Pingst blir granne med Ekumeniska centret

Efter Flemingsberg hamnar Pingst i Alvik i Stockholm. Där blir man granne med Gemensam framtid och flera andra kristna organisationer.Föreståndaren Pelle Hörnmark hoppas att flytten ska ge ny energi till verksamheten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sedan tidigare har det stått klart att Pingst – fria församlingar i samverkan ska lämna det tio år gamla pingsthuset. Nu är det klart att Pingst kommer att hyra lokaler i Alvik, i samma fastighet där Ekumeniska centret redan finns.

– Lokalerna vi har är för stora och vi känner också att vi behöver ta nya steg. Vi har slagit ihop en mängd organisationer med olika kulturer, och för mig handlar flytten mycket om att få mer kreativ miljö, få lite mer kraft och energi i hela gänget genom detta, säger föreståndaren Pelle Hörnmark.

Som grannar kommer man nu att få bland annat Diakonia, Equmenia och Sveriges kristna råd. Detta har dock inte haft någon avgörande betydelse för valet av lokaler, och man planerar i dag inget organiserat samarbete med Ekumeniska centret.

– Men att det finns trossyskon där är ett stort plus. Det ger större möjligheter till utbyte, till exempel vad gäller erfarenhet. Det blir också lättare att få till gemensamma möten, säger Pelle Hörnmark.

Möjlighet till samarbete

Lasse Svensson, kyrkoledare i Gemensam framtid, välkomnar också Pingst som ny granne.

– Det är väldigt roligt och positivt. Jag tror och hoppas att det kommer leda till ett stort utbyte. Det är alltid lättare att få till möten och se möjligheter till samarbeten när man sitter nära varandra, säger han.

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, är också glad.

– Halleluja! Jag ser verkligen fram emot att Pingst kommer hit. Detta kan båda innebära en fördjupning av den andliga gemenskapen och samarbeten kring praktiska saker.

I och med flytten kommer Pingst olika verksamheter att få samsas på en mindre yta. Det kommer att bli ett öppet kontorslandskap med ett drygt 60-tal arbetsplatser. Inflyttningen kommer att ske den 1 mars 2013.

– Vi har haft lite bekymmer med att rekrytera personal till Flemingsberg eftersom kommunikationerna inte är optimala. Alvik har helt andra kommunikationer, säger direktor PeO Larsson.

Tröttnade på att vänta

Som Dagen tidigare rapporterat är pingsthuset sålt till ett fastighetsbolag. När pingsthuset byggdes för tio år sedan kostade det 49 miljoner kronor att uppföra, och i dag säljs det för drygt 34 miljoner kronor. Genom att man under åren gjort avskrivningar på fastighetens värde gör man inte bokföringsmässigt en förlust, men det är tydligt att Pelle Hörnmark är besviken på att området runt pingsthuset inte utvecklats som myndigheter och företag utlovade för tio år sedan.

– Någonstans har vi tröttnat på att vänta att den utvecklingen ska komma. Sedan tror jag att vi som Guds församling inte främst ska tänka avkastning och vinst när vi gör fastighetsaffärer, även om vi så klart inte ska förlora pengar, säger han.

En del kanske upplever oro över att Pingst krymper när man flyttar från egna lokaler till mindre lokaler som man hyr?

– För mig är det en offensiv rörelse, där vi inte ska vara hus-ägare utan ägna oss åt kärnverksamheten. Nu kommer vi inte lägga lika mycket kraft på fastighetsförvaltning. Men jag kan förstå vemodet hos dem som lagt ner mycket på pingsthuset, säger Pelle Hörnmark.

Annons
Skogsbränderna
Annons