Regnbågsboende invigdes av biskop Eva Brunne

"Varit med och invigt Regnbågen. Äldreboende för hbtq-personer i Stockholm. Historiskt, berörande, glädjefyllt." Så skriver Stockholms biskop Eva Brunne på Twitter efter att ha invigt Sveriges första seniorboende för hbtq-personer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I fredags invigdes seniorboendet "Regnbågen" på Gärdet i Stockholm. Det är Sveriges första boende för hbtq-personer.

- Jag är hedrad över att få vara med och inviga. Jag har själv varit med och kämpat för hbtq-personers värde och värdighet i nästan 40 år, säger Stockholms biskop Eva Brunne i ett pressmeddelande.

Boendet, som började som en idé om ett vård- och äldreomsorgsboende för hbtq-personer, har utvecklats till ett seniorboende för 55-plussare.

Svenska kyrkan skriver i ett pressmeddelande att "många hbtq-personer känner att de måste gå in i garderoben igen den dag de flyttar till ett äldreboende, eftersom de upplever svårigheter med att vara öppen med sin läggning."

- Därför känns det historiskt viktigt att vi nu får ett seniorboende där hbtq-personer får vara trygga och dela minnen och erfarenheter, säger biskop Eva. Man kommer att kunna dela glädje och sorg, men också många skratt åt sådant som ingen annan kommer att förstå.

Fakta:

Ett 40-tal hyresgäster flyttar in i de 27 lägenheterna, som ingår i Regnbågens kooperativa hyresrättsförening på Sandhamnsgatan. Lägenheterna är ettor, tvåor och treor, mellan 44 och 70 kvadratmeter stora och dessutom finns en gemensam lokal.

Annons
Annons
Annons
Annons