Stor besvikelse över ”Fillon-­affären” bland katolska väljare

Troende katolikers favoritkandidat var länge republikanen Francois Fillon.– Men nu när han fallit ifrån finns det risk att en del katoliker går till Front National – och det är nytt för i år, säger Frankrikekännaren och dominikanprästen Henrik Alberius.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den republikanske presidentkandidaten Francois Fillon var länge favorittippad bland de franska kandidaterna, inte bara bland katoliker. Men efter anklagelser om fiffel med bidrag och mottagande av mutor har Fillons stöd minskat markant.

– Det han har gjort har skapat stor förvirring hos de katolska väljarna, säger Henrik Alberius, som bodde och verkade i Frankrike i tio år innan han flyttade tillbaka till Sverige.

Den katolska gruppen väljare är stor och betydelsefull i Frankrike, berättar Henrik Alberius. Cirka 54 procent av fransmännen säger själva att de är katoliker, och ungefär 24 procent är engagerade katoliker.

– Kyrkan i Frankrike uttalar sig inte partipolitiskt. De katolska biskoparna har i ett uttalande sagt att de vill se ”mer politik i politiken”. De önskar mer av det som angår oss tillsammans, och inte bara ”dagsländefrågor”. Men de flesta katoliker har tidigare röstat republikanskt, berättar Henrik Alberius.

Ofransk flirt med katolikerna

När Francois Fillon gick ut och öppet talade om sin katolska tro var det ett sätt att flirta med de katolska väljarna – men ett i Frankrike mycket ovanligt sätt.

– Det var klart ofranskt! säger Henrik Alberius.

Det finns dock också en ganska stor grupp katoliker som röstar vänster – en fjärdedel ungefär av gruppen engagerade katoliker.

– I min generation röstar många vänster. Men man kommer inte att lägga sin röst på en vänsterkandidat som Mélenchon, säger Henrik Alberius.

Efter ”Fillon-affären” vet många katoliker inte hur de ska rösta på söndag, menar han. I det vakuum som uppstått har ett nytt fenomen inträffat:

– Det som är nytt för i år är att Front National – som tidigare varit tabu för de katolska väljarna – inte längre verkar vara det. Detta trots att katoliker vet att det finns en klart uttalad främlingsfientlighet i det partiet, och att detta inte motsvarar vad katolska väljare egentligen står för.

Fyra kandidater placerar sig i topp

De kandidater som förväntas få flest röster är:

Emmanuel Macron – mittenkandidat som kallar sin rörelse ”En Marche!” en socialliberal rörelse.

Marine Le Pen – leder Nationella Fronten.

Francois Fillon – konservativ kandidat från Republikanerna.

Jean-Luc Mélenchon – tidigare medlem i Socialistpartiet, numera inte bunden till ett parti utan till rörelsen France Insoumise (”Okuvade Frankrike”).

Annons
Annons