Tar strid för flyktingar i bilaga

Svenska kyrkan tar strid för ett generöst flyktingmottagande i en bilaga som i dag distribueras med Dagens Nyheter. "Utifrån kristna värderingar måste vi stå upp för medmänsklighet", skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den tolvsidiga bilagan har namnet "Gör inte skillnad på människor" och tar avstamp i uppmaningen från Jakobsbrevet med samma formuleringar.

– Gör skillnad, men inte på människor, skriver ärkebiskopen vidare i sin appell till DN-läsarna.

Hon menar att gästfriheten är en helig plikt i många religiösa traditioner och att denna är något att stå upp för.

– Även människor i utsatthet kan vara subjekt som bidrar i stället för att bara ses som objekt som kostar. Samhällsdebatten mår bra av att lyfta fram lokala initiativ som gör skillnad, fortsätter Jackelén.

I bilagan, som distribueras i över 200 000 exemplar, berörs flyktingar i det omskrivna Zaatarilägret i Jordanien där Svenska kyrkan på plats särskilt stöttar ungdomar.

Läsaren påminns också om att flyktingtemat går som en röd tråd genom kristendomen och judendomens historia. Abraham bröt upp, Moses ledde folket på flykt och Jesus var flykting nästan innan han var född, då hans familj tvingades fly undan Herodes dödsjakt på nyfödda pojkar.

– Vi behöver vända på den vanliga svenska uppfattningen att kulturell och religiös mångfald är något som ska integreras bort, i stället för en tillgång, avslutar Jackelén.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons