Uppenbarelsen som blivit en världsnyhet

TENSTA. Jesus mor Maria ska ha uppenbarat sig i Sankta Maria kyrka i Tensta. Tusentals ortodoxa har vallfärdat till kyrkan sedan den 15 augusti då Marias dag firades och det hela började.
-Vi är många som har sett henne, säger Teghlat Sauma, ordförande i styrelsen för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Tensta.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bilder på olika molnformationer har spritts på nätet, många har skrivit på facebook, TV4:s nyhetsmorgon har filmat. Kort sagt har det varit uppståndelse som lockat mängder av människor och fått församlingen att samlas kväll efter kväll för att få se Maria.

-Som mest var vi närmare 2000, alla kom inte in i kyrkan, säger Sauma.

När Dagen är på besök berättar han gärna och vänligt om hur han själv såg henne, inte i färg dock, utan som en slags svartvit bild. Medan vi pratar en stund utanför kyrkan innan kvällens samling kommer en församlingsmedlem och mer eller mindre ger order om att allt som händer i kyrkan ska spelas in och översättas till svenska så alla kan få höra och se.

-Mina barn kan inte vara med här i kväll, förklarar hon och ler vänligt mot både mig och Teghlat Sauma.

Det här är viktigt, förstår jag, och frågar Sauma varför.

"Renaste människan som levat"

-Maria är den renaste människa som levat. Hon har haft Gud i sin mage, säger han med en svenska som är tillräcklig men inte riktigt har hela nyansregistret.

Innanför entrédörren står Maria som staty med en mängd halsband kring halsen, folk går fram och tänder ljus och tar bilder.

Jag sätter mig längst bak i de fina kyrkbänkarna inköpta från Turkiet. Det sjungs på ett språk jag inte förstår. Sauma förklarar att det är hymner som bevarats i kyrkan sedan 200-talet, och språket växlar mellan syriska och arabiska.

Berättar om helande

Fader Nehmat Alla Dabbag talar också omväxlande på syriska och arabiska, och Sauma förklarar en del. Det handlar mycket om hur man ska agera när Maria visar sig, sitta stilla i bänken så att alla kan se och bli välsignade och inte smutsa bänkarna genom att stå på dem, men han berättar också om helande. En kvinna som haft migrän blev frisk och en person som kom till kyrkan med käpp lämnade den utan.

-Nu ber han för kristna i Mellanöstern, att vi ska få leva i fred, viskar Sauma.

Kyrksalen är vacker, men ovanlig för ett svenskt öga. Kakel i fronten, mäktiga ljuskronor i taket, några blommor och bilder på Maria. Fönstren är bågformade upptill och jag lägger märke till hur ett fönster börjar spegla sig i ett annat när det skymmer. Något som mycket väl skulle kunna tolkas som en Mariaformation, tänker jag, och tar en bild utan att riktigt kunna ana vad som kommer att hända.

Fotograferar med mobiler

Men när det mörknar ännu mer börjar folk som fyllt på bakom mig i salen mumla, resa sig och fotografera med mobiler. Rörelsen sprider sig snabbt i församlingen och talaren slutar. Fader Nehman Alla Dabbag börjar i stället att sjunga och församlingen stämmer in. Det enda jag förstår är "Marian".

Flera personer drar i mig och vill att jag ska flytta mig för att se bättre. Andra vänder sig ivrigt om och frågar om jag ser. "Jodå", svarar jag, "jag ser".

Efter ett tag lugnar det ned sig. Det har mörknat och nu syns det ännu tydligare att det handlar om en spegelbild av ett annat fönster i lokalen. Nu ser man inte enbart fönstret avspeglat utan även lampan och tavlan intill. Teghlat Sauma, som har varit framme vid podiet för att spela in sin bror Assad Sauma, syriolog, som en stund har undervisat om Marias historia och hur hon tidigare uppenbarat sig, kommer tillbaka. Jag måste till slut bara få fråga. "Varför har ingen enda sett vad det är? Om man täcker över fönstret som speglar sig en stund så försvinner bilden", tänker jag och säger:

Spegelbild

-Det är ju en spegelbild av ett fönster?

-Jo, svarar han, jag såg det, men det var ett ljus bakom.

När jag går ut möter jag den trevliga p-vakten som ivrigt frågar om jag såg något, och jag svarar att det gjorde jag. Jag såg en spegelbild av ett fönster.

-Jaså. Tror du det? Kontrollera dina bilder ordentligt, säger han vänligt.

Annons
Annons
Annons
Annons