Så ska tiggarna få ett värdigare liv

90 miljoner kronor. Så mycket satsar Europeiska socialfonden på att göra livet värdigare för fattiga EU-medborgare i Sverige. Men pengarna får inte gå till mat eller kläder.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I snart sagt varje gathörn ser vi dem – tiggarna som trotsar köld och vind i hopp om att samla ihop pengar för att överleva.

EU-migranternas situation har de senaste åren blivit storpolitik och nu startar Europeiska socialfonden FEAD ett projekt i Sverige där minst 700 personer beräknas kunna delta. Men pengarna får inte gå till områden där de akuta behoven är som störst.

– Det är en utmaning att materiellt stöd inte innefattas, säger Ann Wedin vid Röda korset till TT.

Projektet är nämligen bakbundet av EU-direktiv och inom ramen för dessa ryms inte hjälp med exempelvis mat eller boende.

– Vi ställde många frågor till kommissionen, bland annat om härbärgen. Men vi får inte bygga dem och inte finansiera systematiska sovplatser även om vi eventuellt kan finansiera ad hoc-sovplatser, säger Nardin Crisbi, nationell samordnare på ESF-rådet som ansvarar för programmet.

I stället får pengarna användas till grundläggande utbildning i språk, ge tillgång till dator och hjälp hur man hittar rätt inom vården. Dessutom möjliggör programmet utbildning för EU-migranternas barn.

– De kanske inte kan lämna stället där de finns för att komma till en lokal. Vi måste i stället finnas där de finns, som exempelvis i deras tältmiljöer, säger Nardin Crisbi.

Han menar att insatserna kan bidra till ett värdigare liv för de människor som vistas tillfälligt i Sverige och väljer att försörja sig genom att tigga.

Ann Wedin, samhällspolitisk rådgivare vid Röda korset, är positiv till programmet som sådant, men tycker att även basbehov borde få ingå. Organisationen driver för närvarande insatser för EU-migranter på 30 orter i landet.

– Det är svårt att ta in samhällsinformation om du är hungrig, säger hon.

Svenska staten bidrar med 12 miljoner kronor och programmet lanseras i Göteborg under veckan som kommer att pågå till 2020.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons