Peres vill se religiöst FN med påven som ledare

Israels tidigare president Shimon Peres anser inte att FN kan hantera religiösa konflikter. I stället föreslår han en ny religiös världsorganisation – och han vill att den ska ledas av påven.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Tidigare låg ofta nationalistiska motiv bakom de flesta krig. Men i dag startas krig i första hand av religiösa skäl. När jag samtidigt ser mig omkring inser jag att påven, kanske för första gången i historien, är en respekterad ledare inte bara av många människor utan också av många olika religioner och dess ledare, säger Shimon Peres till den italienska tidningen Famiglia Cristiana.

- Vad vi behöver är en odiskutabel moralisk auktoritet som tydligt slår fast att gud varken önskar, eller tillåter, mord. Vi måste helt enkelt göra allt vi kan för att stoppa missbruket av guds namn, fortsätter han.

Peres, som var Israels president fram till i somras, hoppas att den nya organisationen ska kunna föra alla större religioner närmare varandra och att den ska kunna fungera som en fredsbevarande styrka i konflikter. Han menar att det är det enda sättat att bygga fred när den internationella diplomatin så sällan har visat sig fungera.

- I dag finns det hundratals, kanske tusentals, terroristorganisationer som hävdar att de dödar i guds namn. Det är ett helt nytt sätt att kriga, dels tekniskt, men framför allt när det gäller deras motiv.

Peres konstaterar att FN grundades för att förhindra krig, men att det är en politisk organisation som saknar förmåga att lösa dagens religiösa konflikter.

- FN har spelat ut sin roll. Det vi behöver nu är en "Förenade religioner", ett FN för religioner. Det skulle vara det bästa sättat att motverka dessa terrorister som dödar och använder religiös övertygelse som ursäkt. Majoriteten av alla människor är inte som dem, de praktiserar sin religion utan att ens fundera på att döda någon, säger Peres som också anser att det, i likhet med FN-stadgan, borde finnas en stadga för "Förenade religioner".

- Den nya stadgan borde slå fast att halshuggningar eller massmord, som vi har sett de senaste veckorna, inte har någonting med religion att göra.

Tidigare i veckan mötte Shimon Peres påve Franciskus och Peres, som fick Nobels fredspris 1994, presenterade då sina tankar. Enligt nyhetsbyrån AP lovade påven att Vatikanen ska följa upp förslaget.

Annons
Annons