Pedofilhärva i finländsk kyrka växer

Pedofilhärvan i Metodistkyrkan i Finland ser ut att växa. Hittills är ett tiotal fall av övergrepp kända, men många fler kommer att avslöjas när skandalen nu nystas upp. Det säger Metodistkyrkans biskop Christian Alsted.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Övergreppen ska ha skett inom kyrkans församlings- och lägerverksamhet mellan från 1960-talet och framåt. Den misstänkte gärningsmannen, som avled förra året, var en aktad pastor från Borgå. Metodistkyrkans medlemmar är chockade, uppger finländska medier.

Också vid ett barnhem, som drivs av Metodistkyrkan, ska flera övergrepp ha skett.

Nu startas två separata utredningar: den ena gäller övergreppen som skett på barnhemmet och den andra gäller övergreppen som skett inom ramen för kyrkans läger- och församlingsverksamhet.

Offren erbjuds också professionell hjälp om de hör av sig till kyrkan.

Sedan skandalen blev känd har ytterligare ett par offer hört av sig. Hufvudstadsbladet har kontaktats av betydligt fler och offren har också namngett många fler vänner som de vet varit utsatta.

Under de 30 år pastorn var verksam har hundratals barn och ungdomar deltagit i kyrkans församlings- och lägerverksamhet. Många kände till övergreppen inom Metodistkyrkan, skriver Hufvudstadsbladet.

IT-skandalen på Transportstyrelsen
Annons
Annons
Annons
Annons