Präst i dold inspelning: "Du kan bli av med homosexualiteten"

SVT:s program "Bögbotarna" möter starka reaktioner. I programmet gör Uppdrag granskning dolda inspelningar av vad som händer när en påhittad homosexuell man ber om hjälp av en präst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I programmet besöker en påhittad karaktär flera svenska präster för att med dold kamera filma de själavårdssamtal som ägde rum mellan dem.

Svenska kyrkans kyrkomöte beslutade år 2005 att inte längre försöka bota homosexualitet genom förbön. Under dolda inspelningar frågar Kalle prästerna om Gud kan "bota" honom eller att hjälpa honom bli av med sin homosexualitet.

– Oh ja, jadå, det är jag övertygad om, sa Per Engström, präst i Susadalens församling, under dold inspelning.

– Det kan vara olika hur djupt det sitter, säger prästen Bertil Murray i den dolda inspelningen.

– Man kan be om korrigering av sin lust genom bön och förbön, säger Peter Artman, Vara pastorat, i ett annat samtal.

Bertil Murray i Uppsala stift filmades bland annat när han ber för "Kalle" att Gud ska ge honom möjlighet att älska även kvinnor. Senare i programmet blir han tillfrågad varför han gjorde detta, men Bertil Murray hänvisar då till den tystnadsplikt som gör det omöjligt för honom att kommentera enskilda samtal.

Den ifrågasatta metoden att filma ett själavårdssamtal med dold kamera har väckt starka reaktioner. Tidigare i vår genomförde Dagen en undersökning med anledning av dokumentären. 400 svenska präster och pastorer fick då svara på frågan "Vad är din reaktion på att SVT fejkat och spelat in själavårdssamtal? Mer än 80 procent svarade att de blev upprörda och att det var en oförsvarbar metod.

– ”Jag kommer förmodligen göra en ’scanning’ när jag träffar en ny person som söker mig för att få samtal. Skulle detta kunna vara en reporter …?” kommenterade en av de tillfrågade i undersökningen.

Ärkebiskopen Anders Wejryd avrundade programmet i en intervju, då han uttalade sig om prästerna som vill hela mannen från sin homosexualitet.

– Man ska inte bryta de regler vi har. Men hade detta varit vanligare så är jag säker på att vi hade känt till det, sa Anders Wejryd.

Han hoppas nu att SVT:s granskning ska sätta igång ett samtal mellan präster om vilket ansvar, och vilken makt de har i det enskilda samtalet.

Fakta:

Grund för dokumentären var Svenska kyrkans beslut 2005 om att inte längre försöka bota homosexualitet som en sjukdom. Här är besluten som togs av kyrkomötet vid tillfället.

-Det är uteslutet att fördöma den homosexuella personen eller att skuldbelägga den homosexuella orienteringen.

-Kyrkan skall aktivt motverka diskriminering av personer på grund av sexuell orientering.

-Svenska kyrkan bör inte sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella från deras läggning.

-Homosexuell orientering, eller ett liv i partnerskap, är inte ett motiv för att vägras vigning till kyrklig tjänst.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons