Saudiarabien satsar på religionsdialog

Saudiarabien är initiativtagare och huvudsaklig finansiär till ett center för religionsdialog som öppnas i Wien i veckan. Det kontroversiella initiativet KAICIID har mötts av internationell förvåning och lovord, men också av kritik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under öppningsceremonin som ägde rum i måndags uttalade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon FN:s fulla stöd för projektet, som är icke-statligt men stöds av Saudiarabien, Spanien och Österrike.

Unik muslimsk satsning

Öppningsceremonin hölls i närvaro av religiösa ledargestalter som Konstantinopels ekumeniske patriark Bartolomeus I och Abdullah Al-Turki som är ledare för den muslimska organisationen Muslim world League. Även Spaniens, Österrikes och Saudiarabiens utrikesministrar deltog.

Målet är enligt centrets hemsida att ”möjliggöra, stärka och uppmuntra till dialog mellan världens religioner och kulturer”.

Centrets styrelse består av tre kristna, tre muslimer, en jude, en buddhist och en hindu.

Den israeliska rabbinen David Rosen som är styrelsens judiska representant lovordar initiativet.

– Detta är det första multireligiösa initiativ som kommer från muslimskt håll, och inte från vilket håll som helst utan inifrån islams hjärta. Detta är ett betydelsefullt steg i kung Abdullahs ansträngningar för att förändra Saudiarabien, säger David Rosen till Reuters.

Idén till projektet ska ha fötts av Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdul Aziz för fem år sedan efter ett möte med påven, enligt den italienska dagstidningen La Stampa. Det var då första gången en saudisk kung besökte Vatikanen för bilaterala samtal med påven.

Förvåning världen över

Att kung Abdullah bin Abdul Aziz tar initiativ till religionsdialog förvånar världen över. Projektet har av österrikisk media anklagats både för hyckleri och för att vilja sprida radikal islam i samhället, skriver Reuters.

Saudiska människorättsaktivister har ifrågasatt varför inte centret öppnas i Saudiarabien, och andra kritiska röster har menat att KAICIID kan komma användas av Saudiarabien för att överskugga människorättsöverträdelser och frånvaron av religionsfrihet på hemmaplan.

Annons
Skogsbränderna
Annons