Schweizarna nobbar EU-invandring

Ja-sidan vann med knapp marginal i den schweiziska folkomröstningen om att snäva åt invandringen från EU. Invandringsfientliga partier i Europa är belåtna med utfallet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Alplandets röstberättigade invånare stod delade i två jämnstora läger när befolkningen fick säga sitt om de 80 000 EU-invandrarna som kommer till landet varje år, främst från välmående länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Portugal. Ja-sidan lyckades till sist hamna strax över 50-procentsspärren, med 0,3 procents övervikt.

Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

Det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet (SVP) som drev frågan till omröstning, ser invandringen som motorn bakom hyreshöjningar, ett ansträngt sjukvårds- och utbildningssystem, och ett överbelastat transportsystem. Nej-sidan argumenterade för att invandringen behövs för att landets ekonomi ska fortsätta blomstra i takt med att en allt större del av befolkningen går i pension.

Bryssel påpekade inför omröstningen att Schweiz inte kan plocka russinen ur kakan i avtalet med EU, ett avtal som ger landet tillgång till unionens inre marknad – trots att det inte är medlem.

Utfallet i folkomröstningen var "sorgligt" och en besvikelse, enligt EU-minister Birgitta Ohlsson (FP):

"Att minska invandringen kommer slå hårt mot den starka schweiziska ekonomin som är så beroende av omvärlden. Europa behöver ännu mer fri rörlighet om vi ska stå oss i den globala konkurrensen", skriver hon i en kommentar.

"När nu landet vill stänga gränserna för EU-medborgare finns det skäl att se över hur relationerna mellan EU och Schweiz ska se ut i framtiden".

Invandringsfientliga högerpartier runt om i Europa är dock belåtna med utfallet av folkomröstningen.

– Det här är underbara nyheter för nationell suveränitet och frihetsälskare i hela Europa, säger ledaren för brittiska UK Independence Party (UKIP) Nigel Farage, som själv sitter i EU-parlamentet.

Det franska extremhögerpartiet Nationella fronten välkomnar det schweiziska folkets ställningstagande och manar till ett stopp för "massinvandring" också i Frankrike.

Lega Nord kräver en liknande folkomröstning i Italien och österrikiska FPÖ säger att även österrikarna skulle rösta för att begränsa invandringen om chansen gavs.

TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons