Polis Simon Häggström på UngTro: Myt att prostitution är självvalt

Simon Häggström, polis på prostitutionsgruppen i Stockholm, föreläste på UngTro-lägret om kopplingen mellan prostitution i Sverige och Rumäniens fattigdom.
- Det finns många myter kring prostitution, som att det skulle vara självvalt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Människohandel stavas fattigdom, det är den minsta gemensamma nämnaren bland de som utsätts för trafficking. Där, och att få svenska män att sluta köpa sex, ligger både utmaningen och lösningen.

Det berättade Simon Häggström, polis och chef på prostitutionsgruppen i Stockholm, vid ett föredrag på UngTro-lägret. I sitt arbete som dagligen kommer Simon Häggström i kontakt med den dolda brottsligheten som många blundar för. Det finns många myter kring prostitution, som att det skulle vara självvalt.

– Därför känns det viktigt att unga får upp ögonen för de här frågorna för ju äldre man är desto svårare kan det vara att ändra invanda uppfattningar och föreställningar.

Läs också: Kristna tonårslägret UngTro belyser människohandel
 

I år samlar lägret in pengar till ett projekt i Bacau i Rumänien för att motverka att unga tvingas in i prostitution. Och det finns en tydlig koppling mellan den prostitution vi ser i Sverige och fattigdomen i Rumänien, menar Simon Häggström.

Prostitution och människohandel kan uppfattas som ett väldigt stort och tungt ämne. Hur var det att tala inför en så ung publik om den problematiken?

– Det är en svår balansgång. Verkligheten är svår att censurera och sex, som det här handlar om, kan vara tabubelagt. För många ungdomar i dag är inte det här något nytt, i dag har man kommit i kontakt med det mesta redan 13-14-årsåldern. Och min känsla var att det fanns ett stort intresse för de här frågorna bland ungdomarna.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
Annons