Två kristna kvinnor hotade på asylboende

På ett asylboende i jämtland har två unga iranska kvinnor blivit trakasserade och hotade av en grupp män. Nu utreder polisen olaga hot mot familjen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ytterligare en kristen familj har vänt sig till polisen efter hot på asylboende. Sveriges Radio P4 har träffat systrarna Roya och Saba, som berättar att de stänger in sig på sitt rum på asylboendet i Jämtland för att slippa trakasserier från en del män på boendet. De båda systrarna, deras lillasyster och mamma är ifrån Iran och konverterade till kristendomen innan de kom till Sverige. Systrarna har långt hår och klär sig västerländskt, något som en del män på boendet inte gillar. Roya och Saba berättar att männen ofta springer efter dem och kräver att de ska täcka håret.

– Men vi säger då att det här är Europa. Ni kan inte säga åt oss att täcka håret, säger Saba till P4 Jämtland.

Varningar på Facebook

Enligt radiokanalen har de unga kvinnorna fått varningar på Facebook. En grupp män skriver hur de har en "plan för familjen" som konverterat. Systrarna förklarar att det betyder att de ska bli dödade.

– I Iran betyder det att man ska skära av halsen. De har problem med att vi har konverterat.

– Vi går aldrig ensamma. När vi ska äta eller gå ut går vi tillsammans, förklarar systrarna för P4 Jämtland.

Roya och Saba berättar också att de blir sexuellt trakasserade på boendet om de går ut i korridorerna på kvällarna eller nätterna. Där sitter flera män och dricker alkohol.

Enligt P4 Jämtland har familjen anmält olaga hot. Radiokanalen har pratat med polisens områdeschef Stephen Jerand efter att han tagit del av hoten på Facebook:

– Det här är ingen rolig läsning. Men jag är inte förvånad. Det är precis det vi har lyft med migrationsverket. Om hur viktigt det är att skapa aktiviteter för att fånga upp flickorna/kvinnorna på boenden så att de får forum där de kan komma till tals. Det är säkert så som det är skrivet, och då är det fruktansvärt, säger Stephen Jerand.

Läs också: 

Så utsatta är kristna på Sveriges asylboenden

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons