Stadsmissionen i Eskilstuna vill skapa jobbpool för EU-migranter

– Tanken är att vi ska kunna erbjuda ett arbete i stället för att de ska sitta och tigga, säger Tomas Lindroos, direktor på Stadsmissionen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Stadsmissionen i Stockholm driver ett arbetsmarknadsprojekt sedan några år tillbaka där man erbjuder EU-migranter olika former av enklare jobb. Det har till exempel handlat om städning, fönsterputs, trädgårdsarbete och hantverksuppdrag. Nu vill Stadsmissionen i Eskilstuna se om det går att skapa en liknande jobb-pool i Eskilstuna, skriver Eskilstuna Kuriren.

Tomas Lindroos tycker att projektet i Stockholm har fungerat bra:

– Det har varit ganska framgångsrikt och fungerar ungefär som ett bemanningsföretag, säger han.

Som EU-medborgare går det att börja arbeta direkt utan arbetstillstånd eller registrering hos Migrationsverket. Den som vill jobba anmäler sig helt enkelt på morgonen, och kan då bli tilldelad ett jobb.

I nuläget besöker cirka 30 EU-medborgare Stadsmissionens verksamhet i Eskilstuna varje dag. Tomas Lindroos säger att responsen från dem angående en jobb-pool har varit god.

– Ja, de är väldigt positiva. Det är klart att de hellre vill ha ett jobb än att sitta och tigga på gatan. Men vi hoppas att den här verksamheten också kan passa andra grupper som lever i utsatthet i Eskilstuna och som saknar jobb, säger han.

Förhoppningen är att den nya verksamheten skall kunna dra igång någon gång under hösten.

 

Annons
Annons