Uteslutna ur SD går till nazistparti

Flera uteslutna Sverigedemokrater har bytt parti och är nu med i Svenskarnas parti. Inför kommunvalet i höst finns fyra före detta SD-medlemmar bland kandidaterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bland 42 kandidater, i 30 kommuner, som ställer upp för SvP i kommunvalet har fyra kandidater tidigare varit invalda på kommunala mandat för Sverigedemokraterna. Orterna det gäller är Tidaholm, Mönsterås, Bromölla och Lidköping, uppger Ekot.

SD har infört nolltolerans mot rasism vilket lett till att 66 medlemmar blivit uteslutna ur partiet. Det har öppnat för värvningar till SvP, ett parti som har sina rötter i Nationalsocialistisk front.

En av de som gått till SvP är Stig-Erik Werner som är politisk vilde i kommunfullmäktige i Tidaholm. Han deltog 2011 en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg, och blev därefter utsluten ur SD.

-SD har kört den politiken som vi använder oss av. De skulle ha avancerat åt det hållet. Det är vad vi anser. Så de flesta styr upp mot SvP av oss, säger Stig-Erik Werner som nu alltså företräder SvP.

SD:s partisekreterare Björn Söder tycker inte att SD gjort något fel och säger att de som lämnat partiet gjort det för att de inte har samma värdegrund som Sverigedemokraterna.

-Och är det så att de sympatiserar med Svenskarnas parti så har de inte i Sverigedemokraterna att göra, säger han.

Turbulensen har varit stor i SD under den senaste mandatperioden. Partiet har haft problem att fylla upp mandaten i kommunerna. I dagläget är 63 stolar tomma, enligt Ekot.

TORPKONFERENSEN
Annons
Annons
Annons
Annons