SD-politiker: Gå in i Svenska kyrkan - rösta - gå ur

En SD-politiker uppmanar folk att göra en snabbvisit i Svenska kyrkan inför kyrkovalet, för att sedan kvickt gå ur innan kyrkoavgiften dras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Vi behöver din röst i kyrkovalet oavsett vad du tycker om Svenska kyrkan".

Så formulerar sig SD-politikern Anders Björkroth, engagerad på kommunal nivå i Göteborg, inför kyrkovalet. På sin Facebook-sida ger han sedan instruktioner hur man ska göra för att gå med som medlem i Svenska kyrkan för att kunna delta i kyrkovalet, för att sedan kunna lämna så snabbt som möjligt utan att behöva betala kyrkoavgift.

Texten har sedan kopierats av andra personer, som sprider uppmaningen vidare.

Av kommentarerna att döma i sociala medier finns det personer som kommer att göra denna snabbresa in och ut ur Svenska kyrkan bara för att kunna rösta på SD. Andra dömer ut det här som oseriöst och hycklande.

Även politiska motståndare i det kommande kyrkovalet har uppmärksammat det här.

– Är det så det partiet anser att man är med och tar ansvar? Jag anser att det är skandal, skriver Carina Etander Rimborg, på POSK:s hemsida.

POSK är en nomineringsgrupp som anser att politiska partier inte hör hemma i Svenska kyrkans beslutande organ, och är det största av tre alternativ som står helt utan partipolitisk koppling.

Kyrkovalet är den 17 september, och det är ett val som är till för Svenska kyrkans medlemmar. Valet sker på tre nivåer, nationellt, till stiftet och lokalt, på församlingsnivå.

Dagen har försökt att nå Anders Björkroth.

Annons
Annons