Påven öppnar för registrerat partnerskap

Katolska kyrkan kan komma att erkänna någon form av registrerat partnerskap i framtiden. Påve Franciskus tog upp ämnet i en intervju nyligen, där han också slog ifrån sig att han skulle vara någon slags "superhjälte".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i en intervju med den italienska tidningen Corriera dela Sera som påven svarade på frågor om äktenskapets status. Franciskus har i och med sitt uttalade "vem är jag att döma" redan beskrivits som en kyrkoledare som tagit större hänsyn till homosexuella än sina föregångare, och när han nu säger att den katolska kyrkan kan komma att erkänna vissa former av registrerat partnerskap så ser det ut som att han tar ytterligare ett steg i den riktningen.

Men att homosexuella skulle få kyrkans välsignelse att gifta sig, nej det var uteslutet.

I intervjun försvarade påven kyrkans agerande när det gäller offer för sexuella övergrepp, och tog även upp Vatikanens infekterade relation med Kina, och kommunistpartiets vilja att kontrollera kyrkan.

Franciskus ville också tona ned bilden av sig själv, framför allt då han porträtterats som en superhjälte.

- Att porträttera påven som en superhjälte, som en stjärna, det är för mig mycket stötande. Påven är en vanlig människa som skrattar, gråter, sover sött på nätterna och har vänner som alla andra. Med andra ord en helt vanlig människa, löd påvens ord enligt Catholicnews.

Annons
Annons
Annons
Annons