Skandinaver söker skydd hos Svenska kyrkan i Florida

Ett 30-tal personer har evakuerats från sina hem och valt att söka skydd hos Svenska och Norska kyrkan i Florida. Sedan i går kväll är det utegångsförbud och stormen har redan börjat blåsa hårt. Dagen har pratat med kyrkorådets ordförande Gerd Persson som finns på plats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Scandinavian Church & Center i Davie ligger cirka 12 kilometer från Floridas östkust. Centret tillhör norska kyrkan, men de samarbetar även med svenska kyrkan som har verksamhet i lokalerna. I går kväll hade ett 30-tal skandinaver tagit sig till kyrkans lokaler för att söka skydd undan orkanen Irmas framfart. De flesta är permanent bosatta i delstaten, men eftersom de bor nära kusten har de tvingats evakuera.

– Vi har också två turister som söker skydd i kyrkan. De är naturligtvis skärrade över att de inte lyckats ta sig härifrån, berättar kyrkorådets ordförande Gerd Persson som är på plats i sitt hem i Florida.

Värre än vanligt

Hennes egen bostad ligger en bit ifrån kusten och därför har Gerd Persson inte fått någon evakueringsorder. Hon har bott i Florida i 38 år och är van vid orkaner, men denna gång känner hon sig extra orolig.

– Även om orkanen inte kommer att passera direkt över oss på östkusten, så är vinden redan nu fruktansvärt hård. Träden viker sig och det dånar utanför. Vi har starka tjocka metalluckor som täcker fönstren, och eftersom vi inte har någon ström går vi runt med stearinljus och ficklampor, berättar Gerd Persson när Dagen ringer upp henne tidigt på söndagsmorgonen lokal tid.

Förnödenheter för flera dagar

För de skandinaver som söker skydd i kyrkan finns det filtar, kuddar, mat och andra förnödenheter som ska räcka flera dagar. Gerd Persson berättar att tidigare orkaner varit intensiva men dragit förbi på några timmar. Orkanen Irma förväntas stanna länge då den rör sig väldigt långsamt. Kyrkans fönster är extra starka för att klara hårda väderförhållanden. Därför hoppas man att byggnaden ska hålla under orkanen. Svenska kyrkan har gått ut med information via mejl och webbsida till alla svenskar som befinner sig i Florida. Kyrkan räknar med att många kommer behöva praktisk hjälp och stödsamtal efter att orkanen passerat.

Svenska kyrkan i utlandets ledning fattade beslutet att den svenska kyrkoherden Michael Franzén och diakon Susanne Franzén skulle evakuera innan orkanen. Däremot finns norska präster på plats i kyrkan under hela stormen. Michael och Susanne befinner sig just nu i Montreal i Kanada men har ständig kontakt med svenskarna nere i Florida via telefon.

Hur kändes det att behöva lämna?

– Det kändes jättejobbigt, men vi upptäckte att vi kunde vara ett stort stöd på avstånd genom att hela tiden ringa och kolla med folk hur de mår, säger Michael Franzén.

Genom att hålla sig borta från orkanen kommer de kunna avlösa de norska kollegorna när krishanteringen sätter igång efter orkanen.

– Vi åker tillbaka så fort flygplatserna har öppnat igen. Många kommer vara förtvivlade och ledsna och behöva stöd på olika sätt. Vi kommer ha mycket att ta tag i, berättar Michael Franzén.

Svenska kyrkan har skapat en lista med en telefonkedja för att svenskar i Florida alltid ska ha någon att ringa om de är behov av stöd för att känna trygghet.

Varför tror du att skandinaver har valt att sökt skydd i Scandinavian Church & Center?

– De känner sig trygga där. Det är på ett sätt en liten bit av Sverige. Där finns vänner som pratar antingen svenska eller norska. Det är borta men ändå hemma, säger Gerd Persson och fortsätter.

– Svenska kyrkan värnar om att hjälpa sina medmänniskor. Det är vår plikt som kyrka. Och så har vi utbildad personal. Vi räknar med Guds hjälp och känner att det många ber för oss nu.

 

 

 

 

Annons
Annons