Riksdagens kaplan: ”Hon har verkligen en genuin tro”

Elisabeth Svantesson, ordförande i kristna riksdagsgruppen, presenterades i går som ny arbetsmarknads­minister. "Hon har verkligen en genuin tro. Jag önskar henne Guds rika välsignelse i det här uppdraget", säger Niklas Piensoho, kaplan i riksdagen och pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i slutet av sin regeringsförklaring som Fredrik Reinfeldt (M) presenterade sin inom-­moderata rockad i regeringen. Och den nya arbetsmarknadsministern heter Elisabeth Svantesson, ordförande i den kristna riksdagsgruppen.

Det är en moderat politiker som fått ett allt större förtroende. 2012 utnämndes hon till ordförande i arbetsmarknadsutskottet, och från och med i dag kan hon titulera sig arbetsmarknadsminister.

Medlem i Kristet center

Elisabeth Svantesson är medlem i trosrörelseförsamlingen Kristet center i hemstaden Örebro, och även medlem i Svenska kyrkan. När Dagen ringer till frikyrkoförsamlingen når vi en av pastorerna, Mikael Lundin, och det visar sig att vi har den nyutnämnde ministerns bror i andra ändan av luren.

– Jag fick ett sms av henne precis nu och jag är lika överraskad som alla andra, konstaterar Mikael Lundin.

Han berättar att de som pastorsbarn har flyttat runt en hel del, och bakgrunden har de i Missionsförbundet. Men speciellt aktiv i församlingen hinner hon numera inte vara i och med att hennes politiska uppdrag tagit allt mer plats.

– Det är inte så ofta vi hinner träffas, men när vi gör det så pratar vi desto mer, säger Mikael Lundin.

Talat på Jesusmanifestationen

Elisabeth Svantesson har själv talat öppet om sin kristna tro i flera sammanhang, bland annat under Jesusmanifestationen 2011. Flera gångar har hon också intervjuats i Dagen. I november förra året fick hon exempelvis frågan hur hennes tro påverkar henne som politiker.

– Min tro är en del av den jag är, jag delar inte in mig själv i olika bitar. Men sedan kan man vara kristen och landa i olika synsätt i politiska frågor. För mig är det viktigt att bära ett ansvar för det samhälle vi lever i, svarade hon då.

Elisabeth Svantesson har också varit drivande att få Moderaterna att lämna kyrkopolitiken.

Kapabel som politiker

Pingstpastor Niklas Piensoho är kaplan i Riksdagens kristna grupp, och Dagen når honom via telefon när han minglar på riksmötet. Han har idel gott att säga om hennes engagemang.

– Hon har gjort ett fantastiskt arbete med den kristna gruppen. Hon är drivande, positiv, respektfull och lyhörd för att det finns olika kristna traditioner i gruppen, säger han.

Niklas Piensoho säger också att Elisabeth Svantesson visat sig vara mycket kapabel som politiker och tror att det här är en lämplig utnämning. Han berättar om hennes genuina tro, och önskar henne Guds välsignelse.

Medieuppbåd om tro

Efter ministerutnämningen i dag dröjde det inte lång tid förrän medier började skriva om hennes tro, exempelvis att hon tidigare varit aktiv i Livets ord och med i Ja till livet.

Gunilla Gomér, ordförande i Ja till livet, blir dock positivt överraskad att en minister varit aktiv i hennes organisation.

– Det är inte politiskt korrekt att vara pro-life, och det kan vara ett hinder för karriären. Men om en minister är det så kanske det kan bli mer accepterat, säger hon.

Sitter inte kvar som ledare

Annelie Enochson, riksdagsledamot för KD, minns att Svantesson var aktiv i Ja till livet i ett tidigt skeende.

Enochson har tidigare varit ordförande i Riksdagens kristna grupp, och sitter i valberedningen för att utse ny ledare. För Elisabeth Svantesson kommer inte fortsätta leda den kristna gruppen som minister.

– Jag är så, så glad. Vi har en väldigt modig statsminister som vågar tillsätta en person som står för sina kristna värderingar. Jag träffade henne senast i går och önskade henne ett gott riksdagsår, kommenterar Annelie Enochson utnämningen.

– Det är så roligt att Reinfeldt väljer en minister med kristen profil. Jag är så stolt och glad för Sveriges skull. Jag önskar henne Guds välsignelse och uppmanar alla kristna att be för henne.

Annons
Annons