Rekordspel ska leda människor till kyrkan

Det nya spelet Pokémon Go har blivit en jätte- succé i USA.Nu planerar kristna att använda det för att nå sekulariserade unga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Spelet Pokémon Go har bara funnits en vecka i USA, men har redan blivit ett kulturellt fenomen. Spelet går ut på att, med hjälp av sin smarttelefon, leta upp och fånga animerade låtsasfigurer som är utplacerade i omgivningen. Det leder spelare att vandra överallt på jakt efter figurer.

Spelet utser vissa platser eller byggnader till center där det är lättare att fånga vissa figurer eller att träna dem, så kallade Pokestop eller Pokegym. Spelare dras till dessa områden, vilket redan flera amerikanska kyrkor har märkt. Enligt en bloggare är en mängd kyrkor Pokestop. Samma fenomen kan uppstå i Sverige eftersom allt tyder på att spelet kommer att bli en storsäljare här också.

I USA börjar det komma råd om hur kyrkor kan hantera situationen. Bloggaren Aaron Earls menar att det är en fantastisk möjlighet för kyrkorna att nå unga som inte är troende: ”Nu har ett spel för smarta telefoner gjort så att de kommer till din tröskel.”

Stop eller gym

Han rekommenderar först och främst pastorer att ladda ner spelet så att de kan se om deras kyrka är ett Pokestop eller ett Pokegym. Om så är fallet kan församlingen förbereda sig på att det kan komma spelare till kyrkan. Aaron Earls föreslår att församlingen utser någon som välkomnar och skapar kontakt med spelarna, helst en person som själv spelar Pokémon. Kyrkan kan också erbjuda spelare att komma in och bjuda på snacks och något att dricka.

”Det här är individer som kanske inte varit i kyrkan sedan de var barn, eller som aldrig varit där. Det här kan förhoppningsvis förändra några fördomar om kristna och kyrkan.”

Men alla vill inte ha spelare hos sig. Det amerikanska förintelsemuseet i Washington och militärkyrkogården Arlington har påpekat att Pokémon Go inte bör spelas där.

– Det här spelet är inte lämpligt på museet, som är en minnesplats för nazismens offer, säger Andrew Hollinger, kommunikationschef på Förintelsemuseet i Washington, till The Washington Post.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Annons
Annons