Skånska pingstförsamlingar möts i hovrätten om husbråk

I dag möts pingstförsamlingarna i Helsingborg och Höganäs i hovrätten i Malmö för att avgöra en tvist om vem som äger en fastighet i Höganäs.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pingstförsamlingen i Helsingborg har överklagat tingsrättens beslut från i januari, som ger församlingsgruppen i Höganäs tillgång till det omtvistade huset, och hovrätten i Malmö har beslutat att pröva tingsrättens dom.

Konflikten gäller en villa i Höganäs, tre mil norr om Helsingborg, som tillhört Filadelfiaförsamlingen sedan 1942, och sedan dess har använts som en utpost av Helsingborgs pingstförsamling (tidigare Filadelfiaförsamlingen).

Hävdade rätt till huset och bytte lås

Gruppen i Höganäs - åtta personer - bildade 2015 en egen ideell förening - och hävdade då sin rätt till huset, och bytte lås. Därmed började tvisten. I Höganäs menar församlingen att de har bedrivit en självständig verksamhet sedan 1942, medan pingstförsamlingen i Helsingborg, med 550 medlemmar, ser det som sin utpost.

Hovrätten i Malmö ska titta igenom de videoinspelade förhandlingarna från tingsrätten i Helsingborg under måndagen och tisdagen, och eventuellt ställa kompletterande frågor. Om inte parterna på plats kommer överens om en förlikning väntas hovrättens utslag om några veckor.

Läs också: Daniel Alm: Pingst är redo att medla i tvisten mellan Skåneförsamlingarna


Pingst har försökt medla

Från pingströrelsens nationella lednings sida har det gjorts försök att få igång medling mellan de två parterna, men utan framgång.

– Vi tycker inte att tingsrätten har tagit upp alla saker. Det är tråkigt alltihop det som har hänt. Vi vill lägga energi på helt andra saker, säger Roland Oldbring, ordförande i Helsingborgs pingstförsamling till Dagen inför förhandlingarna i hovrätten.

Karl Hannus, advokat för Höganäsförsamlingen, står fast vid uppfattningen att det varit samma församling i Höganäs hela tiden. Han tycker det är sorgligt att pingstförsamlingen i Helsingborg har begärt flera hundra tusen kronor i ersättning för rättegångskostnader.

– Vinner Helsingborg så läggs den ideella föreningen i Höganäs ned. De har bara huset som tillgång, säger Karl Hannus.

Annons
Annons
Annons
Annons