Tolv timmars paus i Gazastrider

Israel och Hamas har inlett ett tolv timmar långt eldupphör, men en längre vapenvila ser ut att dröja.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Timmarna innan eldupphöret skördades nya dödsoffer på båda sidor.

Hamas och Israel har gått med på ett ”humanitärt fönster” i Gazaoffensiven med start klockan åtta på lördagsmorgonen (sju svensk tid) och som varar tolv timmar.

I ett uttalande från armén sägs att Gazabor som tidigare uppmanats att lämna sina hem inför planerade israeliska attacker bör avstå från att återvända. Det sägs också att de israeliska styrkorna kommer att slå tillbaka om raketer avfyras mot Israel. Men när mer än tre timmar gått tycks parterna fortfarande låta vapnen vila.

Israels regering hade tidigare förkastat ett förslag om ett längre eldupphör, som lagts fram av USA. USA:s utrikesminister John Kerry har erkänt att försöken att medla fram ett längre uppehåll i striderna ännu inte burit frukt.

Kerry är i Paris där ett internationellt möte om Gazakonflikten hålls på lördagen. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har bjudit in kollegor från USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Qatar och Turkiet för att diskutera hur en vapenvila ska kunna uppnås mellan Hamas och Israel. Även EU:s utrikeschef Catherine Ashton deltar, men inga representanter för Israel, Hamas eller Palestinska myndigheten.

Några timmar innan eldupphöret trädde i kraft dödades 20 palestinier i ett israeliskt flyganfall över Khan Yunis i södra Gaza. Elva av de döda var barn, och de flesta kom från en och samma familj, enligt en talesman för räddningstjänsten i Gaza.

Ytterligare minst 35 kroppar har upptäckts på olika platser i Gaza sedan eldupphöret inletts. Det innebär att över 900 personer har nu dött i Gaza sedan den israeliska offensiven inleddes den 8 juli, skriver AFP. De flesta offer är civila.

Två israeliska soldater dödades i strid i Gaza på fredagskvällen, säger armén i ett uttalande. Därmed har 37 israeliska soldater dödats sedan markstriderna inleddes.

På Västbanken sköts två palestinska tonåringar ihjäl av israeliska soldater under natten, i samband med protester mot Israels Gazaoffensiv. Palestinska källor uppger för AFP att en sextonårig pojke dödades i en by söder om Betlehem och en 18-årig man sköts vid en militär vägspärr på norra Västbanken.

TT/Dagen.se

 

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons