<![CDATA[RSS feed from Dagen]]> http://www.dagen.se/rss-feed-from-dagen-1.85579?=&ot=example.AjaxPageLayout.ot Tue, 20 Mar 2018 14:49:00 +0000 sv-se <![CDATA[Enkät: Varför är du här?]]> http://www.dagen.se/nyheter/enkat-varfor-ar-du-har-1.1118111
Lillemor Johansson, 55 år, Tibro
— Jag bor i närheten och är engagerad i KD. Det är självklart att vara här. Jag tror inte samtalet kommer att påverka min bild av KD, men jag hoppas att vi kan påverka dem som är utanför partiet.

John Bouvin, 71 år, Halmstad
— Jag vill ha reda på vad Ebba Busch Thor tycker är viktigast i Sverige. Om Kristdemokraterna gör upp med sin historia, att man idag är en del av etablissemanget, så kan partiet bli intressant. Men det kommer man inte att göra.

Ninos Adam, 40 år, Tibro
— För att visa mitt stöd för KD. Det är tre år sedan jag kom som flykting från Syrien, jag läste om KD och tyckte att det var det självklara valet. Om jag vet vem Bert är? Nej, det är första gången jag hör talas om honom, men det var nån som sa att han tycker om att prata.

Läs mer: Ebba och Bert slogs om utrymmet i Skara

]]>
1.1118111 Tue, 20 Mar 2018 14:49:00 +0000
<![CDATA[Abbas förolämpar USA:s Israelambassadör]]> http://www.dagen.se/nyheter/abbas-forolampar-usa-s-israelambassador-1.1118063
– USA:s ambassadör i Tel Aviv är en bosättare och son av en hund, sa han till palestinska ledare i Ramallah på måndagen.

Relationerna med Abbas regering och president Donald Trumps USA har nått bottennivåer sedan Vita huset i december erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Palestinierna ser den östra delen av den omtvistade staden som deras huvudstad.

Friedman, som var Trumps personliga advokat innan han utsågs till ambassadör förra året, stödjer bosättningar på den ockuperade Västbanken medan de betraktas som olagliga av FN.

]]>
1.1118063 null TT Tue, 20 Mar 2018 13:17:00 +0000
<![CDATA[Fortsatt sämre psykisk hälsa bland yngre]]> http://www.dagen.se/nyheter/fortsatt-samre-psykisk-halsa-bland-yngre-1.1118019
Antalet samtal till Bris ökade under fjolåret med 5 procent. Och det vanligaste ämnet i de samtal som kommer till Bris handlar om psykisk ohälsa. Drygt en tredjedel handlar om just det.

Det finns flera förklaringar till att unga tycks må allt sämre. En är att livsvillkoren blivit hårdare. Pressen att prestera ökar, det blir en tävlan som många inte orkar med.

Läs mer: Stadsmissionen slår larm om psykisk ohälsa bland unga

– Barn berättar om stress och otrygghet i skolan, om föräldrar vars omsorgsförmåga brister eller om hur tids- och resursbrist inom socialtjänsten påverkar deras hälsa, säger Magnus Jägerskog enligt helagotland.se.

Vårdköer och brist på information från hälso- och sjukvården är en annan faktor, menar han.

Utbyggd primärvård

För att underlätta vill Bris se en rad förbättringar. En sådan är att primärvården byggs ut så att elevhälsan och vårdcentralerna oftare klarar att ta hand om lindrigare fall av psykisk ohälsa.

Ett annat område med förbättringspotential är barn- och ungdomspsykiatrin, bup, som behöver få tillräckliga resurser att hantera allvarligare problem.

Bris, Barnens rätt i samhället, grundades 1971 och är en ideell organisation. Bris arbetar med att stödja barn, påverka samhället för barnens rättigheter och påverka beslutsfattare genom att göra barnens röster hörda.

 

]]>
1.1118019 Thomas Manfredh Tue, 20 Mar 2018 10:43:00 +0000
<![CDATA[Ebba och Bert slogs om utrymmet i Skara]]> http://www.dagen.se/nyheter/ebba-och-bert-slogs-om-utrymmet-i-skara-1.1117852
Det är en mörk och kylig måndagskväll i Skara. Vintern har ännu inte släppt greppet om Sverige, men människor har ändå tagit sig ut till hotellet intill E20, där parkeringen nu är överfylld. Om det är verklighetens folk som är här är svårt att säga, men det är tydligt att kombinationen Bert Karlsson och Ebba Busch Thor lockar.

Trängsel i hotellet

Inne i restaurangen är det svårt att finna en sittplats, och längst fram trängs journalister från både lokal- och riksmedier.

Kristdemokraternas förvalsturné ”Tuffa frågor, ärliga svar” har placerat partiet i rampljuset.

 

Läs mer: Enkät: Varför är du här?

 

Bert Karlsson, entreprenören och den före detta partiledaren för Ny Demokrati, småpratar lika vant med journalisterna som med bekanta vid borden.

Han har en t-tröja där han gör reklam för den egna Youtubekanalen, ett forum där han går hårt åt det politiska etablissemanget. För trots att han är en mångmiljonär som bland annat tjänat stora pengar på flyktingboenden så verkar många se honom som en folkets röst.

När Bert Karlsson inleder samtalet är det i först lika mycket en lansering av den egna Youtubekanalen som en granskning av Kristdemokraternas politik. Han har publiken i sin hand då han radar upp en mängd samhällsområden och frågar om sjukvård, skola och militären fungerar. Nej, nej och nej svarar folk.

— Om vi blir tillräckligt många så kan vi avgöra valet, säger han om sin Youtubekanal.

"En svensk Angela Merkel"

Det märks att Ebba Busch Thor är en driven politiker, som inte låter sig hamna i skuggan av andra. Snart tar hon sig utrymme för att sätta fokus på kristdemokratisk politik. Och Bert pratar då nästan beundrande om henne och lanserar henne som en svensk Angela Merkel.

Utfrågningen ska ge möjligheter att ställa tuffa frågor. Bert Karlsson frågar om synen på homosexualitet.

— Oavsett vem man älskar så är det viktigt att man möts med respekt, säger hon.

Hon förklarar också att partiet står bakom aborträtten, men att man vill införa en samvetsklausul som gör det möjligt för barnmorskor att avstå från att medverka vid aborter. Det är dock tydligt att kvällens fokus inte ligger på dessa frågor, utan på sjukvården, fattigpensionärerna och kriminaliteten.

Överens om det mesta

Här verkar de två vara överens om det mesta. Båda vill se att staten tar över ansvaret för sjukvården från landstingen för att det ska bli en rättvisare vård över hela landet.

Det blir också frågor från publiken. John Bouvin, en gång i tiden riksdagsledamot för Ny demokrati, får ordet och menar att problemen i sjukvården beror på att den blivit överbelastad av invandringen.

Ebba Busch Thor säger att hon är stolt över att Sverige får vara en fristad för människor på flykt, men medger också att det finns problem.

— Om man fått nej så måste man också lämna Sverige, det fungerar inte i dag, säger hon.

10 000 poliser

Bert Karlsson tycker att brottsutvecklingen är skrämmande. Ebba Busch Thor håller med. Hennes svar är partiet vill att Sverige ska ha ytterligare 10 000 poliser i tjänst. Hon vill också att fler som döms till fängelsestraff också ska bli utvisade, om de inte är svenska medborgare.

— Vi har inte klarat av att tala klarspråk om vilka värderingar som gäller i Sverige, säger hon.

Även när det gäller skolan kommer hon in på värderingsfrågor. En fråga handlar om varför skolor vars värderingar avviker från samhället inte kan stängas, och Ebba Busch Thor verkar där öppna för hårdare kontroll.

— Den sortens skolor ska stängas, säger hon.

Hon menar att skolor med konfessionell inriktning ska få vara kvar, men de ska inte tillåtas att blanda samman religiös tro och undervisning. Det finns en gemensam värdegrund som man inte kan kompromissa med.

— Vi kan leva tillsammans om vi samlas runt vissa värderingar, säger hon.

Hon får applåder. Bert Karlsson verkar nöjd.

]]>
1.1117852 Jonatan Sverker Tue, 20 Mar 2018 10:05:00 +0000
<![CDATA[Sexanklagad präst får inte arbeta med konfirmander]]> http://www.dagen.se/nyheter/sexanklagad-prast-far-inte-arbeta-med-konfirmander-1.1117847
För tio år sedan fick mannen sluta som präst efter att det kommit fram att han haft sex med två 16-åriga flickor.

2015 fick han tillbaka sin prästbehörighet och fram till nu har mannen bland annat arbetat med konfirmander i en annan församling.

Läs mer: Präst trakasserade unga sexuellt – fick nytt jobb i kyrkan

Men nu tvingas mannen, som arbetar som komminister i församling i Mellansverige, lämna sitt arbete med konfirmanderna. Detta efter kritik mot att han får arbeta med ungdomar efter att tidigare ha missbrukat sin ställning.

– För att stilla den oro som finns och skydda honom från påhopp, säger kyrkoherden i en kommentar, enligt helagotland.se.

Ohållbar situation

Kyrkoherden säger att prästen är omtyckt i sin nya församling, men situationen verkar ha blivit ohållbar sedan rykten om mannen börjat cirkulera på orten.

Prästen är inte dömd för något brott och har inga anmärkningar i brottsregistret.

– Min huvudman vet att det han gjorde var fel och djupt omoraliskt, säger mannens advokat till Svenska dagbladet.

]]>
1.1117847 Thomas Manfredh Tue, 20 Mar 2018 09:17:00 +0000
<![CDATA[Fyra av tio barn döptes förra året]]> http://www.dagen.se/nyheter/fyra-av-tio-barn-doptes-forra-aret-1.1117814
Om man ser till befolkningen i stort var det 42,7 procent av de födda barnen som döptes, till skillnad från 44,1 procent 2016 och 62,3 procent för tio år sedan.

– Det beror framför allt på demografiska faktorer. Det föds i dag fler barn med föräldrar som är utlandsfödda. De är oftast inte medlemmar i Svenska kyrkan och då är det kanske inte givet att man döper barnet i Svenska kyrkan, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan.

Unga vuxna lämnar

Antalet personer som aktivt valde att gå med var det högsta sedan kyrka och stat skiljdes åt 2000. Det är också fler än någon gång hittills som lämnade Svenska kyrkan förra året.

– Det är de unga vuxna männen som går ur, framför allt om man bor i storstad och tjänar lite mer än genomsnittet. I storstaden har vi också högre inträden, men då är unga kvinnor överrepresenterade, säger Pernilla Jonsson.

]]>
1.1117814 null TT Tue, 20 Mar 2018 08:29:00 +0000
<![CDATA[Regeringskris avvärjd i Norge]]> http://www.dagen.se/nyheter/regeringskris-avvarjd-i-norge-1.1117750
Upprinnelsen till avgången är ett politiskt bråk som briserat i landet efter ett kritiserat Facebook-inlägg som Listhaug gjorde härom veckan. I det skrev hon att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan hade statsminister Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

En misstroendeomröstning mot henne var planerad att äga rum i dag. Enligt källor till norska medier skulle ett väckt misstroende mot henne ha kunnat få hela statsminister Erna Solbergs regering att avgå.

Hon uppger att hon själv fattat beslutet att lämna sin post. "Det har varit helt upp till mig själv om jag skulle stanna hela vägen ut, eller om jag skulle avgå", skriver Listhaug, enligt NTB.

]]>
1.1117750 null TT Tue, 20 Mar 2018 07:22:00 +0000
<![CDATA[Fem ord som förpliktigar]]> http://www.dagen.se/kronikor/fem-ord-som-forpliktigar-1.1117549
Människovärdet är viktigare än penningvärdet. Finns det någon politisk eller samhällelig devis som kan anses viktigare? I så fall vilken? Varifrån kommer ett sådant ställningstagande? Vari har det sin motivering? Och varifrån kan det hämta sin inspiration?

Det är ju inte så att man kan ge ett svar på frågorna baserat på vetenskaplig grund. Det är heller inte så att påståendet har formulerats i Rosenbad eller på Helgeandsholmen.

De fem orden är oerhört förpliktigande. Och de är odiskutabelt själva grundpelaren för vår demokrati, för vår respekt för medmänniskans värde och värdighet

Människovärdet är viktigare än penningvärdet. Är det ett konfessionellt uttryck eller ett sekulärt?

När ministern för högre utbildning Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi trumpetar ut att konfessionella friskolor ska förbjudas är vi självfallet många som reagerar. Andra, som gillar förbud så fort det handlar om religion, tror att en del sekteristiska/ fundamentalistiska friskolor kommer att stängas. Och kanske till och med en och annan inbillar sig att segregationen nu kommer att stoppas.

För mig är det omöjligt att tro att Sveriges minister för akademisk utbildning och en begåvad minister, som flytt till vårt land som politisk flykting, kan ta så lätt på religiositet. Inte tror civilministern att västerlandets andliga kultur, vår civilisations syn på människovärdet, kommit till tack vare att-satser i politiska program eller utspel?

Efter andra världskriget, då den moraliska tron på alla värden ruinerats skrev professorn och statsvetaren Alf Ross, Köpenhamn "Varför demokrati?", den bok, som ansetts vara något av det bästa i analysen av demokratibegreppet: "Oavsett vad man anser om det dogmatiska system som senare byggdes upp på evangeliets grund och om det sätt, varpå kyrkan under olika tider har förvaltat evangeliets lära, är det otvivelaktigt att detta är en av de grundpelare, varpå vår andliga kultur vilar och varifrån en demokratisk livssyn kan hämta sin inspiration även i framtiden.”

Det kan verka övermaga att jag ber er, socialdemokratiska ministrar, och förresten ledande borgerliga politiker också, att inte ta så lätt på vårt andliga kulturarv och vår bildning, våra egentliga välfärdsrötter.

Är det något våra elever, våra barn och ungdomar, är i stort behov av så är det att få en värdemässig identitet. För att också klara av att visa tolerans och respekt för medmänniskor. Att upprätthålla den moraliska tron på människovärdet kan inte ske i ett värdemässigt vakuum.

Det var väl på 60-talet som Barbro Karlén skrev till Vuxensverige: "Ni lär oss att läsa, räkna och skriva, men vem lär oss att leva?" Säkert kan många barn och ungdomar i dag känna behov av att upprepa frågan. Och det måste faktiskt vara den viktigaste frågeställningen för både utbildnings- och civildepartement.

]]>
1.1117549 Alf Svensson Tue, 20 Mar 2018 02:15:00 +0000
<![CDATA[Valmaskinerier är demokratihot]]> http://www.dagen.se/ledare/valmaskinerier-ar-demokratihot-1.1117552
Valdagen i Ryssland hade flyttats för att sammanfalla med årsdagen av Krimhalvöns annektering. På så sätt kunde Vladimir Putins valseger, efter 18 år vid makten, firas tillsammans med den stora återföreningen av Krim. Är det ett val eller är det en charad? Så kan man sammanfatta den över lag avmätta rapporteringen från valet i Ryssland. Med tre fjärdedelar av alla röster har Putin säkrat ytterligare sex år i Kreml. Resultatet är riggat och förutsägbart säger den svenska utrikesministern.

Parallellt med rapporteringen av det ryska valet skapar en ung kanadensisk visselblåsare stora rubriker.

Christopher Wylie, 28 år, självlärd datanörd, vegan med rosafärgat hår och tidigare anställd som analysexpert på det Londonbaserade Cambridge Analytics, delar med sig av företagshemligheter.

Wylie beskriver sin tidigare arbetsgivare som en ”komplett propagandamaskin” (The Guardian 18/3) och berättar hur de fått tag i 50 miljoner Facebook-profiler för att användas i politiskt kampanjande.

Det som gör nyheten stor är att det verkar finnas kopplingar till Donald Trumps valrörelse. Bolaget tog emot en stor donation av känd Trumpsupporter, samtidigt som Trumps blivande chefsstrateg, Steve Bannon, satt i företagets styrelse. Cambridge Analytics har också verkat i politiska kampanjer i Kenya, Colombia och Indien. Dessa nya fakta föder också frågor om det kan finnas kopplingar till andra kampanjer som till exempel inför omröstningen om Brexit. Genom avancerad insamling av personliga data blir det möjligt att nå långt in i människors vardagsliv med sitt budskap.

I både Ryssland och USA finns starka kopplingar mellan politik och ekonomi, kopplingar med möjlighet att påverka och i yttersta fall avgöra demokratiska val.

Den brittiske sociologen Colin Crouch skriver om en utveckling som han kallar för postdemokrati – att demokratins yttre former är på plats, men att innehållet domineras av en sammansmält ekonomisk och politisk elit, vilket gör det svårt, för att inte säga omöjligt för en reell opposition att göra sig hörd.

Vi behöver påminna oss om att demokratin som yttre form behöver bäras av grundläggande värderingar och en kultur som värnar den allmänna och lika rösträtten och uppmuntrar verkligen demokratiskt engagemang. Politiken måste ha ett högre mål än makt och ekonomiskt välstånd, nämligen att skapa förutsättningar för att tillsammans bygga det goda samhället. Politiken ska tjäna människan.

När makt och ekonomi blir för starka egenintressen hotas de grundläggande värderingarna som bär upp demokratin.

Ryssland och USA är olika, med två vitt skilda historiska bakgrunder och med skillnader i värderingar och kultur. Men med det sagt, och i ljuset av Crouch postdemokrati, går det att finna liknande utmaningar i öst som väst. Och något kan vi lära också inför ett valår i Sverige.

Det finns all anledning att vara skeptisk och tänka ett extra varv när propagandamaskineriet drar igång.

]]>
1.1117552 Joakim Hagerius Tue, 20 Mar 2018 02:15:00 +0000
<![CDATA[Friheten för kristna i Kina allt mer begränsad]]> http://www.dagen.se/nyheter/friheten-for-kristna-i-kina-allt-mer-begransad-1.1117566
Det var förra veckan som det kinesiska parlamentet röstade om ändringen i konstitutionen. Den tidigare begränsningen, att en president måste avgå efter två mandatperioder, röstades bort med överväldigande majoritet.

Xi Jinping har nu, likt Mao Zedong, goda möjligheter att förbli ledare tills han dör. Det är en utveckling som oroar bedömare både i och utanför Kina.

Friheten begränsas

Efter Maos styre, som präglades av en omfattande och destruktiv personkult, ville ledande personer i kommunistpartiet förhindra att något liknande skulle ske igen. Xi Jinping har dock valt bort måttfullheten och framträder nu alltmer som en envåldshärskare i Maos efterföljd.

— Det kan finnas olika tolkningar kring varför detta sker nu, men den troligaste är att Xi Jinping kommer att vara kvar som stark ledare så länge han vill och orkar, säger Fredrik Fällman, som är sinolog vid Göteborgs universitet.

Xi Jinping har under sina år vid makten betonat vikten av lag och ordning, vilket bland annat lett till ett antal uppmärksammande ingripanden mot korrupta tjänstemän och politiker. Men det har också resulterat i att vanliga medborgares frihet begränsats.

Utrymmet för opposition är nu minimalt i Kina, och det har drabbat aktivister och människorättsadvokater, som tidigare haft vissa möjligheter att göra sina röster hörda.

— Myndigheterna säger att man följer lagar och regler, vilket man också gör, men lagstiftningen är i vissa fall orimlig. Man använder rättssystemet för att komma åt folk, vilket är ganska obehagligt, säger Fredrik Fällman.

Varierar stort

Det finns inga säkra uppgifter över hur många kristna det finns i Kina, men uppskattningarna varierar mellan 60 och drygt 100 miljoner kristna.

Deras möjligheter att leva ut sin tro varierar stort beroende på var i landet de bor. På vissa platser har myndigheterna en relativt mild inställning, och även de oregistrerade församlingar som egentligen är olagliga kan där verka relativt öppet. Under Xi Jinping har dock repressionen ökat.

Ett exempel är händelserna i provinsen Jiangxi, som har en betydande kristen befolkning. I november förra året gjorde tjänstemän räder in i kristna hem och försökte övertala invånarna att ersätta bilder på Jesus med porträtt av Xi Jinping. Myndigheterna i Zhejiang-provinsen har också rivit ner kors från kyrkor, vilket även drabbat kyrkor som tillhör den av staten godkända Tresjälvrörelsen.

— Det var en hög ledare inom Tresjälvrörelsen i Zhejiang som uttalade sig kritiskt. Han anklagades sedan för ekonomisk brottslighet och fälldes. Antagligen var det fabricerade anklagelser som berodde på hans kritik, säger Fredrik Fällman.

Bygger nya kyrkor

Men många kyrkor låter sig inte nedslås. Fredrik Fällman har kontakt med kristna i Tresjälvrörelsen, som just nu bygger nya kyrkor och teologiska seminarier. Men han har också kontakt med kristna uigurer i den oroliga provinsen Xinjang. En stor majoritet av uigurerna är muslimer, och den kinesiska regimen har slagit ner hårt på de självständighetssträvanden som finns inom denna etniska grupp.

— De kristna uigurerna som jag har kontakt med vågar inte träffas längre. Myndigheterna har gripit personer i deras närhet som fått långa fängelsestraff, säger han.

]]>
1.1117566 Tue, 20 Mar 2018 02:05:00 +0000
<![CDATA[Barnhem kan visst vara bra]]> http://www.dagen.se/debatt/barnhem-kan-visst-vara-bra-1.1117555
Man brukar säga att barnen är vår framtid, det stämmer. Men de är mer än så: De är vår nutid. Barns behov och omvårdnad är den absolut viktigaste frågan i dagens samhälle. Behoven är enorma. Enligt Unicef finns det i dag omkring 100 miljoner gatubarn.

Enligt samma källa utsätts nästan 75 procent av världens 400 miljoner barn i åldrarna två till fyra år för regelbunden bestraffning av sina vårdgivare. Mer än vartannat barn straffas med fysiska medel. WHO har uppskattat att 150 miljoner flickor och 73 miljoner pojkar har utsatts för sexuella övergrepp. Dessa fruktansvärda siffror kan bli för mycket för vem som helst. Har det vi gör verkligen någon betydelse? Kan vi förändra situationen? Mitt enkla svar är att, ja det vi bidrar med gör skillnad.

Tillsammans kan vi medverka till att världens barn får den omsorg, kärlek och tryggad uppväxt de så väl behöver. Vi är många som på olika sätt vill vara med och hjälpa till med våra resurser och kunnande.

När Daniel Grahn argumenterar i sin debattartikel ”Därför säger vi nej till barnhem” (2 mars) går han dock ett steg för långt. I sin iver att förklara sin och Erikshjälpens syn på hur barnens omvårdnad ska bedrivas drar han sig inte för att generalisera och dra alla organisationer över en kam vars verksamhet på så sätt svartmålas. Därtill återges inte resultatet från en svensk statlig utredning korrekt utan anpassas för att passa in på den egna linjen. Det är oroande.

Utredningen ”Vanvård i social barnavård” baseras på närmare 1000 intervjuer med personer som utsatts för vanvård i barnhem eller fosterhem. Utredningen tar över huvud taget inte ställning till om barnhemsvård är bättre eller sämre än familjehem (fosterhem). Däremot konstateras i slutrapporten att de som bott i fosterhem i högre grad blivit utsatta för vanvård än de som bott på barnhem. Utredningen pekar på att det som avgör om barn och unga ska kunna skyddas mot vanvård är en fungerande tillsyn och uppföljning.

Hela rapporten finns att läsa på regeringskansliets hemsida. Det är ett intressant men fruktansvärt stycke svensk nutidshistoria.

Alla som håller på med barnverksamhet är överens om att det bästa för ett barn är att växa upp i trygghet med sina föräldrar. Tyvärr är detta inte alltid möjligt hur gärna vi än skulle vilja det. Verkligheten ser annorlunda ut. Det finns inga patentlösningar men många organisationer jobbar i dag med en palett av åtgärder som uppsökande verksamhet, utbildning, familjestöd, tillfälligt omhändertagande, fosterhem, barnhem. Allt efter de behov och möjligheter som finns. Kulturella skillnader, myndigheters direktiv och regler kan begränsa sättet att arbeta.

I det sammanhang där vår organisation bedriver verksamhet är erfarenheten att en kombination av familjestöd och barnhemsvård är det som fungerar bäst i dag. Där det är möjligt får barnet stöd för att kunna bo kvar hos sina föräldrar eller nära släktingar och när de sociala myndigheterna bedömer att det inte fungerar finns möjligheten att bo kortare eller längre tid på barnhemmet. Tiden som barnen bor på hemmet anpassas till varje barns individuella behov och vad myndigheterna beslutar.

Många frågar sig vad de kan göra för att hjälpa till. Och det är inte lätt att hitta rätt i utbudet av hjälporganisationer. Ibland är det svårt att få fram de uppgifter och svar man behöver, men ställ frågor. Hjälporganisationer bidrar gärna med information om ekonomi och arbetssätt. Begär referenser. Det kan vara andra givare, revisorer eller stödförsamlingar. Svensk insamlingskontrolls hemsida har en lista på över 400 organisationer som har 90-konto. Här är några krav du kan ställa:

•  Har 90-konto. En kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

•  Är transparent och grans­kas regelbundet både av sin egen personal och lokala myndigheter.

•  Har låga insamlings- och administrationskostnader.

•  Jobbar långsiktigt, hållbart och är väl insatta i landets traditioner, lagar och regler.

•  Har gott rykte hos både den lokala befolkningen och myndigheterna.

För att vi tillsammans ska kunna nå målet om en bra uppväxt för alla barn behöver vi samarbeta. Att driva en linje av konfrontation och motsättningar leder ingenstans. Låt oss i stället använda våra gemensamma kunskaper och resurser på ett konstruktivt sätt. Det brådskar. Vi har inte råd att skapa motsättningar. Varje dag far alltför många barn illa i vår värld.

Per Magnusson, ordförande Hannas Hjälpverksamhet

]]>
1.1117555 Tue, 20 Mar 2018 02:05:00 +0000
<![CDATA[Han vill utmana Trump med väckelsemöten]]> http://www.dagen.se/kultur/han-vill-utmana-trump-med-vackelsemoten-1.1117490
Få böcker har påverkat min generation kristna lika mycket som Shane Claibornes "Den oemotståndliga revolutionen". Claibornes färgstarka berättelser om hur han åkte till Irak mitt under brinnande krig för att be tillsammans med Bagdads kristna, eller hjälpte Calcuttas sjuka tillsammans med moder Teresa, inspirerade mig och tusentals andra frikyrkliga ungdomar till att vilja bli aktivister för Jesus.

Boken sålde som smör i slutet av 00-talet, Shane Claiborne blev inbjuden till Frizonfestivalen och hans idéer om radikalitet, ickevåld och kommunitetsliv dominerade samtalsämnena i många ungdomsgrupper. Kändisskapet blev så stort att hans kommunitet, The Simple Way, fick dra i handbromsen.

 

Läs mer: Kristna aktivisten Shane Claiborne inför rätta för protest mot dödsstraff

 

I dag är Shanes dreadlocks avklippta och många av dagens unga kristna i Sverige har aldrig hört talas om honom.

Men nu ställer han sig i rampljuset på nytt.

Genom sin organisation Red Letter Christians kommer Shane Claiborne i början av april att arrangera ett tältmöte med temat ”Jesus och rättvisa” i Lynchburg, Virginia. Det är samma stad där Liberty University, världens största kristna universitet, ligger. Skolans rektor är en ivrig anhängare till presidenten Donald Trump och bjöd in honom att tala på Liberty University under valkampanjen.

När jag ringer upp Claiborne för att prata med honom om detta blir jag som en tonåring igen.

– Tjena mannen, hur är läget? säger han medan jag nyper mig i armen.

Valet av plats för väckelsemötet är strategiskt, förklarar han.

– Jag hörde Libertys elever önska att universitetet skulle vara mer känt för sin kärlek till Jesus än för dess kärlek till Trump.

För Shane Claiborne handlar det om att utmana en falsk version av kristendomen.

– Kristendom och republikansk politik har bundits samman, de betraktas ibland som närmast oskiljaktiga. I First Baptist Church i Dallas sjunger de ”Make America Great Again” som om det vore en lovsång. När man gör avgudar av berömmelse, rikedom och makt är Donald Trump det naturliga resultatet.

 

Läs mer: Därför väljer evangelikaler att stödja Donald Trump

 

Teologer som betonar fred och rättvisa tenderar ibland att kritisera bibeltro och förespråka liberalteologi. Shane Claibornes budskap är dock att fred och rättvisa är konsekvenser av att följa Bibeln noggrannare än den kristna högern.

– Bergspredikan budskap - ”saliga är de fattiga, de ödmjuka, de barmhärtiga” - är antitesen till det som just nu hyllas i USA. Tänk om Jesus menade det han sa? Det är det vi måste predika och leva ut.

Anledningen till att Shane Claiborne kallar sig för en ”Red Letter Christian” är för att han anser att Jesu ord, som markeras med röda bokstäver i vissa biblar, behöver tas mer seriöst.

– Trumps evangelium är väldigt annorlunda än Jesu evangelium. Trumps livsstil är väldigt annorlunda än Jesu livsstil.

Finns det någon vi kan lära av Trump?

– Trump förändrar inte Amerika, han avslöjar Amerika. All den smutsiga rasismen har funnits här hela tiden. Vi behöver läka såren från vår historia och sluta sopa det under mattan. Trump är en spegel där Amerika kan se sig självt. Han kommer försvinna, förmodligen innan mandatperioden är över, men rasismens och slaveriets strukturer finns kvar hos oss.

 

Läs mer: Evangelikaler som inte vill förknippas med Trump

 

I samband med presidentvalet 2008 släppte Shane Claiborne och vännen Chris Haw boken ”Jesus for President”, där de argumenterade för att amerikansk politik behöver göra upp med nationalism, militarism och konsumtionshets. Att 81 procent av vita evangelikaler skulle komma att rösta på Donald Trump var verkligen inte vad Shane Claiborne hoppades på.

– Men det är viktigt att komma ihåg att om vi inkluderar andra evangelikaler än de vita sjunker det talet drastiskt. Och det finns många människor som är evangelikala men inte vill kalla sig det, för de tycker att begreppet har kapats.

”Jesus for President” uttryckte sympati för den anabaptistiska tanken att kristna inte ska rösta överhuvudtaget, utan förändra samhället på andra sätt. Ett synsätt som kanske var mer lättsmält när valet stod mellan Barack Obama och John McCain, i dag en av de mest ihärdiga republikanska Trumpkritikerna. Shane beskriver hur Donald Trump förändrat hans syn på politiskt engagemang.

– Antalet unga kristna som vill engagera sig politiskt har fallit markant. När jag frågade en lärare som undervisar i statsvetenskap varför det är så svarade han: ”Det är på grund av böcker som ’Jesus for President’.”

I dag driver Shane Claiborne politiska frågor såsom att USA bör avskaffa dödsstraffet och ta emot fler flyktingar.

– Jag ser politik som en konsekvens av att älska min nästa som mig själv. Att älska sin nästa innebär både att bjuda in främlingar i sitt hem och att påverka migrationspolitiken. Gud förändrar hjärtan, men han vill även att vi förändrar lagar.

Claiborne säger att han ser dessa värderingar råda bland unga Jesustroende i dag. Han tror att Trumprörelsen kommer mötas av en motreaktion som är för vapenreglering, ekonomisk jämlikhet och klimatomställning.

– Det kommer bli en enorm rörelse. Det är ingen slump att vi talar om väckelse. Jag tror verkligen att det här är en otroligt viktig punkt i USAs historia. Vi kommer att se stora förändringar, människor kommer att resa sig upp som aldrig förr. Det kan bli större än medborgarrättsrörelsen.

 

Läs mer: Tv-gudstjänst: Shane Claiborne utmanar

 

Här reser sig dock mina varningsflaggor. Faller inte denna dröm i samma fälla som det Shane Claiborne kritiserar den kristna högern för, en sammanblandning av kristendom och politisk ideologi? Han är medveten om att risken finns, och vill undvika utopiskt tänkande.

– Redan i ”Jesus for President” skrev vi om att tänka på politik som ”damage control”. Jag vill rösta på den kandidat som gör minst skada i världen. Tron att politiker kan frälsa oss kommer göra oss besvikna.

För Shane Claiborne handlar det inte om att anpassa kristendomen till moderna idéer, utan om att återuppväcka de värderingar som Jesus predikade. Likt alla andra väckelser vill han gå tillbaka till urkyrkan.

– Människor som var involverade i de stora historiska väckelserna talade om social rättvisa. Metodismen, som jag växte upp i, var en brinnande, karismatisk rörelse. Dess grundare John Wesley sa att om han fick pengar gav han bort det så snabbt som möjligt innan det korrumperade hans hjärta.

Tältmötet i Lynchburg kommer att vara karismatiskt, med lovsång och utrymme för Andens gåvor.

– Jag har fortfarande ett djupt pingstkarismatiskt DNA i mig. Bön och aktivism är som två blad på en sax, de behöver förenas. Jag var med på ett möte i Storbritannien tillsammans med Bill Johnson från Bethel Church, som har erfarit många tecken och under. Jag blev bedrövad när jag såg att han stödjer Donald Trump!

För Shane Claiborne är Andens gåvor inte ett tillägg till aktivismen, utan redskap för att utbreda fred och rättvisa.

– Jag har en stor tro på mirakler. När jag var i Irak såg vi fantastiska, mirakulösa saker. Gud vill samarbeta med oss när vi förändrar världen. Mirakler sker när vi inser att vi behöver honom.

Kanske krävs det ett och annat mirakel för att Shanes ambitiösa vision ska bli verklighet. Samtidigt är det inte svårt att se hur ännu en generation unga kristna skulle kunna attraheras av det han säger.

I dagens polariserade landskap är nog Shane Claibornes Jesusfokuserade revolution fortfarande rätt så oemotståndlig för många.

Micael Grenholm

]]>
1.1117490 Tue, 20 Mar 2018 02:05:00 +0000
<![CDATA[Svärmor hade receptet på lycka]]> http://www.dagen.se/kronikor/svarmor-hade-receptet-pa-lycka-1.1117544
Vi lever i ett av världens rikaste länder där vi bara konsumerar mer och mer. Vi vill ha allt och det nu genast. Därför sitter nästan en halv miljon svenskar fast i skuldfällan och har skulder hos kronofogden. Vi äter också för ofta och för mycket. Under ett år stoppar en tvåbarnsfamilj i sig 84 kilo godis. Detta medan miljoner människor dör av svält.

Även när det gäller relationer vill vi ha allt för att vara nöjda. Hälften av alla äktenskap spricker. Bland annat för att vi kräver att vår livskamrat ska tillfredställa alla våra behov av kärlek, uppskattning och bekräftelse. Vi borde vara realistiska och inte tro att en enda person ska kunna ge oss allt vi önskar och behöver. Även när det gäller sex vill många ha snabba kickar. Med ett par klick på mobilen når de sekundsnabbt och helt gratis miljoner porrsidor.

Enligt Pornhub som distribuerar nätporr besöktes deras porrsidor förra året under 5 599 000 000 000 timmar. Där krävs det varken romantik, uppvaktning eller förspel. Man behöver inte, som en man sa börja samla poäng på måndag morgon för att få en mysig fredagskväll med frun.

Vi är inte heller nöjda med oss själva. Vi ska hela tiden utvecklas och bli bättre. Inte bara på jobbet utan också som mamma och pappa, man och kvinna. Visst är det bra med positiva utmaningar. Men om vi aldrig är nöjda med oss själva, är det inte förvånande att den psykiska ohälsan bara ökar. Vår önskan att få allt genast utan någon större ansträngning gör att vi tror på quick-fix – lösningarna i alla självhjälpsböcker. De som talar om att vi på ett par veckor kan få bättre kondition, en smalare midja och en bättre självkänsla. Eller som en bok utlovade ”Have a new husband by Friday”.

Hjärnan är programmerad att söka snabba kickar framför det som är bra i längden. Redan i lustgården ville Adam eller Eva ta frukten från det enda träd de inte fick äta av. Men meningen med livet är inte att få allt. De som har allt är inte lyckligast. Eftersom de har inte har något att längta efter, drömma om eller se fram emot är de ofta uttråkade. Jag tror i stället att meningen med livet är att älska, bli älskad och att försöka göra vad vi kan för att den här världen ska bli lite bättre. Visst är det bra att vi själva vill ha det bättre. Annars skulle vi fortfarande leva kvar på stenåldern. Men vi behöver lära oss att bli mer tacksamma och nöjda med oss själva och det liv som blev vårt. I köket har vi en bonad som svärmor broderat med texten "Lycka är att ha något att göra, någon att älska och något att hoppas på". Tänk om det är så enkelt.

]]>
1.1117544 Alf B Svensson Tue, 20 Mar 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA[Empati går i arv]]> http://www.dagen.se/livsstil/empati-gar-i-arv-1.1117545
Det är inte endast vår uppväxt och våra erfarenheter som påverkar hur empatiska vi är, det beror också på våra gener, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio. Enligt studien består den empatiska förmågan till tio procent av vilka gener man har. Det finns också skillnader i empati som inte tros ha med gener att göra. Kvinnor har i genomsnitt högre empatisk förmåga än män. Forskarna tror att det handlar om hormoner och socialt umgänge.

]]>
1.1117545 Tue, 20 Mar 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA["Metoo var en ögonöppnare"]]> http://www.dagen.se/nyheter/metoo-var-en-ogonoppnare-1.1117567
Dagen möter Linalie Newman och Ingemar Forss när de är i Stockholm för att besöka Söderhöjdskyrkan och presentera sig vid en samtalskväll i Mälardalen. De båda är föreslagna att bli jämställda missionsdirektorer och samfundsledare i Evangeliska frikyrkan, en rörelse med drygt 300 församlingar och 34 000 medlemmar.

 

Läs mer: De två nya EFK-ledarnas viktigaste uppgift

 

När Dagen testar deras inställning på några aktuella samhällsområden, och ställer frågor om vad EFK har att lära av den senaste tidens #metoo-diskussion, blir svaret att de har mycket att ta lärdom av.

– Det är många lager i Metoo, alltifrån sexistiska attityder till rena övergrepp. Det är viktigt att tänka respektfullt och jämlikt om varandra. Här finns attityder som vi inte varit medvetna om. Nu har vi blivit uppmärksammade på vad som är okej och inte är okej, och det är jättebra, säger Linalie Newman.

Delat ledarskap

– Men det är också viktigt att inte falla i andra diket och styras av rädsla. Här är ju Ingemar och jag ett exempel på att kunna arbeta tillsammans, när vi föreslås gå in i ett delat ledarskap med en man och en kvinna. Jag tycker det är jättevisionärt och modernt från styrelsens sida.

Ingemar Forss fyller i:

– Metoo är ett paradigmskifte. För många män har det varit en extrem ögonöppnare: Är det så här kvinnor upplever sin situation! Vi kan bara inte ha det så, säger han.

 

Läs mer: EFK-ledare om förslaget till nya samfundsledare

 

Om allt går enligt planerna väljs de vid Evangeliska frikyrkans kongress i Mariestad under Kristi himmelsfärdshelgen. Men i nuläget är de ganska okända på riksplanet inom rörelsen. Det är därför de nu reser runt i landet.

Både Ingemar och Linalie har erfarenhet från församlingsarbete på lokalplanet, men har också suttit i EFK:s styrelse tidigare, bland annat två år som vice ordföranden tillsammans. Nu säger de att de vill jobba vidare med "omtaget" som en framtidsgrupp tog fram för några år sedan och som handlade om att låta församlingarna få ett större inflytande och ansvar på olika områden.

I spåren av ledarkrisen inom EFK för ett drygt år sedan, då den tidigare missionsdirektorn Daniel Norburg avgick efter en förtroendekris, har framtidsarbetet stannat av något. Ingemar Forss satt med i framtidsgruppen, och nu efterlyser de föreslagna EFK-ledarna att arbetet kompletteras med ett ungt perspektiv, som de vill lyssna in.

– Att nå en ung generation är avgörande för framtiden. Festivalen Frizon är ett exempel på hur EFK har brutit ny mark och nått en ung generation. Men det behövs fler sätt att lyssna in de unga, både på församlingsnivå och som hel rörelse, säger Ingemar Forss.

Böneutrop? Pass!

I förra veckan diskuterades böneutrop i från moskéer i medierna. Hur ser den föreslagna ledarduon på detta? Ingemar Forss resonerar om frågan, men säger ärligt att han inte är färdig med svaret.

– Som en del av frikyrkorörelsen värnar vi väldigt starkt om religionsfriheten, och den innebär att även muslimer får utöva sin tro. Vi kristna skjuter oss själva i foten om vi begränsar detta jättemycket. Det drabbar oss själva. Men hur det ska vara med böneutrop? Pass på den.

 

Läs mer: EFK satsar på dubbelt ledarskap

 

Ingemar Forss håller inte med S-utspelet om att stoppa religiösa friskolor, men noterar att religionen nu är en fråga som diskuteras på riktigt i samhället. Han menar samtidigt att de kristna rösterna från Evangeliska frikyrkan behöver höras på olika arenor: i politiken, i läraryrket, bland ingenjörer och så vidare.

Linalie Newman lyfter fram integrationen och mångkulturen som ett område där EFK och andra kyrkor har ett tydligt bidrag till samhället.

– De lokala församlingarna bygger redan integration och mångkultur på många platser. Precis som frikyrkorna var föregångare i demokratiseringsprocessen för 150 år sedan, har vi i dag en uppgift att visa att det går att mötas över kulturella gränser.

Ny ekumenisk karta

Hon säger sig se fram emot en ny ekumenisk karta i kristenheten där frikyrkorna och Svenska kyrkan numera också har att förhålla sig till katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna. Men det skapar också nya utmaningar kring nattvardsfirandet eller synen på kvinnan som ledare, konstaterar Linalie Newman.

Vad har ni lärt er av ledarkrisen för ett år sedan inom Evangeliska frikyrkan?

– Jag har lärt mig att så här är det att vara kyrka och bygga något ihop. Det innebär att vi också går igenom perioder som är svåra, säger Linalie Newman. I detta måste vi kunna tala sant om det som händer och samtidigt vara omsorgsfulla om personer. Det skapar en ödmjukhet inför att vi är beroende av Jesus i allt ledarskap, och att det går att hitta en god väg – även om det är svårt.

Vad drömmer ni om?

– Vi drömmer förstås om att få se församlingar växa. Vi drömmer om att bli ännu mer mångkulturella, och om män och kvinnor som tjänar tillsammans. Vi drömmer om bibelskolor fullproppade med tonåringar och om nyblivna pensionärer som lägger sin tid på korttidsprojekt i mission. Det finns hur mycket som helst att drömma om.

]]>
1.1117567 Thomas Österberg Tue, 20 Mar 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA[Carola får medalj av stiftelse]]> http://www.dagen.se/nyheter/carola-far-medalj-av-stiftelse-1.1117803
I motiveringen till vinsten slår juryn fast att "Carola Häggkvist är en folkkär artist i Sverige och har rönt många framgångar internationellt". I motiveringen hyllas Carola också för sin musikaliska bredd.

På söndag kommer hon att uppträda på Musikaliska i Stockholm.

Det sker i samband med att hon på lördagen kommer att få motta en medalj av grevinnan Marianne Bernadotte, som är ett pris från Stockholm Culture Awards. Prisutdelningen sker på balen som hålls på Riddarhuset.

Världsberömd pianist

Under söndagens konsert spelar den världsberömda pianisten Gergely Boganyi från Ungern. Han kommer spela Liszt och Chopin. Den brittiskitalienska sopranen Rosmary Forbes Butler kommer även sjunga klassiska verk på scenen.

 

Läs mer: Carola planerar ny artistskola

 

Carola skriver om den kommande händelsen på sin Instagram: "Overkligt men sant! Varmt välkomna."

Stockholmskultur

Bakom Stockholm Culture Awards står stiftelsen Stockholmskultur. Deras syfte är att "lyfta fram och premiera enastående och kunniga kulturarbetare i världsklass i och för Stockholm". Stiftelsen bildades på 1980-talet av Rickard Högberg, Hans von Gaffron, Sverker Littorin och Hans Wernstedt.

Deras gemensamma intresse var: Stockholm, kultur och historia.

]]>
1.1117803 Moa Tärneskog Tue, 20 Mar 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA["Kyrkan lärde mig att jag är älskad för den jag är"]]> http://www.dagen.se/familj/kyrkan-larde-mig-att-jag-ar-alskad-for-den-jag-ar-1.1117487
– När jag var yngre tänkte jag: Aldrig i livet att jag ska bli präst. Men sedan frågade min församlingspräst rakt ut: Veronica, ska inte du bli präst? Då började en tanke gro och till slut kändes det rätt.

I dag läser Veronica Pålsson sin sjunde termin teologi vid Lunds universitet och hon är antagen som prästkandidat för Skara stift. Än så länge har präststudierna varit både stimulerande och utmanande och beslutat att bli präst står stadigt fast.

– Allt har varit roligt, men jag gillar särskilt systematisk teologi och skrev min senaste uppsats om det, med fokus på nattvarden, berättar hon.

Liksom prästkallelsen är också tron något som vuxit fram hos Veronica. Som liten bad hennes pappa alltid aftonbön med barnen och familjen gick i kyrkan vid jul, men Veronica reflekterade aldrig så mycket kring själva tron. Men det var i samband med konfirmationen som något hände.

– Konfirmationen kom i ett läge i livet när jag verkligen behövde den. Att som tonåring få höra att man är älskad precis som man är, var väldigt befriande.

– Jag hade nog trott på Gud även innan, men jag hade inte haft ett språk eller ett sammanhang för tron.

Efter konfirmationen blev Veronica Pålsson ledare i kyrkan, vilket också blev starten på ett engagemang för globala frågor. Under åren som följde efter gymnasiet åkte hon på Svenska kyrkans utbytesprogram till Brasilien, engagerade sig i Svenska kyrkans unga och gick på folkhögskola med fem månaders praktik i Nicaragua. Där träffade hon många människor som gav perspektiv på livet. Bland annat jobbade hon tillsammans med bönder.

– Jag såg vilken skillnad det var mellan bönder som arbetade på de stora kaffeplantagen och som inte hade råd att skicka sina barn till skolan och en bonde som var Fairtrade-certifierad och kunde finansiera universitetsutbildning för sina barn.

– Det gjorde det uppenbart att det finns sätt att göra skillnad på och att det går att påverka hemifrån.

Tiden i Nicaragua tillsammans med en senare resa till Filippinerna med Svenska kyrkans arbete där Veronica fick möta barn som utnyttjas i barnsexturism, stärkte beslutsamheten att hon måste göra det hon kan för att påverka världen i en god riktning. Det vill hon fortsätta med i sin framtida tjänst som präst.

– Kyrkan är en röst i samhället och vi har som uppgift att leva och tala evangelium i allt vad vi gör. Vilka sakfrågor det gäller kan variera, men allt bottnar i den kristna tanken om människovärdet.

– Min tro gör att jag tänker efter hur jag konsumerar, hur jag reser och hur jag talar. Om jag kan göra något är det klart att jag ska göra det. Jag känner att jag har en skyldighet att göra det. Även om jag inte kan göra allt kan jag bidra med mitt engagemang och min tid. Havet består av droppar och varje droppe är viktig.

En uppradning av alla Veronica Pålssons engagemang skulle bli alltför lång, men här kommer några exempel: sitter i förbundsstyrelsen för Svenska kyrkans unga, är engagerad i Svenska kyrkans internationella arbete och sitter i styrelsen för Föreningen för Fairtrade Sverige. Därtill lever hon ett aktivt studentliv.

Vad gör du när du vilar?

– Jag får ofta den frågan och den är svår att svara på. Men jag går och tränar på gymmet eller umgås med vänner och familj. Det är en ganska aktiv vila.

– Samtidigt tycker jag att allt mitt engagemang är kul och meningsfullt. Det ger mig en paus i pluggandet och fyller på med mer energi än vad det tar.

]]>
1.1117487 Malina Abrahamsson Tue, 20 Mar 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA[Det räcker inte att glömma och förlåta]]> http://www.dagen.se/livsstil/det-racker-inte-att-glomma-och-forlata-1.1117542
Att otrohet är slutet på relationen, är en ganska vanlig uppfattning bland dem som inte har råkat ut för otrohet.

– Det är lätt att säga att man aldrig skulle acceptera att ens partner bedrog en, men när man väl är i den situationen tänker man ofta annorlunda.

Visst, de allra flesta som blir svikna känner till en början att man bara vill bryta upp. Men när den första chocken lägger sig börjar man inse att det här handlar om hela ens tillvaro.

– Då kommer frågorna om var man ska bo, vad som ska hända med barnen, hur det ska bli med de gemensamma vännerna och kanske med engagemanget i församlingen, om man är med i en sådan.

När verkligheten går upp för en, är det många som börjar överväga att stanna kvar.

– Men då frågar man sig i stället vem man blir om man stannar kvar. Blir jag en dörrmatta och en mes?

Laila Dahl har mött många par där otroheten har slagit sönder tilliten. Hon har en stark tro för att det går att hitta tillbaka till en bra relation, samtidigt som hon menar att vissa går tillbaka till en relation som aldrig blir bra.

– Det räcker inte att den ene bestämmer sig för att glömma och förlåta. Då finns det risk att det bara är den som blivit sviken som får bära på såret och det kan leda till bitterhet.

För att relationen ska bli hel igen, måste både den som svikit och den som blivit sviken vara beredd att jobba med det som hänt, och anledningarna till otroheten. Den som blivit sviken måste våga ställa krav på sin partner.

– För det första måste man få veta hela sanningen. Annars vet man ju inte riktigt vem man lever med. Sedan måste man tillåta sig att känna alla känslor.

Laila Dahls råd till den som blivit sviken är att inte fatta några beslut under de första veckorna när man är i chock. Man måste landa i det som hänt innan man på riktigt tänker framåt.

Det är också viktigt att man inte tar på sig ansvaret för otroheten. Men när chocken lagt sig behöver man ändå fråga sig vad som var ens egen del i att relationen såg ut som den gjorde. Till den som varit otrogen är Laila Dahls råd att ge utrymme för den andres känslor och frågor. Sedan behöver man ta professionell hjälp för att reda ut vad otroheten stod för. Man behöver också återerövra sig själv och besluta sig för vilka värderingar man vill ha. Säkert tyckte man ju från början att otrohet är fel, men sedan har det skett en glidning.

– Bestäm vem du vill vara. Då kan du sedan falla tillbaka på det beslutet när du frestas att svika igen.

Par som kämpar med en otrohetshistoria måste också prata med varandra för att komma vidare. Det kan det vara en hjälp att sätta en gemensam tidsram, inom vilken man vet att man inte fattar några stora beslut.

– På så sätt skapar man en slags trygghet där känslor får gå upp och ned, utan att man behöver vara rädd för att den andre ska bestämma sig för att gå.

Under den här tiden är det också bra att ta samtalshjälp.

– Hitta en person som är opartisk. Den som hjälper er att förstå varandra, får inte ha en egen agenda som säger att den ene ska stanna eller gå. Det beslutet måste ni komma fram till själva.

]]>
1.1117542 Malin Aronsson Tue, 20 Mar 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA[Shekarabi är ute och cyklar]]> http://www.dagen.se/ledare/shekarabi-ar-ute-och-cyklar-1.1117550
Civilminister Ardalan Shekarabi proklamerade i söndagens Agenda i SVT att han tror på "ett sekulärt samhälle". När han på twitter får frågan från bland annat statsvetarprofessorn Marie Demker om han verkligen menar det han säger blir det ännu värre. För då svarar han att han syftar på "ett samhälle där vi separerar staten/det offentliga och religion/tro". Anser civilministern alltså att staten och det offentliga är samma sak? I så fall är vi många som är illa ute när vi håller fast vid att religion och tro har rätt, till och med skyldighet, att vara synlig i det offentliga rummet.

]]>
1.1117550 Elisabeth Sandlund Tue, 20 Mar 2018 01:00:00 +0000
<![CDATA[Varför är vi otrogna?]]> http://www.dagen.se/livsstil/varfor-ar-vi-otrogna-1.1117442 1.1117442 Mon, 19 Mar 2018 14:08:04 +0000
Annons
Annons