<![CDATA[RSS feed from Dagen]]> http://www.dagen.se/rss-feed-from-dagen-1.85579?=&ot=example.AjaxPageLayout.ot Wed, 21 Feb 2018 16:00:00 +0000 sv-se <![CDATA["Jag önskar att alla kunde höra honom be"]]> http://www.dagen.se/nyheter/jag-onskar-att-alla-kunde-hora-honom-be-1.1104918
"Dr. Billy Graham är en man efter Guds eget hjärta. Äktheten i hans älskvärda ödmjukhet matchas endast av hans genuina personlig tro och tillit till Herren Jesus Kristus." Så inleds den artikel om Billy Graham som Don Wilton skrev sommaren 2013.

Efter beskedet om Billy Grahams död har artikeln återpublicerats på baptistcourier.com och Dagen har fått tillåtelse att återge delar av texten.

"Alla blir helt tagna av den här människans hjärta"

"Jag inser att det kan vara svårt för en del att förstå, men Billy Graham får mig alltid att känna att jag är den viktiga personen. Och detta sker inte nödvändigtvis på grund av ''vad'' han säger, utan snarare på grund av ''vem'' han är – i sin ande."

"Samma ande av ödmjukhet överförs till alla som besöker honom – och jag blir fortfarande förundrad över de människor som ber att få träffa honom. Många är väldigt kända personer, en del är sådana som du och jag bara läser om, men de ringer ändå och kommer. Och alla blir helt tagna av den här människans hjärta av tjänande ödmjukhet efter Guds eget hjärta."

Predikade för Winston Churchill

I artikeln återger Don Wilton ett tillfälle då Billy Graham berättade om ett möte med Winston Churchill på 10 Downing Street i London.

"Premiärministern ville veta hemligheten till varför Billy kunde dra så stora folkmassor överallt dit han reste i Storbritannien. Sir Winston ville ha samma dragningskraft – kan du tänka dig? Och självklart delade Billy evangeliets kraft med honom."

"Utgjuter sitt hjärta för vår nation"

Don Wilton är också tydlig med att Billy Graham har dragit honom närmare Guds hjärta.

"Han älskar verkligen att analysera mina predikningar – vilket gör mig nervös! Och, när han lägger sina dyrbara händer på mig och ber för mig, känns det som om jag ska krypa ner för berget för att gå tillbaka till folket, precis som Moses. Det är som om Gud precis har delat ett personligt ord med mig på Mount Sinai, och jag kan bara be att mitt ansikte ska återspegla samma glans bland de människor som jag älskar och tjänar."

Och Don Wilton beskriver att Billy Graham har en passion för bön. "Jag önskar att alla kunde höra honom be. Han ber för individer och utgjuter sitt hjärta för vår nation."

]]>
1.1104918 Johannes Ottestig Wed, 21 Feb 2018 16:00:00 +0000
<![CDATA[Sebastian Stakset släpper självbiografi]]> http://www.dagen.se/kultur/sebastian-stakset-slapper-sjalvbiografi-1.1104832
Den 18 maj släpper artisten Sebastian Stakset självbiografin ”Bara ljuset kan besegra mörkret” (Sjöbergs förlag). Boken skildrar hans liv – från barndomen, via tiden i kriminalitet till hans liv och tro i dag. ”Jag vill skildra resan till frihet som jag gjort”, säger Stakset. ”Många har sett min förvandling via sociala medier, men få vet hur det gick till för mig att få ett nytt liv.”

]]>
1.1104832 Malina Abrahamsson Wed, 21 Feb 2018 15:30:54 +0000
<![CDATA[Billy Graham – från bondpojke till världsevangelist]]> http://www.dagen.se/nyheter/billy-graham-fran-bondpojke-till-varldsevangelist-1.1104898
Billy Graham, 1900-talets främste väckelseevangelist, är död. Han avled vid 99 års ålder. Under många år led den världsberömde predikanten av Parkinsons sjukdom. Under de senaste åren har han lagts in på sjukhus flera gånger och opererats, bland annat då han bröt höftbenet i början av 2004.

Ingen annan kristen förkunnare, förutom den tidigare påven Johannes Paulus II, nådde ett sådant kändisskap under sin livstid som Billy Graham. Han predikade för fler människor än någon annan i världshistorien. Han hade hela världen som arbetsfält och hann under sin livstid besöka 185 länder, arrangera omkring 435 korståg och predika för bortåt 215 miljoner människor.

Förutom Billy Grahams imponerande förkunnargärning under mer än 60 år går han till historien som den predikant, som fungerat som själavårdare och personlig rådgivare åt tio av USA:s presidenter, från Dwight D Eisenhower till Bill Clinton, som han också hade en personlig vänskapsrelation till. Graham skrev i sin självbiografi "Just as I am" att alla de tio presidenterna varit öppna för den andliga dimensionen och mottagliga för råd. Billy Graham fungerade även som hela nationens evangelist som hela folket slöt upp bakom.

 

Läs mer: Världspredikanten Billy Graham död

 

Billy Graham vann flest omröstningar – över 30 gånger – som en av det mest beundrade personerna i hela världen. Vid tusenårsskiftet utsåg tidskriften Time Billy Graham till århundradets evangelist. Han har också blivit mångfaldig teologie hedersdoktor.

Under alla sina år som förkunnare bevarade han – under en global massmediebevakning – sin trovärdighet som kristen ledare. Han startade Billy Graham Evangelistic Association, genom vilken han fick sin lön. Han sa nej till extra inkomster, för att inte frestas till ekonomiskt fiffel.

Billy Graham fick ett stort antal utmärkelser och medaljer under sitt innehållsrika liv. 1996 fick han och hustrun Ruth den amerikanska kongressens medalj i guld, den högsta utmärkelse som kongressen kan ge en enskild person. Paret fick utmärkelsen för "enastående och varaktiga insatser till förmån för moral, jämställdhet mellan raserna, familjen, filantropi och religion".

I december 2006 avtäcktes en två meter hög bronsstaty av Billy Graham utanför sydstatsbaptisternas mediecenter Life Way Christian Resources Nashville, Tennessee.

I början av 1990-talet hedrades han av invånarna i sin hemstad Charlotte, North Carolina, med det första Världsmedborgarpriset, för sin insats för världsfred genom att skapa goda relationer mellan folken.

Han har också omnämns som kandidat till Nobels fredspris, blev Årets talare 1964 och fick medalj för hög moral inom massmedier 1969, med mera.

 

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Det betydde Billy Graham

 

Men Billy Graham var först och främst väckelseevangelist. Han föddes den 7 november 1918. Sin förkunnargärning började med att han som 16-årig farmarpojke från den amerikanska södern gick fram till avgörelse i en kyrka i North Carolina 1934. Han blev sedan elev på Florida Bible Institute, en bibelskola där lärarna engagerade sig personligt i sina elever. Där lyssnade Billy Graham på den romske predikanten Gipsy Smith. Andra förkunnare efterlyste "en profet i vår egen tid".

Billy Graham "drabbades" sedan av Guds kallelse. Han döptes som 21-åring, som sydstatsbaptist. Inom detta samfund ordinerades han sedan som pastor 1939. Han var student 1940 på Wheaton Collage nära Chicago. I mitten av 1940-talet arbetade han för ungdomsrörelsen Youth for Christ, och sedan följde en rektorstjänst, då han var president för Northwestern Schools.

Billy Graham gifte sig 1943 med Ruth, född McCue Bell, dotter till en missionsläkare. Hon blev sedan hans livs stora stöd, och paret fick fem barn, tre döttrar och två söner. Ruth Bell Graham avled den 14 juni 2007. I samband med minnesgudstjänsten i Montreat, North Carolina, sa Billy Graham om hustrun Ruth: "Hon var min livskamrat. Vi var kallade av Gud som ett team".

 

Radio: Billy Graham försvann på biobesök i Stockholm 1954

 

Genombrottet som väckelseevangelist i stormöten kom 1949, då han som 31-åring ledde en väckelsekampanj i Los Angeles. Under åtta veckor nådde man en sammanlagd mötespublik på 350 000 personer och 3 000 människor gick fram för förbön. Kampanjen uppmärksammades stort i medierna, bland annat skrev tidskrifterna Time, Newsweek och Life om Graham.

Det tre månader långa korståget i Harringay Arena i London 1954 innebar Billy Grahams internationella genombrott.

Billy Grahams riktigt stora framgångar som predikant i massmöten kom i Madison Square Garden i New York sommaren 1957. Hans budskap om världsstaden New York som ett syndens näste gav eko i hela USA. 1 700 kyrkor från 31 olika samfund samarbetade i kampanjen, som förlängdes från 6 veckor till 16 veckor. 2,4 miljoner människor deltog i mötena, där 61 148 personer avgjorde sig för Gud. Den 24–26 juni 2005 återvände han till denna plats för sitt livs sista stora korståg. Det blev succé med omkring 230 000 deltagare. Över 8 000 tog emot Jesus och han hyllades av expresident Bill Clinton och av folkskarorna.

 

Läs mer: Elon Svanell: Billy Graham var så som en kristen ska vara

 

Billy Graham höll uppmärksammade kampanjer i Glasgow år 1955, i Melbourne och Sydney i Australien 1959, Chicago 1962, Seoul i Sydkorea 1971 och Rio de Janeiro 1974.

Han besökte Sverige för kampanjer flera gånger, senast i Stockholm 1978. Han höll kampanj i Helsingfors 1987 och Budapest 1989, han besökte Moskva fyra gånger, där han var huvudattraktionen år 1988 i kristendomens 1 000-årsjubileum i Ryssland.

Han har haft möteskampanjer i Goma i Zaire, i Kiev i Ukraina, i Dhaka i Bangladesh, och i Tokyo Japan. År 1991 samlades 250 000 deltagare i New York till den största friluftsgudstjänsten i stadens historia. Under hösten 2004 höll han möteskampanjen "The Heart of America" i Kansas City i USA i mitten av oktober och en månad senare möteskampanjen på jättearenan Rose Bowl i Pasadena, Kalifornien.

Under alla korstågen inbjöd Billy Graham till personlig avgörelse för Kristus.

 

Läs mer: Elon Svanell: Billy Graham var så som en kristen ska vara

 

Han använde sig av ett brett register för att nå ut med det kristna budskapet. Han började 1950 med radioprogrammet The Hour of Decision. Han har haft regelbundna tv-sändningar, och han använde sig av satellitsändningar för att kunna nå ut till ett stort antal länder vid sina största korstågskampanjer.

Han utnyttjade tv-reklam, internet, tidningsannonser och reklamaffischer på stan.

Han skrev ett stort antal böcker som sålde i stora upplagor, vissa i miljonupplagor. Han var en av initiativtagarna till tidskriften Christianity Today, och hans organisation utgav tidningen Decision.

 

TV: Se Billy Graham predika 1957

 

Under 50 år fanns Billy Graham-organisationens huvudkontor i Minneapolis, Minnesota. I november 2002 tog Billy Graham själv det första spadtaget till det som skulle bli det nya huvudkontoret för hans organisation, som uppfördes i Graham hemstad, Charlotta i delstaten North Carolina.

Den nya anläggningen innehåller också ett Graham-museum som ska föra Billy Grahams arv vidare till nya generationer. Graham-biblioteket "Billy Graham Library" öppnade dörrarna i början av juni 2008. Biblioteket är en återskapelse av bondgården där evangelisten växte upp. Här skildras på ett levande sätt hur Billy Grahams liv blev från livet på bondgården till världens stora väckelsekampanjer.

]]>
1.1104898 Tor Carlid Wed, 21 Feb 2018 15:30:00 +0000
<![CDATA[TV: Se Billy Graham predika 1957]]> http://www.dagen.se/nyheter/tv-se-billy-graham-predika-1957-1.1104871 1.1104871 Wed, 21 Feb 2018 15:08:41 +0000 <![CDATA[Radio: Billy Graham försvann på biobesök i Stockholm 1954]]> http://www.dagen.se/nyheter/radio-billy-graham-forsvann-pa-biobesok-i-stockholm-1954-1.1104896
Sven Ohm, välkänd profil inom Svenska Baptistsamfundet, avled 2014. Men i en inspelning på www.Rom1017.se från 2010 berättar han om sina möten med Billy Graham, som han också tolkade.

Billy Graham kom till Stockholm redan 1949 – innan han fick sitt stora genombrott i Los Angeles – och avslutningstalade då i den stora Blasieholmskyrkan i Stockholm, en luthersk väckelsekyrka med plats för cirka 3 000 personer, som senare revs.

1954 kom Billy Graham till Sverige igen och anlade med båt i Göteborg. I Stockholm var Sven Ohm med på en radioinspelning med Billy Graham i gamla Tabernaklet nära Odenplan, och följde sedan Graham med team på en promenad till hotellet, där de skulle möta svenska journalister.

 

Lyssna på hela intervjun på Rom1017.se

 

– Vi gick 100-150 meter efter Graham, och plötsligt upptäckte vi att de hade försvunnit. De hade sett en affisch om en amerikansk film på biograferna och gick dit, visade det sig efteråt. Vi fick förklara för journalisterna att det här inte var något som vi hade planerat, berättar Sven Ohm på inspelningen från 2010.

– Nästa dag var det självklart för mig att prata med Billy Graham om försvinnandet. Jag förklarade att svensk kristenhet inte kommit i från att det är synd att gå på bio, och att det kanske inte var så lämpligt.

– Pingströrelsen och Lewi Pethrus skulle kanske ställa sig positiva till Billy Graham. Det var lite känsligt. Tänk om det skulle komma ut och spoliera samarbetsplanerna.

1975 tolkade Sven Ohm Billy Graham i en tv-gudstjänst från Skansen i samband med att baptisternas världsallians möttes i Stockholm. Ett av hans minnen därifrån är att en grupp unga kristna delade ut lappar i protest mot det de kallade "massevangelisation".

]]>
1.1104896 Thomas Österberg Wed, 21 Feb 2018 14:48:09 +0000
<![CDATA[Elisabeth Sandlund: Det betydde Billy Graham]]> http://www.dagen.se/ledare/elisabeth-sandlund-det-betydde-billy-graham-1.1104842
Grahams betydelse som rådgivare till en lång rad amerikanska presidenter är viktig. Vilken stor roll han spelat visade sig när Billy Graham Museum and Library invigdes år 2007 i Charlotte, North Carolina i närvaro av tre tidigare presidenter, George HW Bush, Jimmy Carter and Bill Clinton. Men ännu mer betydelsefull än Grahams inflytande på världspolitiken är att han på ett direkt, tydligt och rakryggat sätt presenterat den kristna tron för helt vanliga människor i olika generationer genom sina kampanjer i 185 länder runt hela världen.

Hans besök i Sverige, det första 1949 och det sista närmare 30 år senare, samlade stora skaror och fick stor uppmärksamhet inte bara i kristna kretsar utan också i sekulära medier, inte sällan kännetecknad av en motvillig beundran.

En del av Grahams förmåga att röra vid människors hjärtan berodde säkert på att han själv utkämpat trons kamper. Han var född i ett varmt kristet jordbrukarhem, men behövde ändå förvärva och landa i sin egen tro. Historien om när den unge Graham bestämde sig för att en gång för alla, trots omgivningens synpunkter, acceptera Bibeln som Guds ord berättas på varje Alphakurs världen över: hur han böjer knä vid den stubbe där han lagt sin bibel, med tårar i ögonen för Gud klargör det beslut han fattat i tro och fylls av stor frid.

]]>
1.1104842 Elisabeth Sandlund Wed, 21 Feb 2018 14:34:41 +0000
<![CDATA[Stanley Sjöberg: Billy Graham var en förebild för mig]]> http://www.dagen.se/nyheter/stanley-sjoberg-billy-graham-var-en-forebild-for-mig-1.1104854
När Dagen ringer upp har Stanley Sjöberg ännu inte nåtts av beskedet.

Hans första reaktion blir efter en kort tystnad:

– Nu var han mogen för himlen.

Stanley Sjöberg, som nyligen fyllt 82 år, minns tre tillfällen då han mötte den store predikanten.

En gång på Skansen, på 1950-talet.

– Det var lika mycket folk som på Allsång på Skansen. Men då var det predikan på Skansen i stället, säger han.

Älvsjömässan

De möttes även 1978 då Graham samlade tusentals människor på Älvsjömässan i Stockholm.

De skulle även komma att medverka i Liverpool i England på samma väckelsekampanj.

– Han var en stor retoriker och talade tydligt, som man måste göra när man vänder sig till många. Han var en förebild i att förklara den kristna tron för människor, med syfte att motivera till omvändelse och ta emot Kristus.

Beundrar noggranhet

Han säger att han beundrar Billy Grahams noggrannhet.

– Verkliga ledare bygger sin framställning på fakta och saklighet. Där är han en förebild jämfört med många evangelister som nästan har som målsättning att vispa upp starka känslor. Så gjorde inte Billy Graham.

]]>
1.1104854 Joakim Lundgren Wed, 21 Feb 2018 14:25:00 +0000
<![CDATA[Elon Svanell: Billy Graham var så som en kristen ska vara]]> http://www.dagen.se/nyheter/elon-svanell-billy-graham-var-sa-som-en-kristen-ska-vara-1.1104847
– Jag har väntat på det här beskedet, han var en gammal man, säger Elon Svanell, när Dagen ringer upp och han då får reda på att Billy Graham avlidit.

– Vi har inte haft kontakt på ett antal år nu, men Billy Graham är en man som lämnar ett fint spår efter sig. Han har inte varit inblandad i några skandaler, utan när man ser honom så är det en man med resning, med andlig resning.

Varför blev Billy Graham så stor?

– För att han var en man som levde ut sin gudstro, en man som också såg allvaret i den ställning han hade. Han var mån om hur han levde sitt liv. Han var en sann kristen, så som en kristen ska vara. Det fanns inget fördömande, utan han respekterade människor, säger Elon Svanell.

 

Läs mer: Världspredikanten Billy Graham död
Läs mer: Stanley Sjöberg: Billy Graham var en förebild för mig

 

Billy Graham gjorde flera besök i Sverige, och 1977 och 1978 var han här och hade väckelsekampanjer. Elon Svanell var med och bjöd in honom, och var också den som sedan fick vara tolk. En sak som han vill lyfta fram efter att ha kommit Billy Graham så nära var att han som person verkligen var intresserad av personer i sin omgivning, något som han själv fick bevittna.

Billy Grahams död är en världsnyhet, och politiker och religiösa ledare över hela jorden skickar nu sina kondoleanser.

Hur stort namn är han i Sverige?

– Bland kristna är han enormt känd, inte minst efter sitt framträdande här i och med att han samlade så mycket folk. Han har också bevarat sin popularitet genom åren och predikade länge.

– Billy Graham var en man som nådde fler människor än någon annan, en uppskattad talare, alla ville höra honom. Det var ett stort ansvar och förtroende att få tolka honom och jag är tacksam för det som varit.

]]>
1.1104847 Jacob Zetterman Wed, 21 Feb 2018 14:01:00 +0000
<![CDATA[Världspredikanten Billy Graham död]]> http://www.dagen.se/nyheter/varldspredikanten-billy-graham-dod-1.1104811
Han var bland annat budbärare mellan den nordkoreanske ledaren Kim Il-Sung och USA:s president Bill Clinton i mitten av 1990-talet.

Graham dog i sitt hem i delstaten North Carolina och blev 99 år gammal.

"Den STORA Billy Graham är död. Det fanns ingen som honom! Han kommer att saknas av kristna och av alla religioner. En mycket speciell man", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

 

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Det betydde Billy Graham

 

Billy Graham nådde, enligt nyhetsbyrån AP, fler än 200 miljoner genom sina framträdanden och miljoner mer genom sin banbrytande användning av tv och radio.

USA:s vicepresident Mike Pence skriver på Twitter att Billy Grahams arbete för evangeliet - och hans fantastiska röst - förändrade miljontals liv. "Vi sörjer hans död men jag vet med absolut säkerhet att han i dag hörde dessa ord, "bra gjort du trogna tjänare".

Billy Graham har under de senaste åren behandlats för cancer, lunginflammation och andra sjukdomar. Hans fru Ruth dog 2007.

 

Läs mer: Elon Svanell: Billy Graham var så som en kristen ska vara

 

Don Wilton har tjänstgjort som pastor i First Baptist Church i Spartanburg, South Carolina sedan 1993. Han har även varit Billy Grahams pastor i många år och har regelbundet besökt Billy Graham som gick med i församlingen 2008.

Efter dödsfallet skriver han på Instagram: "Min dyrbara vän Mr. Graham är med Jesus nu! Jag älskade honom så mycket! Det gjorde vi alla. Tack Herre Jesus för att du gav vår värld din tjänares gåva."

 

Läs mer: Stanley Sjöberg: Billy Graham var en förebild för mig

TV: Se Billy Graham predika 1957

 

Dagen och TT

]]>
1.1104811 Wed, 21 Feb 2018 13:55:00 +0000
<![CDATA[Hon får årets Per Beskow-pris]]> http://www.dagen.se/kultur/hon-far-arets-per-beskow-pris-1.1104767
Jonna Bornemark blir därmed den tredje mottagaren sedan Per Beskow-priset instiftades. Det delas ut vartannat år och tidigare har det gått till professor Jayne Svenungsson (2014) och högskolelektor Joel Halldorf (2016).

Årets motivering lyder: "Genom sin forskning och undervisning, sitt författarskap och sin medverkan i media, bidrar Jonna Bornemark till fruktbara möten mellan teologi och filosofi. Hennes studier av kvinnors liv och existentiella erfarenheter i kristen mystik, av åldrande och död och havandeskap, av relationer mellan människa och djur, ger alla djup till ett offentligt samtal och låter även den kristna rösten höras. Jonna Bornemarks inlägg i samtidens frågor speglas av ett personligt anslag, ett allvar och en stor relevans för den moderna människan och för det gemensamma samhällsbygget."

Priset, som är på 25 000 kronor, kommer att delas ut i samband med en föreläsning av pristagaren den 25 maj i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm.

Bakom Per Beskows pris står Artos & Norma bokförlag.

]]>
1.1104767 Urban Thoms Wed, 21 Feb 2018 11:11:00 +0000
<![CDATA[United Stockholm byter namn till Missio Dei-kyrkan]]> http://www.dagen.se/nyheter/united-stockholm-byter-namn-till-missio-dei-kyrkan-1.1104661
I spåren av att United Öresundskyrkan i Malmö ansöker om medlemskap i EFS inom Svenska kyrkan, och församlingsplanteringsnätverket United Global Network har upplösts, så har nyligen United Göteborg bytt namn till Centro.

Och nu följer alltså United Stockholm efter med namnbyte i en ny kyrkolokal som församlingen letat efter i två års tid. Orden Missio Dei betyder "Guds mission".

Följer inte med in i EFS

S:ta Clara kyrka drivs av en EFS-förening inom Svenska kyrkan, men det är inte aktuellt för Missio Dei-församlingen att närma sig EFS på det sätt som United Malmö nu gör, uppger pastor Daniel Stenmark.

– Vi är en del av Pingst FFS och kommer att förbli det. Men vi tror så klart på öppenhet och ekumenik. Vi har släkt och vänner i många olika kyrkofamiljer, säger Daniel Stenmark till Dagen.

United i Göteborg byter namn till Centro

"Naturligt steg" med namnbyte

Han beskriver namnbytet som ett "naturligt steg" efter att nätverkskopplingen till United har försvunnit.

Pingströrelsens Europaledare Pelle Hörnmark kommer den 11 mars att predika i gudstjänsten och be för Missio Dei-kyrkan.

Församlingen samlar i dagsläget ungefär 50 personer inklusive barn. I ett pressmeddelande skriver församlingen: "Vi älskar både levande karismatik och gudstjänstliturgi som ger oss stadga och tyngd."

Pingstförsamlingen United i Malmö: Nu ansluter vi oss till EFS

Även United Oslo kvar i Pingst

I Norge har församlingen United i Oslo inte bytt namn, men uppger till tidningen Korset Seier att den tänker vara kvar i den norska pingströrelsen. Oslo-församlingen har aldrig varit inkopplad i United Malmös samtal med svenska EFS.

]]>
1.1104661 Thomas Österberg Wed, 21 Feb 2018 10:00:00 +0000
<![CDATA[Gotlandskyrka få fortsätta ringa tidigt]]> http://www.dagen.se/nyheter/gotlandskyrka-fa-fortsatta-ringa-tidigt-1.1104645
Mark- och miljödomstolen har avgjort frågan om den tidiga klockringningen i Bäls kyrka på norra Gotland, rapporterar Sveriges Radio.

Domstolen slår fast att kyrkklockan får fortsätta ringa klockan sex på morgonen, vardag som helg. Någon senareläggning av ringningen behövs inte då bullret som uppkommer i den klagandes sovrum inte överstiger riktvärden för vad som är ohälsosamt.

Uppe med tuppen

Avgörandet kommer sedan en småbarnsfamilj som bor i närheten av kyrkan klagat över att bli väckta för tidigt.

Kyrkklockan i Bäl ringer klockan sex på morgonen måndag till lördag. Familjen ville få klockringningen framflyttad till klockan sju på vardagarna och nio på helgerna. Först vände man sig till Norra Gotlands pastorat och därefter till Länsstyrelsen i Gotlands län. Men men fick inget gehör av någon av instanserna.

Läs också: Kyrkklockorna ringde in året – i nio timmar

 

Ingen bullerstörning

Så man gick vidare till Mark- och miljödomstolen med hänvisning till att klockringningen skulle vara en bullerstörning. Men det är den inte, slår domstolen nu fast. Familjen får tåla klockornas tidiga ringande.

Arne Nyroth, ordförande i Bäl sockenråd säger till P4 Gotland att det hade känts "jättekonstigt" att behöva stänga av klockorna "bara för att någon vill sova" och att domen är "en seger för Gotlands uråldriga traditioner".

 

Läs också: Lekande barn satte i gång kyrkklockor

 

 

 

 

]]>
1.1104645 Anna Bieniaszewski Sandberg Wed, 21 Feb 2018 09:38:00 +0000
<![CDATA[Nuri Kino: Kristofobi är på riktigt]]> http://www.dagen.se/kronikor/nuri-kino-kristofobi-ar-pa-riktigt-1.1104333
När jag för drygt två år sedan skrev om hot och våld mot kristna på svenska asylboenden fick statsrådet Morgan Johansson det att låta som att jag hade hjärnspöken.

I organisationen A Demand for action (ADFA) har vi sammanställt rapporter om antalet kyrkor som förstörts av terrorister i Irak. Före Saddam Husseins fall 2003 fanns det 1,3 miljoner kristna i Irak, före IS invasion 2014 var de 300 000, i dag är de färre än 200 000. Av dem som är kvar bor majoriteten i flyktingläger.

De senaste åren har ungefär 500 000 kristna flytt från islamisters förföljelse i Syrien.

Vi har också läst Migrationsmyndigheters avslag för kristna assyrier/syrianer/kaldéer och armenier. I en del av dem är beslutsfattarna närmast döva inför förföljelsen av kristna. Europaparlamentet och många andra har erkänt att det pågår ett folkmord mot kristna. EU-landet Sverige fortsätter att utvisa överlevare tillbaka till landet som inte kan skydda dem.

För att skingra tankarna tar jag paus för att ägna mig åt annat. Valet föll på P1:s samhällsmagasin Konflikt, ett av de bästa programmen som produceras i Sverige. I mars i fjol mördades FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa. En fruktansvärd avrättning av en hjältinna.

En halvtimme in i programmet avhandlar man läget i landet i dag, Human Rights Watch intervjuas: ”A really brutal crackdown, taking it to a new level, directly attacking the Catholic churches.”

SR översätter till: ”Våldet har nått en helt ny nivå säger Aida Sawyer och syftar på de kongolesiska säkerhetsstyrkornas brutala attacker mot demonstrationerna som bland annat den katolska kyrkan arrangerat.”

Sveriges Radios reporter menade nog inte att förminska attackerna mot katolska kyrkor. Hade detta varit en isolerad händelse hade jag kanske inte heller reagerat. Men jag har hört felöversättningar om attacker mot kristna i rapportering från Irak, Syrien och Egypten tidigare. I den kontexten är det ett övergrepp på världens mest förföljda grupp, kristna.

Nyligen publicerade Deutsche Welle en artikel om över hundra attacker mot kristna på tyska asylboenden under 2017. Reportern som mejlat mig artikeln säger att hon har pratat med kristna som vittnar om många fler attacker, sådana som av rädsla aldrig har anmälts till polisen.

ADFA:s representant i USA, Steve Oshana, messar mig. Han och vår libanesiska systerorganisation Syriac Leagues generalsekreterare Habib Afram har varit på ceremonin för USA:s nya sändebud för religiös frihet.

I Sverige har vi också ett sändebud. Från UD:s hemsida: ”Kampen mot antisemitism och islamofobi är ett prioriterat område för regeringen. Därför utsåg utrikesminister Margot Wallström nyligen diplomaten Joachim Bergström till särskilt sändebud med ansvar för dessa frågor. Antisemitism och islamofobi är oacceptabla fenomen, men de existerar både i Sverige och i resten av världen.”

Kristofobin då?

]]>
1.1104333 Nuri Kino Wed, 21 Feb 2018 02:15:00 +0000
<![CDATA[Elisabeth Sandlund: Rätt att skaffa mer sjukdomsinsikt]]> http://www.dagen.se/ledare/elisabeth-sandlund-ratt-att-skaffa-mer-sjukdomsinsikt-1.1104335
Detta med att försöka hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt är inte det enklaste, inte i vardagslivet och inte i politiken. Men mycket sällan handlar det om ett antingen – eller utan betydligt oftare, särskilt i komplicerade frågor, om ett både – och.

Svensk sjukvård är en sådan komplicerad fråga. Mycket är bra. Forskningen gör ständiga framsteg. Fler människor än någonsin räddas till livet genom innovativ teknik och moderna läkemedel. Många kan vittna om att de fått mer än valuta för sina skattepengar när det verkligen gällt, när den svåra olyckan var framme eller den livshotande sjukdomen slog till utan förvarning.

Samtidigt dras sjukvården med enorma problem, inte bara här och där utan över hela landet.

Operationsköerna växer, inte därför att det saknas kirurger som står beredda med kniven eller därför att det saknas sjukhussängar utan därför att det inte finns sjuksköterskor som kan ta hand om eftervården. Väntetiderna på akutmottagningarna men också i primärvården ökar.

Som om detta inte vore nog får stockholmarna dras med konsekvenserna av skrytbygget Nya Karolinska (NKS). Avsikten var den bästa: Ett sjukhus i toppklass med modernaste teknik och nytänkt organisationsform, som grädde på moset innovativt finansierat genom samverkan mellan privata intressenter och det offentliga.

I stället för klang och jubel blev resultatet en tragikomisk följetong med ständigt nya kapitel – teknikstrul, felkonstruktioner, personalflykt, skyhöga konsultfakturor, jävsanklagelser...

Debatten i söndagskvällens Agenda mellan socialminister Annika Strandhäll (S) och finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) var föga uppbygglig. Båda var så arga att sakargumenten drunknade i ordflödet.

Det är självklart en nesa för Stockholms läns landsting att regeringen tillsätter en egen utredning om NKS. Med fog kan det ses som ett inslag i uppladdningen inför valet. Men nog finns det anledning att även på nationell nivå ta reda på vad som gick snett i NKS-projektet, inte för att peka finger utan för att undvika misstag i framtiden. Och det är viktigt att komma ihåg att även om de borgerliga satt vid rodret när NKS klubbades så var S, i motsats till MP, med på noterna.

Å andra sidan har Svenonius fullkomligt rätt i att det behövs ett större grepp på svensk sjukvård. Inte alla problem, inte ens de flesta eller de största, handlar om NKS. Hon är på samma linje som Kristdemokraterna som på måndagen krävde en kriskommission, ett helhetstänk för att få bukt med systemfelen.

Det är ingen vågad gissning att detta är en spik som KD ivrigt kommer att hamra på de närmaste månaderna för att utnyttja den kvardröjande trovärdigheten från åren på Socialdepartementet.

KD:s förslag om ett förstatligande är mer träffsäkert än någonsin i den sjukvårdsröra som är både röd-grön och orange.

]]>
1.1104335 Elisabeth Sandlund Wed, 21 Feb 2018 02:15:00 +0000
<![CDATA[Sveriges kristna råd oense med polisen]]> http://www.dagen.se/nyheter/sveriges-kristna-rad-oense-med-polisen-1.1104345
Regeringen har föreslagit att ensamkommande som fått ett beslut om utvisning, under vissa förutsättningar, ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå eller inom Komvux.

Sveriges kristna råd skriver i sitt remissvar att de delar regeringens uppfattning om att det finns ett behov av tillägg i aktuell lagstiftning för att möjliggöra för ensamkommande ungdomar att fullfölja sina gymnasiestudier även om de hunnit fylla 18 år vid tidpunkten för beslut i asylärendet.

Riksföreningen Sveriges stadsmissioner är inne på samma linje. Men av remissvaret framgår samtidigt att föreningen vill ta bort kraven som styr vilka som ska kunna få uppehållstillstånd.

Sveriges stadsmissioner anser att ”personer som befinner sig i liknande och mycket utsatta situationer inte ges samma möjlighet till uppehållstillstånd”.

Föreningen menar att regeringen bör föreslå en återgång till Utlänningslagens reglering om uppehållstillstånd.

Flera kritiska organisationer

Men flera remissinstanser är också starkt kritiska till regeringens förslag – Sveriges Advokatsamfund avstyrker till exempel lagrådsremissen. Ett av skälen är att förslaget är komplicerat och lagtekniskt svåröverskådligt.

”Inte godtagbar särbehandling”

Bland annat hävdar Advokatsamfundet att det är olämpligt att endast personer som har lämnat in sin asylansökan senast den 24 november 2015 ska omfattas av lagen.

”Detta är en grund som från rättsstatliga utgångspunkter innebär en inte godtagbar särbehandling av människor”, står det enligt TT i remissvaret.

Enligt Advokatsamfundet är förslaget i sig undermåligt och ”uppfyller inte ens lågt ställda krav på tydlighet och förutsebarhet”.

I dag kan personer skjuta upp sitt utvisningsbeslut genom att skicka in upprepade ansökningar för gymnasiestudier – trots att de inte har någon chans att komma in. Enligt det nya förslaget ska denna möjlighet begränsas och detta är något som polisen ställer sig bakom.

Nätverket Vi står inte ut

Ett annat förslag, att det ska räcka att den enskilde gjort sin identitet sannolik för att få uppehållstillstånd har polisen däremot synpunkter på.

”Med ett sänkt beviskrav för identiteten minskar kontrollen över vilka som vistas i landet”, skriver polisen enligt TT i sitt svar.

Men detta ser inte Sveriges kristna råd som något problem. I remissvaret uttrycker SKR att ”den grupp som lagändringen är tänkta att omfatta bör ha sänkt beviskrav kring identiteten” för att kunna omfattas.

SKR poängterar även att de personer som kan komma att omfattas av lagändringen inte bör utvisas innan lagförslaget träder i kraft.

Ett hundratal lokalföreningar tillhörande nätverket Vi står inte ut, som har drivit på för att ensamkommande som råkat ut för långa handläggningstider ska få stanna, har skickat in egna remissvar.

Inte helt oväntat välkomnar de lagförslaget. Men samtidigt lyfter de många brister, till exempel att förslaget är komplicerat och att en datumgräns ska avgöra vilka som omfattas.

]]>
1.1104345 Johannes Ottestig Wed, 21 Feb 2018 02:05:00 +0000
<![CDATA[Astrid Lönn varvade upp efter 65 - fick liv i byns affär]]> http://www.dagen.se/livsstil/astrid-lonn-varvade-upp-efter-65-fick-liv-i-byns-affar-1.1104312
I sanningens namn ska sägas att hon inte gjort allt på egen hand, såklart. Men att träffa Astrid Lönn Jern är lite som att möta en urkraft.

– Det finns ingenting som är omöjligt. Men vägen till det möjliga kan vara lite krånglig ibland.

Exempelvis kör Astrid varje torsdag kväll 12 mil enkel resa från den lilla byn Häggsjövik i norra Jämtland till Marieby strax utanför Östersund för att vara med på övningen i kyrko­kören, som hon troget varit med i sedan 1985. Även efter flytten.

– Det kostar lite i jobb och insatser, så nog kan han bli lite less på mig ibland, säger Astrid och nickar åt maken Peter – som bara skrattar.

– Nähä! Du är ju aldrig hemma!

Peter som är östgöte från början kunde väl aldrig ana att han skulle hamna här, mitt ute på den jämtländska landsbygden, men han trivs. Att flyttlasset skulle gå till Häggsjövik när de båda blev pensionärer var de överens om. Astrids föräldrahem som var byggt 1880 behövde omfattande renovering och första rummet var redan klart när de en regnig sommardag 2013 fick oväntat besök. Sandra Dahlberg från Postkodlotteriet knackade på dörren. Astrids söner Mattias och Fredrik hade med mycket möda sett till att arrangera mötet så att de också själva kunde vara med och se överraskningen.

– Jag såg plötsligt fyra bilar komma ner på gården, och först blev jag så rädd att det hade hänt något. Så rasslade det in massor med folk med tevekameror och jag fattade fortfarande ingenting. Jag trodde att Mattias hade kommit hem för att spela in en reklamfilm till företaget han jobbar med, säger Astrid.

Men till slut trillade polletten ner. En ny bil och 1,1 miljon hade hennes lottnummer prickat in. Astrid hade redan gått ner till 80 procent på jobbet och planerade att sluta helt den 30 oktober. Nu kunde hon och Peter renovera färdigt den delen av huset där de skulle bo så att det blev färdigt mycket fortare.

– Snacka om tajming! säger Astrid och skrattar.

Så stämplade hon ut från jobbet efter 47 år i landstingets tjänst. Pensionsplanen för en kreativ och driven människa som är van att leva i ett högt tempo? Nja, det fanns ingen riktig plan.

– Vi tänkte väl ut och fiska, vara med på hemvändardagar och ta det lite lugnt, säger Astrid.

Men efter något halvår fick hon veta att affären i grannbyn Rötviken skulle säljas – den enda livsmedelsbutiken på flera mils avstånd. Någon köpare blev aldrig klar och i slutet av sommaren stängde affären för gott.

– Man kände bara, vad händer nu? Ska det va så här tomt och tyst? Så vi började diskutera framtiden, jag och några tjejer här i området.

Ett femtontal kvinnor bestämde sig för att starta en ekonomisk förening, men hindren hopade sig längs vägen. Trots att många gick in och stöttade projektet fattades kapital, och första bankbesöket var en riktig nitlott. Astrid möttes av beskedet att ”det här tror du väl ändå inte på själv”.

– Jag blev så fruktansvärt arg! Om jag hade varit en drake så hade jag nog börjat spruta eld.

De andra i föreningen blev också tveksamma. Flera uttryckte att ”det här går aldrig, det är lika bra att lägga ner”.

– Men att säga en sån sak till mig är som att sätta eld på en krutdurk. Det är klart att det går! dundrar hon.

Astrid trodde på en nystart för livsmedelsbutiken. Ett nytt bankbesök på storkontoret tog bättre skruv och allt fler finansiärer slöt upp. Dagen före pingstafton 2015 hölls stormöte med representanter från alla byar runt omkring. Astrid förklarade att nu var det dags, om man ville vara med på tåget skulle man dyka upp nästa morgon klockan nio för att röja i gamla affären.

– Över 20 personer kom. Vi röjde, skurade, rensade och kastade. Vi fick hjälp av en konsult och började rita och skissa på hur vi ville ha det, vi fick tag i en begagnad kassadisk, ja helt plötsligt föll allt på plats, berättar Astrid.

Och den 15 juni 2015 slog den nyöppnade affären upp portarna, en affär som bara går bättre och bättre. Brett sortiment, en hel del närproducerat, en liten matservering med panini, sötfika och till och med sopplunch på försök nu under våren. Butiken har två anställda på sammanlagt 180 procent och därtill en hel del ideella insatser från styrelsen i den ekonomiska föreningen.

– Vi är fem personer som har lärt oss kassan så vi turas om att hjälpa till några dagar varje vecka. Men vi hoppas på sikt att det ska kunna funka utan ideella insatser även om det aldrig kommer att bli något vinstbolag. Butiken är en ren service till bygden, säger Astrid.

Det är svårt att inte förundras över energin och kreativiteten.

– Jag har alltid varit väldigt drivande. Från att jag började som syrra och sedan blev operationssköterska och så småningom hamnade på akuten där jag jobbade i 22 år. Där måste man vara snabb i tanken, ta snabba och korrekta beslut, säger Astrid.

Hon fortsatte vidare som chef på akuten, jobbade ett par år som distriktssköterska där hon fick ”lära sig att styra upp, planera och lita på sig själv”. Verksamhetschef på rehabiliteringen under några av de sista åren i yrkeslivet. Chefade även över AT-läkarna.

– Jag kan nog vara ganska obekväm, jag säger vad jag tycker. Men du måste kunna gå in och visa vad du står för. På akuten kallade de mig för bulldozern.

Astrid ler.

– Jag har aldrig varit en sån som sitter still. Jo, jag kan sitta och sticka en kväll.

Peter lyfter på strumpfoten där vid andra sidan bordet och visar resultatet.

– Du undrade om jag hade nån plan för pensionen och det hade jag inte. Men hade inte det här med affären dykt upp hade det nog inte gått länge förrän jag sett till att det hänt något annat.

Det knackar på dörren och grannen Kristina kommer in med posten. Vi byter plats vid köksbordet. Kaffet i Astrids orörda kopp har för länge sedan kallnat.

– Man måste hela tiden driva. Så är det!

]]>
1.1104312 Gabriella Mellergårdh Wed, 21 Feb 2018 02:05:00 +0000
<![CDATA[Ny teknik erbjuder anhöriga att ”chatta med döda”]]> http://www.dagen.se/nyheter/ny-teknik-erbjuder-anhoriga-att-chatta-med-doda-1.1104260
Med hjälp av artificiell intelligens (AI) hoppas Fenix begravningsbyrå att man ska kunna utveckla robotar som blir digitala kopior av avlidna. Sådana digitala kopior kallas "bot" och är ett datorprogram.

110293.jpg– Bakgrunden är en utveckling av vår chatt-bot, berättar Charlotte Runius. Den vanliga chatt-boten är något som de flesta företag har i dag. I dag pratar vi ofta med sådana robotar i olika chatt-forum på nätet. Vi tror kanske att vi pratar med en människa, men det gör vi inte.

– På vår byrå har vi utvecklat en begravnings-bot som svarar på frågor som de anhöriga kan ha om begravningen. Det är en bot, men den svarar på ett mänskligt sätt, berättar Charlotte Runius.

Tekniken finns redan

Nu vill begravningsbyrån se om man också kan skapa botar som blir kopior av de avlidna.

– Det kan låta som science fiction, men tekniken finns faktiskt redan, säger hon.

Med hjälp av en bot av den avlidne skulle man till exempel kunna ha enklare konversationer, prata om väder och vind eller om man vill ha mjölk i kaffet. Men det skulle förstås inte kunna gå att fråga den avlidne om en ny film, eftersom boten ju inte kan skapa något nytt, betonar Charlotte Runius.

Men varför skulle då människor vilja umgås med en bot?

– För hundra år sedan hade man inga minnen alls av de avlidna. Och för trettio år sedan hade man ett fåtal fotografier. Nu har vi filmer från i stort sett livets alla områden.

– För en gammal man som till exempel har förlorat sin fru och känner sig väldigt ensam kan det finnas ett värde i att umgås med sin döda fru genom en bot, även om man vet att det inte är på riktigt.

– Jag ser egentligen inga problem med detta jämfört med video och foto.

Påverkar sorgearbetet

Hon säger att det förstås kan finnas människor som tycker att det hela är osmakligt eller ser likheter med science fiction-filmer.

– Det här kommer inte att tilltala alla. Man kan se det som en framtidsvision. Det handlar om att man sparar information. Boten har ju inget medvetande.

Däremot, säger Charlotte Runius, funderar hon själv på vad all ny teknik innebär för sorgearbete över huvud taget.

Att vi i dag har mängder av bilder, filmer och kanske också så småningom en bot som kan låta precis som vår älskade döde kan kanske påverka hur och på vilket sätt vi sörjer. Det kan finnas tillfällen när den ökade tillgängligheten av minnen blir problematisk, tror hon.

– Jag vill gärna ha en diskussion med till exempel Svenska kyrkan om hur sorgearbete påverkas av detta. För vissa kanske det blir så att man har svårare att gå vidare efter ett dödsfall. För andra kanske det är en tröst att kunna se på bilder och filmer och umgås med en bot.

Läs också: Stiftsadjunkt tveksam: Finns verkligen ett behov här?
 

Andlig diskussion

– Jag är inte rätt person att säga hur den nya tekniken påverkar oss ur ett psykologiskt perspektiv. Men jag tycker det är viktigt att ha en mer andlig diskussion om hur vi hanterar sorg och vill gärna bjuda in till en sådan diskussion.

Nu söker begravningsbyrån tio försökspersoner vars röster och sätt att prata ska spelas in. Man behöver människor som talar olika och har olika dialekter.

– Än så länge rör det sig bara om text här hos oss. Tal och bild kan bli nästa steg.

Skulle du själv kunna tänka sig att umgås med en död avliden genom en bot?

– Ja, absolut. Jag tilltalas av tanken på att om jag är gammal och min man går bort före mig då skulle det vara ett fint sällskap.

]]>
1.1104260 Inger Alestig Wed, 21 Feb 2018 02:05:00 +0000
<![CDATA[Stellan Welin: Bibeln är inte emot dödshjälp]]> http://www.dagen.se/debatt/stellan-welin-bibeln-ar-inte-emot-dodshjalp-1.1104270
Elisabeth Sandlund blåste till strid kring dödshjälp i början av året. Hon hade retat upp sig på att Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, hade uttalat sig om att motståndet mot dödshjälp minskar, därför att kyrkan har en svagare ställning. Elisabeth Sandlund uppmanade att visa honom och andra att ”kristna med goda argument i vår tid kan hålla människovärdets fana högt och strida för en sjukvård som ger var och en hjälp att leva ett värdigt liv till sista andetaget, inte hjälp att dö.”

Läs också: Elisabeth Sandlund: Nu gäller det att ta strid mot dödshjälp

Mot detta invände läkaren och professorn Staffan Bergström, bland annat genom att peka på exempel där framträdande kristna kommit till slutsatsen att dödshjälp kan accepteras i vissa situationer. Sviker dessa människovärdet?

Själv hade jag förmånen att som ordförande i Rätten till en värdig död, som förespråkar en viss form av dödshjälp, att bli inbjuden till ett panelsamtal om dödshjälp på katolska S:ta Eugenia församlingen i Stockholm. Som vanligt var det några röster för men flest emot. Det intressantaste för mig var när en kvinna i publiken frågade moderatorn för samtalet, jesuiten Dominik Terstriep, vad Bibeln säger om dödshjälp.

Jag har läst en hel del i Bibeln men absolut inte allt och jag tänkte att det finns säkert något som kan tolkas som ett uttalande mot dödshjälp. Men Terstriep svarade att Bibeln säger ingenting om detta.

Det har varit flera inlägg emot dödshjälp i Dagen. Slående är att dessa i stort sätt inte alls berör några religiösa skäl alls och att de har missuppfattat vilken dödshjälp vi diskuterar. För det finns naturligtvis olika sorters ”dödshjälp”, som vi kan se i historien och som alla vill undvika.

Vad vi diskuterar är någon form av Oregonmodellen, där en patient i livets slutskede på egen begäran kan få ett dödande piller utskrivet, vilket han eller hon själv tar – om patienten vill. En mycket viktig del är att patienten är ”vid sina sinnes fulla bruk” (detta ska intygas och dokumenteras) och att det är patientens egen fria vilja. Det ska också finnas en bedömning av förväntad återstående livstid. Sedan blir läkarens roll bara att skriva ut medlet. I Oregon är ingen läkare tvungen att medverka som inte vill men måste hänvisa till annan läkare.

Det är alltså helt fel när sjuksköterskan Kristina Caton målar upp en skräckbild av hur svårt funktionshindrade eller den gravt demente får dödshjälp. Eller, för att riktigt spetsa till det, kvinnan med svåra menstruationssmärtor och månatliga depressioner. Ingen av dessa är aktuella för dödshjälp med Oregonmodellen. Man måste själv kunna begära hjälpen och det ska säkerställas att det inte bara är ett tillfälligt infall.

Läkaren Anders Brunegård menar i polemik mot Staffan Bergström att det är brist på empati att erbjuda dödshjälp. Brunegård menar att ”man ser döden som en naturlig del av livet, som den palliativa vården varken ska förlänga eller aktivt förkorta”. Det håller jag med om. Ska livet förlängas eller förkortas bör det vara patienten själv som bestämmer, inte läkaren. Jag betackar mig för läkare som vet bättre än jag själv vad jag vill med mitt liv.

Läs också: Anders Brunegård: Dålig vård får inte leda till dödshjälp
 

På dessa problem finns det en enkel lösning som det sekulära samhället har tillämpat i flera fall. Ofta har kristna stretat emot men sedan accepterat sakernas tillstånd: En gravid kvinna får göra abort. Den som inte vill låter förstås bli. Män­niskor av samma kön får gifta sig. Den som inte vill leva i ett samkönat äktenskap låter bli. Det är, liksom abort, fullständigt frivilligt.

Den enkla lösningen är frivillig dödshjälp. Den som vill ha hjälp att slippa den sista svåra tiden ska kunna få detta med sjukvårdens hjälp. Den som inte vill slipper naturligtvis. Men innan vi kan tillämpa denna enkla lösning så behövs en utredning som kan anpassa Oregonmodellen efter svenska förhållanden.

För både den som får dödshjälp och för den som låter bli kan vi, med Elisabeth Sandlunds ord, ”… strida för en sjukvård som ger var och en hjälp att leva ett värdigt liv till sista andetaget.” Båda bör naturligtvis få hjälp att dö enligt det sätt de väljer: under palliativ vård till en ”naturlig” död eller med eget valt piller som förkortar den sista tiden.

Stellan Welin, professor emeritus, ordförande Rätten till en värdig död

]]>
1.1104270 Wed, 21 Feb 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA[Utredning om ”Allahu akbar” på kyrka läggs ned]]> http://www.dagen.se/nyheter/utredning-om-allahu-akbar-pa-kyrka-laggs-ned-1.1104306
Polisen har inte hittat någon gärningsman och utredningen har nu lagts ned, berättar Sören Trygg, kyrkoherde i Båstad – Östra Karup.

– Något motiv har alltså inte klarnat, det har heller inte hänt något mer i frågan. Kyrkväggen är fortfarande brunaktig efter utsuddningen av texten, men kommer att åtgärdas så snart de yttre förhållandena passar för åtgärd, skriver kyrkoherden i ett mejl till Dagen.

Flera personer reagerade på klottret, som uppenbarligen skrivits på kyrkan för att provocera. Allahu akbar är en fras som används vid varje fredagsbön i moskéer av muslimer över hela världen.

Men frasen har också blivit ett slagord för militanta jihadister, och därmed också ett uttryck som kan provocera.

Läs också: ”Allahu akbar” klottrades på kyrka - "hemskt, vi kommer hit för att sörja"

 

]]>
1.1104306 Jacob Zetterman Wed, 21 Feb 2018 02:00:00 +0000
<![CDATA[Elisabeth Sandlund: Gott om bibliska argument mot dödshjälp]]> http://www.dagen.se/debatt/elisabeth-sandlund-gott-om-bibliska-argument-mot-dodshjalp-1.1104274
I motsats till vad Stellan Welin hävdar finns det åtskilliga argumentet mot dödshjälp att hämta i Bibeln. Den viktiga utgångspunkten är uppfattningen att varje människa bär på ett okränkbart människovärde, därför att han eller hon är skapad av Gud och avbild av Honom. Och att det är Gud, och bara Gud, som råder över liv och död. Att ett uttryckligt uttalande mot dödshjälp saknas i Bibeln har inget bevisvärde – det täcks gott och väl av förbudet mot att beröva en medmänniska livet.

Oregonmodellen marknadsförs nu som en modern form av dödshjälp där beslutet fattas och handlingen utförs enbart av personen som vill avsluta sitt liv. Men de principiella invändningarna har samma tyngd som när det gäller de metoder som tillämpas bland annat i Holland och Belgien. Till det kommer en lång rad praktiska hinder, bland annat att de preparat som förskrivs i USA sedan länge är avregistrerade i Sverige.

]]>
1.1104274 Elisabeth Sandlund Wed, 21 Feb 2018 02:00:00 +0000
Annons
Annons