Över 50 000 soldater inkallade

Intensiva överläggningar pågick i går på en rad platser för att nå vapen­vila mellan Israel och Hamas. I Jerusalem, Ramallah, Kairo och Qatar försökte statsmän och diplomater att medla mellan parterna. Samtidigt fortsatte de häftiga markstriderna och luftkriget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Amerikanske utrikesministern John Kerry och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var i går i Jerusalem och Ramallah för att tala med de israeliska och palestinska ledarna. Samtidigt hade både Egypten och Qatar överläggningar med Hamas.

Den internationella diplomatin går nu på högvarv för att få stopp på den blodiga konfrontationen mellan Israel och Hamas. Men det är högst osäkert om någon hållbar vapenvila är i sikte.

– Vi har förvisso gjort framsteg. Men det är fortfarande arbete kvar att göra, sa Kerry i Jerusalem.

Flygtrafik ställdes in

Pressen ökar på Israel där dödssiffran stiger samtidigt som många internationella flygbolag ställer in trafiken till Tel Aviv. Närmare 30 israeliska soldater har stupat, en hög siffra i ett land som har allmän värnplikt och där nästan alla har någon släkting i armén.

Flygstoppet, även om det blir kortvarigt, är ett allvarligt slag mot den israeliska ekonomin som är beroende av öppna kommunikationer med omvärlden.

De första tio dagarna av krisen kostade den israeliska ekonomin motsvarande fyra miljarder kronor – och nu är krisen inne på dag 17 med internationellt flygstopp och mer än 50 000 man inkallade.

Många civila dödsoffer

Samtidigt dignar Gaza under död och förödelse. Den palestinska dödssiffran var i går runt 650, många av dem civila och bland dem 168 barn. Mer än 100 000 människor har flytt till FN-byggnader.

Hamas visade i går inga tecken på att gå med på vapenvila. Den palestinska islamiströrelsen avvisade en sådan redan förra veckan och ser nu de israeliska förlusterna, både i människoliv och i ekonomin, som en militär framgång.

Kräver slut på blockaden

Ett av Hamas krav för vapenvila är att den israelisk-egyptiska blockaden av Gaza ska upphöra. Hamas måste uppnå åtminstone detta för att kunna motivera allt det lidande Gazas invånare har utsatts för under kriget.

Israel upptäcker varje dag nya attacktunnlar som Hamas grävt under gränsen för att kunna anfalla inne i Israel. Israeliska bedömare ser dem som ett strategiskt hot. Den israeliska ledningen vill förstöra så många som möjligt av dessa tunnlar innan man avbryter offensiven.

Förhandlar med Abbas

Både John Kerry och Ban Ki-moon hade i går en lång rad möten i Jerusalem och Ramallah. Eftersom de inte har officiella kontakter med terrorstämplade Hamas överlägger de med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, vars inflytande i Gaza är begränsat – för att uttrycka det försiktigt. Men han kommer troligen ändå att spela en nyckelroll i ett avtal om vapenvila.

En tänkbar långsiktig lösning är att Abbas officiella palestinska regim får bemanna gräns­övergångarna om Egypten och Israel går med på att häva blockaden av Gaza.

”Vi har ingen tid att förlora”

– Våldet måste upphöra nu, och vi måste omedelbart starta en dialog om att de grundläggande orsakerna som redan sedan länge har identifierats, diskuterats och förhandlats. Vi har ingen tid att förlora, sa Ban Ki-moon efter sitt möte med Israels president Shimon Peres.

– Jag vet att raketer fortsätter att hota civila israeler och avbryter normalt liv. Jag har fördömt detta upprepade gånger och fortsätter att göra det. Det finns en djup smärta och vånda på grund av palestiniernas förluster. Som FN:s generalsekreterare kommer jag inte att vara tyst inför denna tragedi, sa han.

Fakta:

  • Fakta: Krigets offer är barn
  • Barn är bland de mest utsatta i kriget. 168 barn i Gaza har dödats av israeliska attacker, enligt FN:s barnfond Unicef. Minst 1 100 palestinska barn har skadats.
  • Barn utgör 32 procent av de civila dödsoffren i Gaza.
  • Minst sex israeliska barn har dödats av palestinska raket­attacker.
Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons