Stefan Löfven i SD-debatt om religion och terror

Att göra terrorn till en fråga om religion eller etnicitet är att spela terroristerna i händerna. Det sa statsminister Stefan Löfven (S) i årets första partiledar­debatt, i en replik till Mattias Karlsson (SD).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Invandrar- och integrationsfrågor fick relativt stor plats i debatten. Det beror delvis på att den är den dominerande frågan för Sverigedemokrater och därmed den ursprungliga orsaken till höstens regeringskris.

Men KD-ledaren Göran Hägglund gjorde också flera försök att föra in partiets integrationspolitiska utspel i debatten, ett utspel som hittills inte gett upphov till det samtal som Kristdemokraterna hoppats på.

Kyrkorna har sagt nej

Göran Hägglund konstaterade att statsminister Stefan Löfven (S) kallat Sverigedemokraterna för nyfascister.

– Men jag tror inte att SD:s väljare är nyfascister utan vanliga anständiga medborgare, sa Hägglund, och hävdade att KD påbörjat det nödvändiga arbetet med att tala till SD:s väljare.

Han menade att alla partier var ansvariga för att integrationen inte fungerar bättre.

Löfven höll med om Hägglunds bild av SD-väljarna, och att ansvaret var delat. Han pekade bland annat på förslaget om språkutbildningen som ett exempel på vad regeringen vill göra.

Även i en replikväxling med Gustav Fridolin (MP) väckte Göran Hägglund integrationsfrågan. Fridolin sa sig inte heller vara nöjd med integrationspolitiken men kritiserade KD:s förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, något som han påpekade att bland andra kyrkorna sagt nej till.

MP-ledaren ansåg också att med KD-förslaget säger man till flyktingarna att de är de som är problemet, i stället för att komma med en långsiktigt bra integrationspolitik.

”Det är fel väg”

Ett ämne som skuggade debatten var de senaste terrorhandlingarna i Paris. Stefan Löfven sa i ett replikskifte med Sverigedemokraternas Mattias Karlsson:

– Att göra terrorn till en fråga om religion eller etnicitet är att spela terroristerna i händerna. Det är fel väg att slå split mellan olika religioner och att ha en väg som bygger på hat och rädsla.

Mattias Karlsson höll med om att de moderata muslimerna inte skulle lastas för terrorismen, men han menade att det var naivt att säga att islamismen inte hade med islam att göra.

Debatten var Anna Kinberg Batras (M) debut.

– Hon saknade ”schvung” och nya förslag men var desto rappare när hon frångick manus i replikerna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till TT.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons