Simpsonsavsnitt i kyrka stoppas i Ryssland

En rysk tv-kanal som visar tecknade filmer har beslutet att inte sända ett avsnitt av Simpsons där "Peekemon Get" spelas i en kyrka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi visar inte innehåll som kan äventyra kanalen eller orsaka en svårförståelig reaktion i samhället, meddelade PR-direktören för kanalen 2x2, Anastasia Shablovskaya, på torsdagen till nyhetsbyrån AFP.

I det aktuella Simpsonsavsnittet, som sändes i USA den 30 april, spelar karaktärerna ett fiktivt spel som heter Peekemon Get i en kyrka.

Avsnittet verkar, enligt AFP, vara baserat på ett pågående rättsfall i Ryssland mot videobloggaren Ruslan Sokolovsky, som riskerar upp till 3,5 år i fängelse efter att ha spelat in sig själv när han spelade Pokemon Go i en kyrka.

Det är brottsligt att förolämpa troendes känslor i Ryssland och domen mot Ruslan Sokolovsky väntas senare i veckan.

Simpsonsavsnittet har kritiserats av några rysk-ortodoxa präster.

Avsnittet "kan skaka (barns) moraliska grundvalar", sa en präst från stiftet Ivanovo-Voznesensk till den ryska nyhetsbyrån TASS. Han föreslog att föräldrar ska "skydda barn från att titta" på avsnittet.

En annan präst, Andrei Novikov, berättade för TASS att Simpsonsavsnittet var "tydliga bevis" på "kraftfull propaganda" via "mediaprodukter".

Men Anastasia Shablovskaya förnekar att kanalens beslut att inte sända avsnittet är relaterat till kyrkans kritik.

– Kyrkan har inget att göra med det här, sa hon och tillade att den rysk-ortodoxa kyrkan inte har kontaktat kanalen direkt.

Annons
Annons