Tolv tusen flyktingar har sökt skydd i en katedral

En miljon människor är på flykt i Centralafrikanska republiken. En människorättsorganisation varnar för att situationen kan utvecklas till folkmord.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi har tagit emot minst 12 000 människor här i Saint Joseph-katedralen, säger biskopen i Bambari Eduard Mathos, till nyhetsbyrån Fides.

– Några organisationer har varit på besök men vi har hittills inte fått någon humanitär hjälp. Vi har brist på allt. Bara Röda korset kommer hit med lite vatten.

12 000 kristna har flytt sina hem och tagit sin tillflykt till Saint-Joseph katedralen i Bambari, en medelstor stad i provinsen Ouaka i södra Centralafrikanska republiken. Av dem trängs 2 500 i kyrkobyggnaden där de sover på golvet, andra sover på marken runt om i stiftsgården. Det råder brist på mat och det sanitära läget är katastrofalt.

Den senaste våldsvågen bröt ut i Bambari förra måndagen, då beväpnade grupper gick till attack mot ett läger med muslimska flyktingar söder om staden. Det ledde i sin tur till hämndaktioner inne i staden – både mot beväpnade grupper och vanliga civila. UNHCR rapporterar nu att Bambari liknar en spökstad. Kristna bostadsområden är helt tömda på människor, medan de olika lägren som uppstått runt om i staden uppges vara fyllda till bristningsgränsen av människor som försöker överleva regnperioden.

Befarar vedergällningar

– Människorna behöver bättre skydd, tak över huvudet, vatten, mat och mycket annat. UNHCR ska skicka presenningar. Men man befarar att vedergällningsaktionerna kommer att fortsätta, sa UNHCR:s talesperson Melissa Fleming under en presskonferens i Genève.

Den kris som har skakat CAR i över ett år har tvingat över en miljon människor att lämna sina hem. De blodiga oroligheterna startade 2012 och kulminerade när Selekarebellerna, en sammanslutning av flera muslimska milisgrupper, intog huvudstaden Bangui i mars 2013. Sedan dess har våldet mellan olika etniska och religiösa grupper spridits till stora delar av det, i majoritet, kristna landet.

Kan utvecklas till folkmord

Nu varnar FN och International Federation for Human Rights att de ständiga vedergällningsattackerna mellan de religiösa grupperna kan komma att utvecklas till ett folkmord liknande det i Bosnien under 1990-talet.

Till det relativt förskonade Bambari kom våldet i maj, med hundratals döda och lemlästade som följd. Då tvingades 13 000 människor på flykt. I Bambari finns det sedan tidigare ett flyktingläger med över 10 000 sudaneser som söker asyl i CAR sedan de 2007 flytt från Darfurprovinsen.

Annons
Hönökonferensen
Annons