Stasi-forskare tystad av Säpo – hoppade av kyrkkonferens

Forskaren Birgitta Almgren var inbjuden att prata om spioneri på ett symposium om Svenska kyrkan och kyrkan i Östtyskland. Men på grund av krav på tystnadsplikt tvingades hon tacka nej.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det är givetvis tråkigt att Birgitta inte kan komma, jag var i kontakt med henne på ett tidigt stadium. Vi försöker att nischa oss mot den kyrkliga delen av Stasis verksamhet i Sverige och vi får göra så gott vi kan, men det är klart att det blir ett tomrum när Birgitta inte kommer, säger Erik Sidenvall, som kommer att fungera som moderator under symposiet i Växjö, till Dagen.

Ingår i nätverk

Birgitta Almgren, professor emerita vid Södertörns högskola, har sedan 2005 ingått i nätverk med tyska, danska och finska forskare för att utreda den östtyska underrättelsetjänsten Stasis infiltration i nordiska länder. 2010 gav Regeringsrätten henne tillstånd att som ensam forskare få granska Säpos handlingar rörande Stasi-infiltrationen i Sverige. Men tillståndet var villkorat med tystnadsplikt och krav på förstörelse av källmaterial.

Hoppades på ökad öppenhet

"I en artikel i Expressen konstaterar Birgitta Almgren att hon accepterade villkoren eftersom hon hoppades att hennes arbete skulle bli ett steg mot ökad öppenhet.

”Men så blev det inte. Jag kan inte delta i diskussionerna i Växjö eftersom Högsta förvaltningsdomstolen fastslagit att jag fortfarande inte får tala med forskarkolleger om det som finns i Säpos arkiv”, skriver hon.

Får inte röja identitet

Birgitta Almgren berättar vidare att sekretessen förbjuder henne tala med misstänkta Stasi-belastade personer eller röja deras identitet. Hon får dessutom varken bekräfta eller dementera att personer finns i Säpos arkiv – inte ens om de själva gått ut i medierna och berättat om det.

Får inte prata om Radler

Därmed är hon också förbjuden att prata om den tidigare kyrkoherden i Burträsk, Aleksander Radler, som förra året erkände att han var Stasiagenten ”IM Thomas”. Detta trots att hon själv skrev om ”IM Thomas” i sin bok ”Inte bara Stasi” (2011).

Journalisten Lena Breitner har också forskat på Stasi och kalla kriget. I en kommentar till Birgitta Almgrens artikel i Expressen beklagar hon att Birgitta Almgren har försetts med munkavle.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons