Religiösa ledare protesterade mot högerextremisterna

USA chockas av de högerextrema protesterna i Charlottesville, där tre människor dödades. Religiösa ledare stod i främsta ledet vid motdemonstrationerna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Händelserna i staden Charolettesville har chockat USA, då högerextremister, inklusive nazister, anordnade en stor demonstration. Tre personer uppges ha dödats i oroligheterna, bland annat då en bil körde rakt in i de motdemonstranter som samlats.

– Det var det mest horribla som jag någonsin bevittnat, säger Brittany Caine-Conley, initiativtagare till de religiösa ledarnas motdemonstration, till ABC News.

– Vi sprang till platsen, och en av mina vänner försökte hålla ihop såren för kvinnan som till slut dog.

Det fanns flera präster och pastorer med i de främsta leden bland de grupper som ville markera mot högerextremisterna. Bland annat fick de stor uppmärksamhet då de arm i arm sjöng "Det lilla ljus jag har" som en del i sin protestaktion.

Den stora majoriteten av de religiösa ledarna på plats var kristna, men även judiska och muslimska ledare deltog i protesterna.

Stod för icke-våld

Det var under namnet "Congregate Charlottesville" som de religiösa ledarna mobiliserade till motdemonstrationer, och i ett pressmeddelande de skickade ut inför protesterna var de tydliga med att det inte var helt riskfritt att delta.

– Som religiösa ledare i Charlottesville är vi dedikerade till icke-våld, och vi står i solidaritet med våra medborgare och grupper som Black Lives Matter och Showing up for Racial Justice, skriver de i pressmeddelandet inför protesterna.

– Med våra kroppar vill vi visa att Gud fördömer vitmakt-rörelsen, och att Gud är närvarande bland dem som blir sårade, arga, rädda och förvirrade av dessa massiva protester som kommer att hållas i vår lilla stad.

Annons
Annons