Debatt

Slå samman pingströrelsen och Evangeliska Frikyrkan!

Vi tror att det är nödvändigt att vi kristna som tror på den lokala församlingens betydelse och suveränitet, Andens aktiva roll och bibeltrons betydelse närmar oss varandra och hittar en djupare gemenskap och samverkan.

Två stora skeenden har i stor utsträckning präglat den svenska och globala kristenhetens utveckling under de senaste hundra åren. Pingstväckelsens genombrott för knappt 100 år sedan och den karismatiska väckelsen under de senaste 40 åren. Samtidigt har den liberala teologin brett ut sig och fått greppet om många av de äldre samfunden runt om i västvärlden, vilket tydligt ger resultat i vikande medlemssiffror. Det är den pingstkarismatiska delen av kristenheten som har stått för mycket av vitalitet och utveckling på den globala arenan. Den karismatiska väckelsen har varit något av en moder för olika rörelser och andliga tjänster som utvecklats under den senaste 30-årsperioden.

I dagens svenska kristenhet är det nog inga rörelser som så har fötts fram och präglats av dessa rörelser som pingströrelsen och Evangeliska Frikyrkan (EFK), vi föddes helt eller delvis i pingstväckelsen för närmare 100 år sedan, och vi har på olika sätt berörts av karismatiska förnyelsevindar de senaste 40 åren.De samfundsstrukturer vi har i dag har formats av dessa historiska förhållanden, men frågan är vilka strukturer som är de bästa för återevangeliseringen av Sverige. Vi behöver titta i vår backspegel och lära oss av vårt historiska arv, men i dagens Sverige är det framförallt blicken framåt och inför framtiden som är det avgörande. Lewi Pethrus tog redan på fyrtiotalet upp frågan om ”döparrörelserna” i svensk kristenhet inte skulle gå in i en djupare samverkan och enhet. Tyvärr har inte så mycket hänt på den fronten sedan fyrtiotalet.

De utmaningar vi står inför i Sverige är av flera slag. Dels handlar det om att visa på tydliga alternativ till den kyrka som har tappat tron på evangeliets kraft. Dels handlar det om att ständigt arbeta för andlig förnyelse inom våra egna församlingar och rörelser. Vi måste i dag ärligt konstatera att sekulariseringen påverkar oss. Dels behöver vi med förnyad kraft föra ut evangeliet om Kristus till det svenska folket på ett trovärdigt och begripligt sätt.

Pingströrelsen har utvecklats till det klart största frikyrkosamfundet i Sverige och har ett stort ansvar för den fortsatta utvecklingen. Vi tror att det är nödvändigt att vi kristna som tror på den lokala församlingens betydelse och suveränitet, Andens aktiva roll och bibeltrons betydelse närmar oss varandra och hittar en djupare gemenskap och samverkan. Ett närmande mellan pingströrelsen och Evangeliska Frikyrkan ser vi som en grundstomme i detta.Den stora utmaningen är att formulera visionen inför framtiden.En central punkt är att slå vakt om Bibelns auktoritet för både lära och liv. Vi behöver tillsammans utveckla basen för den bibeltroende teologin och ledarutbildningen.Vi behöver samverka för att förnya evangelisationen i Sverige. Nya idéer och metoder är välkomna. Allt står dock och faller med att den lokala församlingen och de vanliga kristna berättar om sin tro på Jesus för grannar och arbetskamrater. Att återerövra passionen för evangeliet i den lokala församlingen är en huvudutmaning.

Församlingsförnyelsen behöver stå överst på dagordningen. Inom Evangeliska Frikyrkan har ett av våra mest lyckade grepp varit att satsa på förnyelse av etablerade församlingar samtidigt som vi har gett stöd till djärva pionjärförsamlingar och entreprenörer.Mycket spännande församlingsliv har utvecklats i satsningar som Josua i Gamleby, Citykyrkan i Västerås och New Life i Stockholm. Samtidigt har våra etablerade kyrkor i Stockholm, Korskyrkan och Elimkyrkan, återvunnit en påtaglig vitalitet samtidigt som vi har grundat nya församlingar i samma stad. Inom dagens pingströrelse finns det samma vittnesbörd om förnyelse av befintliga församlingar och nya satsningar.En annan viktig framtidsfråga är att stödja nya initiativ bland våra ungdomsrörelser. Inom EFK har vår ungdomsrörelse stått för mycket av vitaliteten med initiativ som Frizon, 24–7 bön och fokus på solidaritet och rättvisefrågor genom nya nätverket Speak.

Vi som delar liknande värderingar behöver gå samman eller i varje fall gå in i en djupare samverkan. Dels för enhetens skull. Dels för att vi aktivt behöver hjälpas åt för att vända den andliga trenden i Sverige. Inte för att bilda en sluten rörelse, men att tillsammans med andra kristna och församlingar som delar våra värderingar, arbeta för en andlig förändring av Sverige. Ett antal av våra församlingar har redan gått samman. Vi samarbetar redan kring tidningsarbete, bokförlag och teologisk utbildning.En sammanslagning mellan pingströrelsen och Evangeliska Frikyrkan skulle skapa en församlingsrörelse med närmare 120 000 medlemmar och 750 församlingar.1,3 procent av Sveriges befolkning skulle vara medlem i någon av dessa församlingar. Skulle det bli en byråkratisk koloss eller en levande andlig folkrörelse med nationellt inflytande som främjar väckelse och församlingstillväxt i Sverige? Vi tycker att frågan behöver prövas i bön och i samtal.

Stefan Swärd, ordförande, Evangeliska frikyrkan

Lennarth Hambre, missionsdirektor, Evangeliska frikyrkan

Fler artiklar för dig