Tre dagars landssorg utlyst i Portugal

Svåra bränder i Portugal har hittills skördat uppemot 70 dödsoffer, men dödssiffran väntas stiga. Den värsta av ungefär 60 bränder rasar i Pedrógão Grande i centrala Portugal, inte långt från Coimbra, känd som katolsk vallfartsort.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De flesta av dödsoffren är bilister som bränts ihjäl i sina fordon, skriver TT/AFP.

– Dessvärre ser det här ut att vara den största tragedi vi har sett på senare år i fråga om skogsbränder, sade en påtagligt skakad premiärminister António Costa redan innan de höga dödstalen hade bekräftats.

Bland de skadade finns civila och brandmän.

Branden i Pedrógão Grande är inte under kontroll och elden sprider sig i flera riktningar. Minst två fronter beskrivs som "våldsamma".

Syster Lucia bodde i klostret

Pedrógão Grande ligger bara fem mil sydost om den historiska staden Coimbra med flera anrika kyrkor och kloster. Det var där, i klostret Carmelo de Santa Teresa, som syster Lucia dos Santos levde som nunna fram till sin död 2005.

Lucia dos Santos, även känd under namnet syster Lucia av Jesus och av det obefläckade hjärtat, var ett av de tre barn som 1916 ska ha mottagit uppenbarelser av Jungfru Maria i Fátima. Fátima hör sedan dess till katolikernas viktigaste vallfartsorter.

Sedan Vatikanen 2008 inledde en process för att saligförklara (ett första steg mot en helgonförklaring) syster Lucia har även Coimbra blivit ett viktigt ställe för katoliker att vallfärda till.

1700 brandmän

De andra två barnen som enligt den katolska traditionen mottog uppenbarelserna, Jacinta och Francisco Marto, helgonförklarades av påven Franciskus i maj i år.

Flera byar har drabbats i branden som bröt ut vid 15-tiden på lördagen, uppger TT. Det är fortfarande oklart hur omfattande de materiella skadorna är.

Vad som har orsakat eldsvådan är inte klarlagt, men åskväder nämns som en möjlighet. I området råder värmebölja med temperaturer över 40 grader. Omkring 1 700 brandmän arbetar med att få bukt med lågorna och man får hjälp från EU.

TT och Dagen

Annons
Annons