Unga kristna assyrier i protest mot SVT

Under måndagen kommer ungdomar från Assyriska Ungdomsförbundet att protestera mot vad de anser är en snedvriden nyhetsrapportering.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Vi vill med denna aktion protestera mot SVTs felrapportering angående bombdåd i den assyriska staden Qamishli som ligger i Syrien. Assyrierna blev benämnda som ”kristna kurder” samt att Qamishli benämndes som en ”kurdisk stad”, trots att denna del av staden består mestadels av assyrier, säger Nohadra Heido, styrelseledamot i Assyriska Ungdomsförbundet till Dagen.

Det var den 31 december 19.30, i SVT:s nyhetsprogram Rapport, som invånarna i Qamishli blev beskrivna som ”kristna kurder”.

- Vi kontakta SVT och påpekade att de hade gjort fel. Och de ändrade sig till nästa sändning och kallade dem ”kristna syrianer”, men vi är väldigt besvikna över felet. Skadan var redan skedd. Vi kan inte lita på SVT:s nyheter längre. De har ingen källkritik.

Enligt Nohadra Heido är det inte första gången SVT blandar ihop assyrier och kurder.

– Vi vill en gång för alla sätta ner foten och visa att detta inte är okej! Vi betalar TV-licens och litar på att SVT sänder korrekta nyheter med rätt fakta. Detta ska inte behöva hända. Assyrier är inte kurder. Qamishli är en assyrisk stad, säger Nohadra Heido.

 

Annons
Annons