Tusentals manifesterade i Kärrtorp

Tusentals personer samlades i dag i Kärrtorp i södra Stockholm för att protestera mot nazism och rasism. Över hundra poliser bevakade manifestationen som var lugn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi har inte haft några ordningsstörningar alls, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Förra veckans manifestation vid tunnelbanan i Kärrtorp angreps av nazister. Vid 12-tiden i dag inleddes därför en ny samling, med tusentals medverkande. Enligt polisen hade mellan 15 000 och 20 000 människor samlats på Kärrtorps IP.

Företrädare för arrangörerna, Linje 17 mot rasism, höll en kort presskonferens före manifestationen. Där framhölls att protesten förra veckan handlade om nazistiskt klotter i området men att dagens manifestation vuxit till att handla om något större, som trygghet och avståndstagande från rasism.

Det var förra söndagen som en antirasistisk manifestation hölls i Kärrtorp. Plötsligt anfölls den av en grupp nazister och flera personer skadades.

Då fanns det bara sex poliser på plats. Senare blev det känt att polisen visste att det funnits en hotbild, men att den informationen aldrig nådde fram till de ansvariga. I dag finns över hundra poliser på plats.

Förutom i Kärrtorp i Stockholm samlades människor i flera svenska städer för att protestera mot nazism och rasism. I Östersund samlades omkring 500 personer på Stortorget.

– Poliserna på plats säger att det är en jättetrevlig stämning, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, till TT.

I Luleå samlades några hundra personer för att visa solidaritet med Kärrtorp. Även i Malmö hölls en manifestation som ett hundratal personer deltog i. Det hålls även en manifestation i Helsingfors i Finland.

TT/Dagen.se

 

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons