SD-inträde kan tvinga bort Gunilla Gomér från Ja till livet

KD-politikern Gunilla Gomérs avhopp till Sverigedemokraterna ställer till det för antiabortorganisationen Ja till livet. Fram till i maj var hon dess ordförande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I lördags avslöjade Alingsås tidning att KD-politikern Gunilla Gomér bytt parti från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna.

-Jag fick veta det i helgen och tycker att det är ett väldigt olyckligt beslut, säger pastor Stefan Swärd till Dagen.

För bara ett halvår sedan efterträdde han just Gunilla Gomér som ordförande i Ja till livet.

Hennes ställningstagande kan sätta käppar i hjulet för den abortkritiska organisationen eftersom hon fortfarande är aktiv.

-Hon sitter i styrelsen, berättar Stefan Swärd som dock inte kan svara på om hon kommer att kunna sitta kvar.

- Det vill jag inte spekulera i. Du är den förste journalisten som ringer och ställer frågan. Först måste vi diskutera internt hur vi ska göra.

Stefan Swärd har i en artikel i Dagen sagt att det är oförenligt att vara kristen och aktiv i SD. Och han hoppas att inte fler inom Ja till livet följer efter Gunilla Gomér.

-Nej, det hoppas jag verkligen inte.

I en debattartikel i Nyheter24 skriver Gunilla Gomér att hon väljer att driva frågor som abort, samvetsfrihet och pensionärernas situation i SD.

Stefan Swärd menar att Sverigedemokraterna lyckats kommunicera i vissa frågor där andra partier, inklusive KD, inte nått fram till väljarna.

-Vi kan inte blunda för att SD lyft frågor om till exempel samvetsfrihet i vården på ett sätt som de andra partierna inte gjort.

Gunilla Gomérs vara eller icke vara i Ja till livet, är osäker. Stefan Swärd säger att han kommer att ta kontakt med henne personligen.

-Ja, det kommer jag att göra ganska snart.

Kommer hon att kunna vara kvar som medlem i Ja till livet?

-Vi är en politiskt och religiöst obunden organisation och frågar aldrig den som vill bli medlem vad de tycker i olika frågor.

-Men det är en skillnad på att vara vanlig medlem och att vara en företrädare för våra åsikter. Det senare är lite känsligare, menar Stefan Swärd.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons