Rättegång inledd mot terrorcell

Det var 2012 som en granatattack riktades mot butiken i Parisförorten Sarcelles. Nu inleds rättegången mot den terrorcell som kallas "Cannes-Torcy-cellen".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Terrorcellen är döpt efter de orter där medlemmarna bodde. Från en lagerlokal tros terrorcellen ha planerat flera andra attacker mot franska civila och militära mål.

– Den var den farligaste cellen som sett dagens ljus i Frankrike sedan 1996, sade åklagaren Francois Molin när rättegången inleddes i Paris.

I attacken mot den judiska butiken skadades fyra personer - men det hade kunnat bli betydligt fler, om inte granaten hade rullat in under en vagn, skriver TT. Attacken utfördes två dagar innan firandet av det judiska nyåret Roch Hashana, skriver The Times of Israel.

Efter sex års förundersökning startar nu rättegången mot de inblandade, som är mellan 23 och 33 år gamla. Av de 20 är 10 frihetsberövade, sju villkorligt frigivna och tre är efterlysta. Två av de efterlysta tros befinna sig i Syrien. Ytterligare en misstänkt sköts till döds när han skulle gripas i sitt hem.

Bodde i Torcy

Den man som står anklagad för att ha kastat granaten i Sarcelles är tidigare Jehovas vittne och bodde i Torcy, skriver den franska dagstidningen La Croix, Mannen konverterade till islam och blev sedan radikaliserad.

I hans hem i Torcy har man funnit listor på judiska organisationer som tros ha varit tänkta som mål för andra attacker.

Fem av de åtalade har gjort resor till Syrien, där de bland annat har tränat sig i att strida. Hos en av dessa har man funnit broschyrer om hur man tillverkar bomber.

De åtalade riskerar nu straff på över 30 år eller livstid. Rättegången väntas pågå i över två månader, till runt 7 juli.

Annons
Annons