Thomas Hammarberg medverkar på konferens om EU-migranter

Erikshjälpen anordnar konferenser runt EU-migranternas situation i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Värdighet här - förändring där" är temat för fyra regionala konferenser under februari månad. Det handlar om EU-migranternas situation, och bakom konferenserna står Erikshjälpen, studieförbundet Bilda och Hjärta till Hjärta.

"EU-migranterna som tigger på gatorna har väckt starka reaktioner hos allmänheten och i den svenska samhällsdebatten. Reaktionerna är många och blandade - medlidande, solidaritet, ilska och frustration. Det finns också också uttryck för rasism och hat. Flera EU-migranter har attackerats på olika sätt", skriver Erikshjälpen i ett pressmeddelande.

Konferenserna hålls i Lund, Skellefteå, Örebro och Jönköping. I Jönköping och i Lund hålls konferensen i Pingstkyrkan, i Örebro är platsen Adolfsbergsgården och i Skellefteå är man inhyst i Stadsbiblioteket. Bland talarna finns Thomas Hammarberg, som leder kommissionen för anti-ziganism i Sverige, tidigare Europarådets kommissionär i rom-frågor, Hans Caldaras, författare och sångare, Vasilie Burtea, professor i sociologi vid universitetet i Bukarest, Valentin Preda, företagsledare, och representanter för SAM-hjälp, Hoppets stjärna och Erikshjälpen.

Syftet med konferenserna är att sprida information och kunskap kring EU-migranterna.

- För att kunna genomföra bra insatser i Sverige och hemländerna behövs ett brett samarbete mellan näringslivet och det offentliga och civila samhället, säger Birgitta Johansson, programkoordinator vid Erikshjälpen.

Frikyrkoledare om #metoo
Annons
Annons
Annons
Annons