Roland Utbult välkomnar de nya riktlinjerna

Frågan om KD:s personval är diskuterat och utrett för länge sedan, svarar Roland Utbult angående kritiken som riktats mot hans personvalskampanj förra valet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För tillfället är den kristdemokratiske riksdagspolitikern på studieresa i Buenos Aires, och svarar via mejl och en delvis hackande telefonlinje. Han väljer att inte gå in och svara på frågor om den valanalys som gjordes av Bohusläns valdistrikt, där han kritiserades för att fånga många kryss, men inte några nya väljare till partiet. En av analysens författare stod själv högre upp på KD:s riksdagslista, men passerades av Utbult via personvalssystemet, vilket gör det extra känsligt att kommentera.

Varm anhängare

Men att Roland Utbult är en varm anhängare av personvalssystemet uttrycker han tydligt. Nästa val planerar han att driva en kampanj igen.

- Det är jag helt övertygad om att jag kommer göra. Det är väldigt positivt att den möjligheten finns.

Bland annat kommer det då bli enklare att kryssa sig in i riksdagen, då nivån sänks från 8 procent till 5 procent av partiets röstetal i en specifik valkrets för att ta sig in på en riksdagsplats.

- Det gör nog att fler kommer att bli aktiva, och det välkomnar jag.

Är det bra med de riktlinjer för personval, som Kristdemokraterna håller på att ta fram?

- Absolut. Jag välkomnar det också. Jag kommer att rösta för det förslaget.

- Vad som är bra med personvalskampanjer är att man som politiker kan profilera sig. Naturligtvis ska man underordna sig partiet, men personvalskampanjer ger extra energi i en valrörelse. Jag tror att det är väldigt bra om fler profilerar sig.

"Brinner för alliansen"

I stället för att blicka alltför mycket bakåt mot det förra valet önskar dock Roland Utbult hellre att blicka framåt, mot det kommande valet 2014. Då måste partiet hålla ihop och satsa för att kunna vinna.

- Jag brinner för arbetet i Alliansen. Vi har inte så mycket tid på oss. Nu är det därför viktigt att vi ser varje partis speciella egenskap och förmåga. Det är detta som måste vara fokus i vårt politiska arbete, lyder Roland Utbults kommentar från sin rundresa i Argentina.

Annons
Annons
Annons
Annons