Foto: Alessandra Tarantino

Påven manar till fred i upprivet Mellanöstern

Samtidigt som konflikten kring den uppmärksammade skämtfilmen om profeten Muhammed rasat i Mellanöstern har påven gjort ett tre dagar långt besök i Libanon. Budskapet har varit fred mellan kristna och muslimer.

Nyheter

I dag är sista dagen påven Benedictus XVI besöker Libanon. Under det tre dagar långa apostoliska besöket har budskapet varit att uppmuntra de goda relationer som funnits mellan kristna och muslimer i landet. Besöket står i skarp kontrast till den konflikt som rasat i stora delar av Mellanöstern de senaste dagarna. Upprinnelsen är den islam-kritiska film med kopplingar till USA som spridits över stora delar av området. I Tripoli, i norra Libanon, har minst en person dödats och 25 personer skadats under bråken som uppstått, rapporterar Religion News Service.

I trakterna kring Beirut där påven befunnit sig har det dock varit betydligt lugnare. I ett av sina tal berömde påven ändå Libanon för att vara ett Mellanösternland där muslimer och kristna "levt sida vid sida i hundratals år" och han uppmanade till fortsatt fred och förklarade hur det måste gå till.

- Avstå från hämnd, bli medveten om de egna bristerna, godta en ursäkt utan att kräva den, och sist men inte minst, förlåt. Bara förlåtelse, given och mottagen, kan lägga en långsiktig grund för universell fred, sa han enligt Catholic News Agency.

Påven har under sina tre dagar av möten och officiella tal inte nämnt något om Muhammed-videon som orsakat så mycket våld de senaste dagarna, troligen för att undvika ytterligare kontroverser i ett känsligt läge, tror The New York Times.

 

 

 


Annons
Annons

Rösta: Vem tycker du är årets förebild?

Rösta: Vem tycker du är årets förebild?

  • Ruth Nordström, jobbar mot trafficking och för mänskliga rättig­heter och samvetsfrihet.

  • Christoffer Abrahamsson, främjar sund supporterkultur och antirasim inom fotbollen.

  • Anne Collén, har dragit igång en stickkampanj som värmer barn på flykt från Syrien.

  • Perla Bjurenstedt, jobbar mot mobbning och sprider kunskap om alla barns lika värde.

  • Evelina Westberg, har startat ett hjälphem för utstötta gravida flickor i Uganda.

Dagens förebild 2014 är ett samarbete med PMU.
Annons
Annons