Syrisk-ortodoxe biskopen vädjar till EU i folkmordsfrågan

Inför torsdagens omröstning i EU-parlamentet, om IS begår folkmord på kristna, vänder sig nu kyrkliga företrädare till politikerna med en uppmaning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Historiskt har folkmord enbart kallats vid sitt rätta namn långt efter att de har inträffat. Det behöver inte bli så den här gången." Så skriver den syrisk-ortodoxa ärkebiskopen i Sverige, Benjamin Atas, i ett brev riktat till samtliga Europaparlamentariker. I brevet är han tydlig med att enligt honom är det ett pågående folkmord mot kristna i Syrien och Irak, och han uppmanar europapolitikerna till att rösta för det resolutionsförslag som KD-politikern Lars Adaktusson tagit fram, om ett erkännande av folkmordet.

I brevet skriver Benjamin Atas att risken är uppenbar att den kristna kulturen i Syrien och Irak kan vara på väg att utplånas om ingen sätter stopp för utvecklingen.

"Som representant för, och högste ledare för, den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige vädjar jag till er om att rösta för den specifika formuleringen som slår fast att kristna i Mellanöstern är utsatta för ett folkmord. Genom att göra det slår ni fast att; Vi står på er sida", avslutar ärkebiskopen sitt brev.

Även andra kristna företrädare, från de utsatta minoritetsgrupperna med rötter i Syrien och Irak har gjort liknande vädjanden. Dagen har tidigare intervjuat Lars Adaktusson om varför det är viktigt att erkänna ett folkmord. Han lyfte då fram tre saker. Det öppnar upp för att fälla förövarna i domstol för brott mot mänskligheten, för offren är det viktigt med ett erkännande samt att det kan tvinga omvärlden att agera för att sätta stopp för folkmordet, där ökade militära insatser kan bli nödvändigt.

Annons
Annons