Premiär för KD-ledare i Pridetåg

Det här är en viktig fråga för mig, sa KD:s partiledare Ebba Busch Thor när Prideparaden i Stockholm startade på lördagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hon intervjuades av Aftonbladet på plats och sa bland annat:

– För mig personligen är det en viktig fråga, jag har sett på nära håll hur svårt det kan vara att komma ut. Det är många som inte kan känna trygghet i att vara den man är. Och som politiker är vi ansvariga att göra det vi kan.

På Aftonbladets fråga om varför det tagit så lång tid för en partiledare från Kristdemokraterna att gå med i paraden svarade hon:

– Olika partiledare har valt att göra på olika sätt. Förra året var jag föräldraledig men sa redan då att jag gärna ville gå.

Hon fick också frågan om hon stött på mycket kritik inom partiet för sitt beslut.

– Det har funnits dem som har haft synpunkter om det här är bästa sättet. Jag har stor respekt för dem, de är varma anhängare av mänskliga rättigheter. Men jag vet att Pride gör skillnad, svarade Ebba Busch Thor.

På Aftonbladet har hon också redogjort för sitt beslut att gå med i tåget:

"Jag kommer alltid stå upp för rätten att vara kristen i Damaskus, kvinna i Husby, jude i Malmö, muslim i Rangoon eller homosexuell i Orlando.

(...) När hot och våld får härja, och hatets fula tryne visar sig, då kommer jag aldrig tiga. Därför går jag i Pride", skriver KD-ledaren.

Bland övriga politiker i paraden märks bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke, statsminister Stefan Löfven, M-ledaren Anna Kinberg Batra och MP-språkröret Gustav Fridolin.

Annons
Annons