Skolan där araber och judar möts

Den arabisk-judiska skolan i Jerusalem är en ö av fred i en ocean av hat.Trots yttre hot försöker elever, lärare och föräldrar från båda folken leva i samförstånd mitt i den bittra konflikten. "Den här skolan är enda alternativet för min dotter", säger Fadi Suidan, kristen palestinier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Judiska och arabiska barn sida vid sida är en sällsynt syn i den mångåriga konflikten mellan israeler och palestinier. Men skolan Hand i hand i Jerusalem är en ljusglimt i mörkret.

Spänningen mellan judar och araber, mellan israeler och palestinier har skärpts det senaste halvåret. Kriget i Gaza samt en rad mord, attentat och terrordåd i Jerusalem ökar pressen också på stadens judisk-arabiska skola – som utsattes för mordbrand för ett par månader sedan.

Brandattacken ägde rum på natten men redan samma morgon öppnade skolan som vanligt igen. Det var ett sätt att visa gärningsmännen att Hand i hand fortsätter att kämpa för en bättre framtid.

Respekt för olika religioner

Fadi Suidan är kristen israelisk arab, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap. Han är advokat från hamnstaden Haifa, men flyttade till Jerusalem när hans fru fick jobb som läkare där. Han berättar att dottern först gick i en kristen förskola som drevs av kyrkan i Haifa, sedan i en judisk.

– I skolorna i Haifa lärde de henne religion. Här lär de henne att respektera olika religioner. För första gången i mitt liv upplever jag sann samexistens mellan judar och araber, här finns en samhörighet kring skolan för både föräldrar och barn, säger Fadi Suidan.

– Här finns judiska familjer med äldre syskon som var soldater i Gaza under kriget, här finns arabiska familjer med släktingar i Gaza. De ena sa: ”Hoppas att era söner kommer tillbaka oskadda!”, de andra sa: ”Hoppas att era släktingar inte skadas!”. Vi försöker leva tillsammans, säger han.

45849.jpg

Bali Streett, israelisk judinna, leker med sin femåriga dotter Anna på skolgården. Hon har ytterligare två barn i skolan som sträcker sig från förskola till gymnasium – och hon berättar att Gazakriget vintern 2008-2009 fick henne att välja just Hand i hand.

Godis till soldaterna

– Min son kom hem från sitt dåvarande dagis och sa: ”Jag ska ta med godis till skolan i morgon. Det finns elaka araber som slänger bomber på våra snälla soldater, så vi ska skicka godis till soldaterna”, berättar Bali Streett.

– Jag tänkte: Är det här vad våra barn får lära sig? Så jag åkte till den judisk-arabiska skolan nästa dag. Jag frågade dem vad de säger till barnen om kriget.

– De sa att de skickar godis till soldaterna och medicin och filtar till palestinierna i Gaza. Jag kände att det här var en plats för mig och mina barn. Sedan dess är vi här, säger hon.

Det finns fem Hand i hand-skolor i Israel. Den i Jerusalem är störst med mer än 600 elever. Skolorna är baserade på balans och jämlikhet, de försöker ge båda folkens version av historia och dagspolitik.

Vill inte bli medborgare

De arabiska eleverna och lärarna är israeliska medborgare liksom sina judiska kamrater och kolleger. Samtidigt är Israels arabiska minoritet en del av det palestinska folket. Och vissa av de palestinska eleverna kommer från östra Jerusalem, som Israel erövrade i sexdagarskriget 1967. De är ”invånare” eftersom de av politiska skäl vägrar att bli medborgare i Israel.

Skolan har två rektorer, en är jude och en arab. Lärarna är från båda folkgrupperna. Hebreiska och arabiska används växelvis som undervisningsspråk. Det finns läroböcker på båda språken.

Eleverna får lära sig två versioner av historien: israelernas kamp för sitt hemland och palestiniernas kamp för sina rättigheter.

När Dagen besöker skolan pågår en stor happening med musik och clowner. Mer än tusen människor har just tågat genom Jerusalems gator för att visa solidaritet efter mordbranden en vecka tidigare. De bär plakat med texter som ”Bekämpa rasismen nu – inte sedan” och ”Vi är Jerusalems barn – våldet upphör här”,

I skolan en dag efter branden

Minst ett klassrum totalförstördes i branden. Senare greps tre unga medlemmar av en högerextrem organisation som misstänkta för dådet.

45851.jpg
Emanuel Auerbach, judisk elev; Tala Jbarah, arabisk elev; Michelle Peretz, judisk elev

– Det hade varit mycket klotter här tidigare, men vi blev chockade och arga över att någon vågade ta sig in i skolan och tända på. Det kändes som att de trängde in och vanhelgade vårt hem. Men vi gick i skolan som vanligt redan nästa dag, det gav oss styrka, säger den judiske eleven Emanuel Auerbach, 15, från västra Jerusalem.

– Den här skolan och dess idéer skrämmer många, de förstår inte vad som händer här. De som tände på trodde nog att skolan skulle stänga, att föräldrar inte skulle våga skicka hit sina barn. Nu kanske de gör något värre nästa gång, säger den arabiska eleven Tala Jbarah, 15, från östra Jerusalem.

Längtade till skolan

Den judiska eleven Michelle Peretz, 15, berättar att hon längtade tillbaka till den sommarstängda skolan under Gazakriget.

– Alla pratade om kriget men det var svårt att framföra någon avvikande mening. Jag längtade tillbaka till mina kompisar, både judar och araber. Här kan jag säga min åsikt utan att bli attackerad, säger hon.

Efter branden har Hand i hand-skolan hamnat i rampljuset. Politiker från alla läger har uttryckt sitt stöd, internationella delegationer har kommit på besök och Israels president Reuven Rivlin tog emot hela skolan med personal och elever i sin officiella bostad.

”Mer och mer stöd”

– Vi välkomnar allt stöd. Det stärker oss så att vi kan bygga flera skolor. Våra skolor slår vakt om det DNA som möjliggör samexistens i Israel, säger Shuli Dichter, ledare för Hand i hand i Israel.

– Vi känner att vi får mer och mer stöd av regering och myndigheter. De börjar känna att rasistbakterierna sprider sig och förstör hela vårt samhälle. De förstår hur viktiga våra skolor är för att motverka rasism, säger han.

Hand i hand för sam-existens

Hand i hand – Centret för judisk-arabisk utbildning i Israel har fem skolor runt om i landet med sammanlagt 1 200 elever, både judar och araber. Den första öppnades i Jerusalem 1998.

Mottot är ”Lära tillsammans, leva tillsammans” och syftet är att främja samexistens mellan Israels båda folkgrupper. Drygt 20 procent av landets åtta miljoner invånare är araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap.

Skolorna är officiellt erkända och finansieras delvis av staten, delvis av bidragsgivare från Israel och hela världen.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons