Romregister kan prövas i domstol

Skånepolisens olagliga registrering av romer gjordes inte på grund av deras etniska bakgrund, slog en statlig utredning fast. En människorättsorganisation vill få saken prövad i domstol.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi kommer att lämna in stämningsansökan till svensk domstol i höst. Beroende på utgång kommer vi överväga att föra det vidare till Europadomstolen, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (Sin) kom i höstas fram till att Skånepolisens register med tusentals romer var olagligt på flera sätt. Bland annat var ändamålet med registreringen för oprecist. Nämnden slog dock fast att registret inte var upprättat på etnisk grund. Detta vill nu Civil Rights Defenders få prövat, utifrån Europakonventionen.

– Det enda som tycks förena personerna är att de är romer eller har kopplingar till romer. Ur vårt perspektiv är det en solklar registrering på grund av romsk bakgrund.

Personerna i registret har efter ett beslut av JK rätt till skadestånd. Då prövades frågan om personuppgifterna behandlats i strid med polisdatalagen. Inte frågan om eventuell diskriminering.

– Skånepolisen ansåg sig ha registrerat personerna för brottsutredningar. Så förhåller det sig också enligt Sin och det har inte vi haft anledning att ifrågasätta, säger Anna Skarhed, justitiekansler.

Hon välkomnar en domstolsprövning.

– Det finns gråzoner och detta skulle innebära att få beslutet prövat på annan grund. Samtidigt har Sin kommit fram till sin sak, vilket kommer att ligga på domstolens bord.

Maryam Wydow på romskt informations- och kunskapscenter i Malmö är också positiv till en prövning.

– Många romer har funderingar som inte har besvarats. Till exempel varför romer från hela riket fanns med i en utredning i Skåne, eller varför det var relevant att ha med barn.

TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons