Uniformerad polis släpade iväg 11-årig flicka från kristen friskola

När en 11-årig flicka förra tisdagen hämtades på en kristen friskola av tre socialsekreterare och två uniformerade poliser kom det som en total överraskning för skolan. Flera barn som såg omhändertagandet blev kraftigt omskakade, och nu väljer skolans rektor att anmäla händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förra tisdagen skulle en flicka i Småland omhändertas av socialtjänsten. Men när socialtjänsten dök upp på flickans skola och med hjälp av uniformerad polis släpade ut flickan till en bil, blev det en skakande upplevelse för de elever och vuxna som fick se händelseförloppet.

Rektorn på skolan berättar att allt hände mot slutet av lunchrasten. Ett 30-tal elever fanns på skolgården och såg flickan som släpades ut mot sin vilja.

– Eleverna blev rädda och flera lågstadiebarn började gråta. Det var tumultartat. En förälder som fanns på skolområdet ställde sig framför en av bilarna, säger han till Dagen.

Släpades över skolgården - vänner skrek

På videon som en person på plats spelat in med sin mobiltelefon ser man hur flickan hålls av en polis i varje arm och släpas över skolgården till ljudet av barn som skriker och frågar varför flickan förs bort.

”Nej!”, skriker ett av barnen. ”Vad gör de?”, ropar ett annat.

Vårdnadstvist anledning

Omhändertagandet gjordes på uppdrag av socialtjänsten och gäller enligt uppgifter en vårdnadstvist mellan flickans föräldrar. Efter omhändertagandet ska flickan ha flyttats till ena förälderns hemort 20 mil söderut. Flickan hade själv däremot önskat att få vara kvar.

Enligt rektorn hade socialtjänsten ett par månader tidigare gjort ett försök att omhänderta flickan utan att lyckas.

Rektorn: Starkt kritisk till hur det sköttes

Rektorn har inte några synpunkter på ärendet i sig men är starkt kritisk till hur socialtjänsten och polisen skött omhändertagandet.

– Socialtjänsten bara dök upp här och sa att de ville prata med flickan. Det var tre socialsekreterare som kom tillsammans med två uniformerade poliser.

Ville inte följa med frivilligt

Efter viss tvekan gick flickan till sist med på ett möte med socialtjänsten. Men efter att ha pratat med flickan i tio minuter och det stod klart att hon inte ville följa med frivilligt så tog till sist polisen tag i flickan och förde ut henne till en bil utanför skolan.

Polisen: Vi har frångått riktlinjerna

Från polisen, som utfört hämtningen på uppdrag av socialtjänsten medger man att man i det här fallet frångått riktlinjerna för hur man brukar omhänderta minderåriga.

– Man försöker att göra det så smidigt som möjligt, komma i civil bil och vara civilt klädd, säger Peter Martinsson, vakthavande befäl i polisregion Syd till P4 Kalmar.

Förklaringen som polisen gett till att det inte var civilklädda poliser som var med denna gång var att de som ansågs mest lämpade var i uniformerad tjänst.


Läs också: Psykolog om händelsen: Barnen borde inte sett detta
 

Anmäler socialtjänsten - kunde lösts bättre

Rektorn har nu valt att anmäla socialtjänsten för sitt agerande till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Han menar att allt hade kunnat lösas på ett bättre sätt om skolan fått bli informerad i förhand.

– Då hade ett sådant här omhändertagande kunnat göras mycket smidigare och vi hade kunnat se till att barnen inte var på skolgården. Nu fick vi istället 30 elever som blev helt överrumplade och ledsna.

"Gjordes för barnets bästa"

När rektorn frågat socialtjänsten varför man agerat som man gjort har han fått till svar att det var ett brådskande ärende och att det gjorts för barnets bästa, något han har svårt att förstå.

– Att dra in henne i en bil och köra 20 mil söderut känns inte som att man tänkt på barnets bästa.

Hur har ni hanterat händelsen i efterhand på skolan?

– Jag har gått runt till alla elever och försökt förklara vad som hänt. Flickans närmsta kompisar är fortfarande kraftigt berörda av händelsen.

– Polisen ska ju vara något positivt, men för många blir de nu istället förknippade med något skrämmande.

Annons
Annons