Ullenhag varnar för islamofobi

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) varnar tillsammans med muslimska företrädare för groende islamofobi i takt med extremistgruppen IS härjningar i Mellanöstern. Och det är rasistiska och populistiska partier som levererar de förenklade budskapen, hävdar de.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har vid ett flertal tillfällen berättat om extremistgruppen IS skräckvälde som just nu växer fram i Mellanöstern. Kyrkklockorna i den irakiska staden Mosul har slutat ringa och kristna och andra minoritetsgrupper förföljs och mördas i snabb takt.

"Det är med skräck vi följer det som sker i Irak och vi vill visa vår solidaritet med alla de som de senaste månaderna utsatts för skoningslöst våld och fördrivits från sina hem av terrorister", skriver Erik Ullenhag (FP) i en debattartikel i SvD.

Debattartikeln är även signerad av Bejzart Becirov, vd för Islamic center i Malmö, Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfunden i Sverige och Abdi Aziz Gedi, ordförande för somaliska föräldrar- och modersmålsföreningen.

Oroade för Sveriges muslimer

Samtidigt som detta sker är artikelförfattarna är för muslimers situation i Sverige när extremistdåden blir allmänt kända.

"Negativa och stereotypa bilder av muslimer har spridits alltsedan terrorattackerna i New York 2001 men får förnyad styrka i och med IS övergrepp. Hatet och islamofobin mot Sveriges muslimer tar fart."

De menar också att påståenden som att islam skulle vara en primitiv religion som är omöjlig att kombinera med demokrati och att muslimer har som plan att ta över Europa genom att föda många barn är intolerant och klumpar ihop alla muslimer till ett kollektiv. Utifrån den logiken hålls svenska muslimer ansvariga för våldet som IS står för, hävdar författarna.

"Fördömandet från internationellt håll inklusive muslimskt håll är tydligt och klart: IS attacker måste få ett slut. Alla vi som tror på demokrati och mänskliga rättigheter har ett ansvar att fördöma terrorismen och motverka att människor dras till extremism", fortsätter de.

Krigar med terrorister

På samma gång verkar extremismen på hemmaplan öka. Säpo bedömer att ett 80-tal svenska medborgare rest till Syrien för att kriga tillsammans med terrorstämplade organisationer.

"Vi är djupt oroade över att det finns svenska unga män och kvinnor som väljer att lämna Sverige för att delta i stridigheter. Vi måste gemensamt, det offentliga och civila samhället, göra vad vi kan för att inte fler unga ska fångas av extremisternas förenklade och farliga världsbild", skriver de avslutningsvis.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons