Rumänsk minister betvivlar diskriminering av romer

Rumäniens socialminister menar att romer inte diskrimineras i hemlandet. Uttalandet har fått Fred Taikon, ordförande i É Romani Glinda, att ilskna till.
– Det är rumsrent att öppet diskriminera romer i Rumänien, säger han till Svenska Dagbladet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under fredagen tog socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér emot den rumänska ministern för arbete, familj, socialt skydd och äldre, Rovana Plumb. På agendan stod bland annat att diskutera den utsatta situationen för de rumänska EU-migranterna.

- Rumänien vill ha hjälp av Sverige, de har helt enkelt svårt att få grepp om situationen, säger Lennart Eriksson, internationell chef på Hoppets stjärna, till Dagen.

Hoppets stjärna har bedrivit verksamhet i Rumänien i många år och Lennart Eriksson besökte så sent som förra veckan landet. Tillsammans med representanter från bland annat hjälporganisationerna Hjärta till hjärta, Röda korset, Rädda barnen och Sveriges kommuner och landsting var han inbjuden till träffen med den rumänska ministern.

Lennart Eriksson berättar att samtalet berörde mekanismer på olika nivåer, till exempel hur kommuner ska arbeta, men också hur man på ett nationellt plan kan arbeta med problemet.

- Jag tog tillfället i akt att ge ett råd till den rumänska ministern. Jag sa till henne att ta det civila samhällets aktörer på allvar och jag sa också att det ivolverar den evangelikala kyrkan. Jag nämnde också specifikt pingstkyrkan och konstaterade att det inte är en sekt.

På pressträffen efter mötet meddelade parterna, enligt Svenska Dagbladet, att ”de haft konstruktiva samtal” samt att de enats om att fortsätta samarbeta - något som ska manifesteras genom att de skriver under ett avtal under våren, ett så kallat Memorandum of understanding (MoU). Bland annat vill man verka för att knyta svenska kommuner närmare rumänska.

Rovana Plumb gav också några exempel på åtgärder som den rumänska har genomförts sedan 2012 för att förbättra situationen för landets romer. Men när hon fick frågan vad Rumänien gör för att bekämpa de fördomar som finns mot romer i Rumänien ville hon inte svara.

- Det finns ingen diskriminering i Rumänien, sa hon enligt SvD.

Lennart Eriksson bekräftar att han har hört uttalandet. Men han säger samtidigt att han inte är säker på att översättningen från rumänska till svenska blev helt korrekt.

- Det var inte något som ministern nämnde under vårt samtal i alla fall. Däremot erkände hon att hon inte är tillräckligt inläst på romeras situation.

- Men jag tolkar det inte som att hon är okunnig utan snarare att vi nu har satt tryck på den rumänska regeringen och att hon därför känner att hon måste ta reda på ännu mer.

Fred Taikon, ordförande i kulturföreningen É Romani Glinda, är dock inte lika förlåtande.

- Jag tycker att det känns väldigt konstigt att de rumänska ministrar av olika slag som kommer till Sverige förnekar att det finns en utbredd diskriminering mot romer. Det är rumsrent att öppet diskriminera romer i Rumänien, säger han.

När Lennart Eriksson får frågan om med vilken känsla han lämnade mötet svarar han att den var positiv.

- Den svenska regeringen ska till exempel utse en samordnare för romsituationen. Dessutom tror jag att både Röda korset och Rädda barnen kommer att göra ännu mer framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons