Qatar betalade när Skandinaviens största moské byggdes

Bygget av moskén i Malmö har tagit 7 år. Nu kommer uppgifter i Sydsvenskan om att bygget till stor del bekostats av Qatar - men moskén säger sig vara oberoende.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Moskén och kulturcentret vid Danska vägen i Malmö invigdes i april och blir störst i Skandinavien. Bakom bygget står det skandinaviska trossamfundet Wakf, som säger sig vara politiskt obunden och följa en sunnimuslimsk riktning, skriver tidningen Metro, som också har uppgiften att bygget ska ha kostat 120-140 miljoner kronor.

Wakf säger att man i sina stadgar och kontrakt skrivit in att de som sponsrat bygget inte ska ha något inflytande över verksamheten. Wakf säger också att man hade kunnat få bidrag till hela moskén om man velat, men att man tackat nej till detta.

– Om vi velat hade vi kunnat få hela bygget betalt på en gång. Men det var vi inte intresserade av, säger Ammar Daoud från Wakf till Sydsvenskan.

Men i Qatar omskrivs bygget som ett projekt som Qatar står bakom.

Qatars viceminister Khalid Shaheen Al Ghanim har skickat ut ett telegram via den statliga nyhetsbyrån QNA, där han skriver att Qatar har "byggt och möblerat" en moské i Sverige för "över 3 miljoner euro".

Aje Carlbom, socialantropolog, säger till Sydsvenskan att moskén kan innebära ett integrationsproblem, och att Qatar söker etablera sin version av islam i Malmö. Motsatt åsikt har Richard Lagervall vid Centrum för Mellanösternstudier, som försvarar att moskén tar emot pengar från utlandet. Han menar dock att man får förhandla sig fram till avtal så att man inte tappar kontrollen.

Annons
Annons