Rumänien väntas förbjuda samkönade äktenskap

Tre miljoner rumäner har skrivit under listan med ett krav på att äktenskap reserveras för man och kvinna. Rumänska parlamentets underhus har röstat ja till kravet, men för att det ska gå igenom krävs också att det antas i senaten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bakom listan står en grupp som kallar sig "Koalitionen för familjen". Förslaget de presenterat för parlamentet har skrivits under av tre miljoner rumäner, och har starkt stöd i alla kristna kyrkofamiljer - ortodoxa, katoliker och evangelikaler - skriver Evangelical Focus.

Tidigare hade Rumänien en skrivning i lagen om att äktenskapet är ett "fritt åtagande mellan makar". Nu vill gruppen bakom uppropet att det uttryckligen skall stå att äktenskapet är till för man och kvinna.

232 röstade för - 22 emot

Kravet röstades igenom med 232 röster för, 22 emot, och 13 nedlagda röster.

I senaten krävs två tredjedels majoritet för att propositionen skall gå igenom. Och om den går igenom, kommer det också att behövas en folkomröstning om frågan inom 30 dagar. Enligt opinionsundersökningar skulle lagen gå igenom, skriver Evangelical Focus.

Protester mot kraven

Men det finns också protester mot kraven. I ett fall som nu skall avgöras av EU-domstolen European Court of Justice har ett par stämt Rumänien. Amerikanen Claibourn Robert Hamilton och hans rumänske partner Adrian Coman gifte sig i Belgien 2010. När de sedan ville flytta till Rumänien, vägrade myndigheterna att erkänna deras äktenskap. Paret menar att deras rätt till rörlighet inom EU har kränkts genom beslutet.

Rumänien och grupper som ADF International (en grupp som försvarar människors "rätt att fritt leva ut sin tro") svarar att frågor som dessa hör till det som är "nationell suveränitet". Domen väntas bli prejudicerande, skriver Euractive.com.

 

 

Annons
Annons