Ulf Ekman intervjuas om sitt beslut att konvertera till katolicismen.

Ulf Ekman konverterar till katolska kyrkan

Ulf Ekman och han fru Birgitta blir katoliker. Det meddelade Ekman i en predikan hos Livets ord i Uppsala på söndagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ekman berättade om sin långa vandring mot katolska kyrkan. Den har pågått i närmare 10 år, sade han. Han förklarade sitt och sin frus steg som en längtan efter enhet. Han betonade att kristna är splittrade och att detta strider mot Guds ordning.

Ulf Ekman underströk att detta är ett personligt beslut. Han har inte för avsikt att få med församlingen Livets ord in i katolska kyrkan.

- Så kan man inte göra, underströk han.

Katolska kyrkan är bibliskt förankrad i sina dogmer, menade Ekman.

Han talade väl om Livets ord och sade att arbetet där fortsätter som tidigare. Han berättade hur glad han är över den positiva utvecklingen i församlingen.

– Den vilar i goda händer, sade Ekman.

Han återkom flera gånger till behovet av enhet i Kristi kropp. Han talade om katolska kyrkan som ”den äldsta kyrkan”.

Ekman beskrev hur han och hans fru under de senaste 10 åren upptäckt katolska kyrkan, lärt sig uppskatta den, velat närma sig den och nu förena sig med den.

– Vi upplever att Herren manat oss att förenas med den katolska kyrkan.

Ulf Ekman sade till gudstjänstbesökarna att han inte begär att det ska hålla med honom i allt, men att han hoppas att de ska respektera honom och Birgitta för deras beslut.

Den nuvarande föreståndaren, Joakim Lundqvist, tog till orda efter Ekmans predikan och underströk att han har fullt förtroende för Ulf och Birgitta Ekman. Den djupa vänskapen oss emellan består, sade han.

Gudstjänsten avslutades med att Lundqvist och församlingen bad för paret Ekman om Guds välsignelse över deras fortsatta gärning.

Jonathan Ekman, styrelseordförande och ytterst ansvarig för hela Livets Ord, skriver på sin blogg om föräldrarnas beslut att bli katoliker. Han beskriver det som en stor och dramatisk nyhet och att han förstår att många nu ställer sig frågan om vad som sker med Livets ord.

”Jag känner mig trygg i förtröstan på att Gud har sin hand över Livets Ord. Vi har mycket kvar att utföra och jag är fullt övertygad om att våra glansdagar inte på något vis ligger bakom oss. Vi har vår storhetstid framför oss, skriver Jonathan Ekman.

Ulf Ekman skriver själv om sina motiv till beslutet på DN Debatt.

Annons
Annons