SD-inträde kan tvinga bort Gunilla Gomér från Ja till livet

KD-politikern Gunilla Gomérs avhopp till Sverigedemokraterna ställer till det för antiabortorganisationen Ja till livet. Fram till i maj var hon dess ordförande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I lördags avslöjade Alingsås tidning att KD-politikern Gunilla Gomér bytt parti från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna.

-Jag fick veta det i helgen och tycker att det är ett väldigt olyckligt beslut, säger pastor Stefan Swärd till Dagen.

För bara ett halvår sedan efterträdde han just Gunilla Gomér som ordförande i Ja till livet.

Hennes ställningstagande kan sätta käppar i hjulet för den abortkritiska organisationen eftersom hon fortfarande är aktiv.

-Hon sitter i styrelsen, berättar Stefan Swärd som dock inte kan svara på om hon kommer att kunna sitta kvar.

- Det vill jag inte spekulera i. Du är den förste journalisten som ringer och ställer frågan. Först måste vi diskutera internt hur vi ska göra.

Stefan Swärd har i en artikel i Dagen sagt att det är oförenligt att vara kristen och aktiv i SD. Och han hoppas att inte fler inom Ja till livet följer efter Gunilla Gomér.

-Nej, det hoppas jag verkligen inte.

I en debattartikel i Nyheter24 skriver Gunilla Gomér att hon väljer att driva frågor som abort, samvetsfrihet och pensionärernas situation i SD.

Stefan Swärd menar att Sverigedemokraterna lyckats kommunicera i vissa frågor där andra partier, inklusive KD, inte nått fram till väljarna.

-Vi kan inte blunda för att SD lyft frågor om till exempel samvetsfrihet i vården på ett sätt som de andra partierna inte gjort.

Gunilla Gomérs vara eller icke vara i Ja till livet, är osäker. Stefan Swärd säger att han kommer att ta kontakt med henne personligen.

-Ja, det kommer jag att göra ganska snart.

Kommer hon att kunna vara kvar som medlem i Ja till livet?

-Vi är en politiskt och religiöst obunden organisation och frågar aldrig den som vill bli medlem vad de tycker i olika frågor.

-Men det är en skillnad på att vara vanlig medlem och att vara en företrädare för våra åsikter. Det senare är lite känsligare, menar Stefan Swärd.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons