Rysslands bombningar i Syrien får stöd av kyrkan

"Det är en helig strid", säger företrädare för den rysk-ortodoxa kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ryssland har inlett militära insatser i Syrien genom flygattacker riktade mot Islamiska staten (IS) och liknande militanta islamistiska grupper. Men redan efter de första omtalade räderna kommer det fram kritik att flera civila ska ha dödats, samt att ryssarna även ska ha bombat rebeller från Fria syriska arméns, inte IS.

President Vladimir Putin har de senaste dagarna, på den internationella arenan, argumenterat för att omvärlden bör stödja Syriens president Bashar al-Assad för att få ett slut på inbördeskriget. Han har också uttalat sig om att sätta stopp för den islamistiska terrorismen.

Nu när ryska attackplan börjat släppa bomber i Syrien backas presidenten upp av den rysk-ortodoxa kyrkan.

- Kampen mot terrorism är en helig strid, och i dag är vårt land kanske den mest aktiva kraften i världen att bekämpa terrorism, säger Vsevolod Chaplin, talesperson inom kyrkan, rapporterar Reuters.

Även kyrkans högste ledare, patriark Kirill, har i ett uttalande sagt att Ryssland tagit ansvar genom att agera militärt i Syrien, och kallar insatsen för nödvändig.

- Den politiska processen har inte lett till någon märkbar förbättring i oskyldiga människors vardag, och de behöver militärt skydd, säger patriarken, enligt Reuters.

Han ska också ha lyft upp de kristnas situation, hur kyrkor förstörts och präster kidnappats. Samt även lagt till att många muslimer också lider.

Annons
Annons
Annons
Annons